Oral skuamöz hücreli karsinom, kedilerde en sık görülen kanser türlerinden biridir. Kedilerdeki tüm tümörlerin yaklaşık yüzde 10'u ağızda meydana gelir. Ağız kanseri ağzın herhangi bir yerinde meydana gelebilirken, dil yaygın bir oluşum alanıdır. Kedilerdeki dil kanseri, kedinizin vücudunun diğer bölgelerine metastaz yapma veya yayılma eğilimi göstermese de, hızla büyüyebilen agresif bir kanser türüdür. Hızla büyüyen tümör kedinizin ağız dokusuna daha fazla zarar verdiğinden, mevcut tedavi seçenekleri azalacak ve tam iyileşme için prognoz azalacaktır. Bu nedenle ağız kanserinin hızlı bir şekilde tanımlanması ve teşhis edilmesi önemlidir, böylece uygun tedaviye mümkün olan en kısa sürede başlanabilir.
Kedilerde Dil Kanseri Belirtileri
Kedinizdeki dil kanseri semptomları küçük olarak başlayacak ve tümör büyüdükçe hızla artacaktır. Bir hafta kedinize küçük bir rahatsızlık veren şey, ağız boşluğunun küçük boyutu göz önüne alındığında, bir sonrakini yemeye hızla engel olabilir. İzlenecek belirtiler şunları içerir:
-
Aşırı salya
- Yeme veya içme zorluğu
- Ağız kokusu
- Dilde beyazlık ve büyüme
- Dilin görünümünde veya şeklinde değişiklik
- Ağızdan sarkan dil
- Dilde ülser veya kan
- Tırmalamak veya pençelenmek gibi ağrı belirtileri
Kedilerde Dil Kanserinin Nedenleri
Çoğu kanser gibi, kedilerde de dil kanserinin kesin nedeni bilinmemektedir. En yaygın dil kanseri türü, skuamöz hücreli karsinom adı verilen bir türdür. Bu kanser türü, dilin epitel veya cilt hücrelerini etkiler. Bazı araştırmalar, sigara içenlerin evlerinde yaşayan kedilerde önemli ölçüde daha yüksek bir dil kanseri insidansı bulmuştur. Tütün dumanına maruz kalma gibi çevresel nedenler, genel olarak kanserin bilinen nedenleridir.
Kedilerde Dil Kanseri Tedavisi
Kedinizdeki dil kanserinin tedavisi, kanser tümörünün şiddetine ve konumuna ve kedinizin yaşına bağlıdır.
Tümörün Cerrahi Olarak Çıkarılması
Kanser erken yakalandıysa ve çok büyümediyse veya ağza yayılmadıysa, veterineriniz kanseri ortadan kaldırabilir. Bu, kedinizin anestezi altına alınmasını ve ağız cerrahisinin yapılmasını gerektirir. Veteriner, dil kanserinin geri dönmesini önlemek için mümkün olduğunca fazla tümörün çıkarılması için çalışacaktır. Bu, kedinizin dilinin önemli bir kısmının çıkarılmasını demektir.
Kemoterapi ve Radyasyon
Bazı durumlarda, tümör boyutu ve yeri dahil olmak üzere çok sayıda faktör nedeniyle ameliyat mümkün olmayabilir. Bu durumlarda, veteriner hekiminiz kemoterapi tedavisi önerebilir. Kemoterapi, kedinize kansere saldıran güçlü ilaçların verilmesini içerir. Kemoterapinin birçok yan etkisi vardır ve kedinizin bağışıklık sistemini zayıflatabilir. İştah azalması ve genel uyuşukluk, kemoterapinin diğer yan etkileridir. Bazı ilaçlar kemoterapinin olumsuz etkilerini azaltabilir.
Tümörün beyne, gözlere ve radyasyona ciddi şekilde duyarlı olan diğer önemli organlara yakınlığı göz önüne alındığında, radyasyon genellikle kedilerde dil kanseri için önerilen bir tedavi değildir.
Palyatif bakım
Bazı durumlarda tedavi seçenekleri, kedinize ağrısız kalmasını sağlayan ve yaşam kalitesini iyileştirmek için semptomları azaltan ilaçların verildiği palyatif bakıma indirgenebilir.