Virüsün insanlarda hastalığa neden olduğu doğrulanırsa, köpeklerde ortaya çıkan ilk virüs olacaktır.
Yeni Bir Koronavirüs Keşfedildi ve Köpeklerden İnsanlara Bulaşmış Olabilir.
Yeni bir çalışmada araştırmacılar, 2018'de zatürre teşhisi konulan Malezyalı bir çocuktan alınan sürüntü örneğinde yeni bir köpek koronavirüsü tespit ettiler. Virüsün insanlarda hastalığa neden olduğu doğrulanırsa, bilinen sekizinci insan koronavirüsü olacaktır ve Araştırmacılar, bu bulaşmanın köpeklerden kaynaklandığını bildiriyorlar.
Bununla birlikte, Clinical Infectious Diseases dergisinde 20 Mayıs Perşembe günü yayınlanan çalışma, köpek korona virüsünün çocuklarda zatürreye neden olup olmadığını ya da başka bir mikrop olup olmadığını belirleyemiyor, çocuğun ayrıca insanlarda soğuk algınlığına neden olan virüs ile enfekte olduğu doğrulandı. Üç yıl önce köpek virüsü bu hastanın hastalığına neden olmuş olsa bile, genetik olarak diğer köpek koronavirüslerine benzeyen bu koronavirüsün insanlar arasında yayılıp yayılamayacağı belli değil.
Duke Üniversitesi'nde tıp, küresel sağlık ve çevre sağlığı profesörü olan Dr. Gregory Gray, "Bu köpek virüsünün ne kadar yaygın olduğu ve köpeklerden insanlara veya insanlar arasında verimli bir şekilde bulaşıp bulaşmayacağını kimse bilmiyor,"
Ancak araştırmacılar, bulgularının, koronavirüs SARS-CoV-2'nin neden olduğu COVID-19 salgını ışığında daha da netleşen bir risk olan insanlara yönelik hayvan koronavirüs tehdidinin altını çizdiğini söylüyor. ( SARS-CoV-2'nin kökenleri hala belirsizdir, ancak önde gelen bir teori, yarasalardan orta, henüz belirlenmemiş bir hayvana ve oradan da insanlara sıçradığıdır.)
Gray, "Bu koronavirüsler muhtemelen hayvanlardan insanlara bildiğimizden çok daha fazla yayılıyor" dedi. "Bunları kaçırıyoruz çünkü çoğu hastane teşhis testinde yalnızca bilinen insan koronavirüsleri tespit ediliyor."
NPR'nin bildirdiğine göre, araştırmacılar başlangıçta sadece SARS-CoV-2'yi değil, birçok farklı koronavirüs türünü tespit edebilen bir teşhis testi geliştirmek için yola çıktılar. Testlerini değerlendirmek için, 2017 ve 2018 yıllarında Malezya Sarawak'ta hastanede yatan pnömoni hastalarından toplanan 301 numuneyi analiz etmek için kullandılar.
İlginç bir şekilde, yeni köpek koronavirüsü de daha önce hiçbir köpek koronavirüsünde görülmeyen bir mutasyona sahiptir, ancak SARS-CoV-2 ve şiddetli akut solunum sendromuna veya SARS'a neden olan virüs olan SARS-CoV-1'de benzer mutasyonlar görülmüştür. Bu mutasyon, virüsün N proteini olarak bilinen yapısal proteinlerinden birinde meydana gelir.
Bu mutasyonun sonuçları belirsizdir, ancak hayvan koronavirüsünün insanları enfekte etmeye adapte olmasına yardımcı olabilir.
Times'ın bildirdiğine göre araştırmacılar, insanlarda köpek koronavirüs enfeksiyonlarının ne kadar yaygın olduğunu ve bu virüslerin sağlıklı ve hasta insanlarda bulunup bulunmadığını görmek için daha fazla çalışma yapmayı planlıyor.