Köpeklerde Kulak Enfeksiyonu
Patili dostlarımızın kulağı, dış kulak yolu, orta kulak ve iç kulak olarak sadece işitme görevinde olmayan vücudun denge merkezine sahiptir. Bundan dolayı patili dostlarımızın kulaklarında oluşan herhangi bir problem dostlarımızın hayatını olumsuz etkileyebilir. Köpeklerde kulak enfeksiyonu görülme riski kedilere oranla bir hayli fazladır. Bunun nedeni ise, köpeklerin kulak yapıları uzun ve dirsekli bir yapıya sahip olmasındandır.
Enfeksiyon Nedenleri
1) Yabancı cisimler: kulakta, sık sık rastlanan yabancı cisimlerde ilk sırayı alan pisi pisi otudur. Buğday başağına benzeyen ot türü olan pisi pisi otu köpeğinizin kulağına kaçmasından kaynaklanarak enfeksiyon oluşturabilir. Uzun tüylü ve uzun kulaklı köpeklerde yaz aylarında otluk alanlarda dolaştırıldığında çok rahat bir şekilde kulağına kaçarlar ve enfeksiyona sebep olurlar. Bu nedenle yaz aylarında köpeğinizi bu tarz alanlarda dolaştırmamanızı tavsiye ederiz.
2) Alerjiler: alerjik bünyeye sahip olan dostlarımız dış kulak yolu hastalığına daha sık yakalanırlar. Bu alerjinin başlıca en büyük etkeni gıda veya çiçek tozlarıdır. Allerji sonrası kulak kepçesi ve çevresi hassas hale gelmektedir. Bu hassaslık kaşınmaya neden olur. Kaşınma sonucu tahriş olan kulak ve etrafına bakteriler ve diğer enfeksiyöz etkenler kulapa çok kolay bir şekilde yerleşir ves hastalığın başlamasına neden olurlar.
3) Hormonal Bozukluklar: Çoğu zaman yetmezliği olarak bilinen hormonal bozukluklar deri ve kulak problemlerine sebep olan en büyük etkenlerdendir. Tiroid hormonu, adrenal bezlerden salgılanana glikokortikoidler ver cinsel hormonları kulak hastalıkları üzerinde etkisi büyüktür.
4) Kulak üzerine gelen darbeler: Bu hastalıkta ise en büyük travma hayvanın kendisini kaşımasıdır. Kaşımadan kaynaklanan hassaslık meydana gelir. Kaşıdıkça daha da fazla kaşımak isterler ve ortaya tahriş olmuş kulak çıkar. Dışarıdan gelecek darbe bu hastalığın doğmasına neden olabilir.
5) Mikroorganizmalar: enfeksiyona neden olacak birçok mantar ve bakteri türü vardır. Sağlıklı bir kualğın Ph yapısı nedeniyle mikroorganizmalar kulağa yerleşmesi hiçte kolay olmayabilir. Ancak allerji, hormonal bozukluklar, kulağa su kaçması ve kaşınma gibi başlıca sebeplerle kulak hassaslaşır ve mikroorganizmalar için çok uygun ortam meydana gelir.
6) Tümörler: squamoz cell carcınoma ve melanom olarak isimlndirilen tümörlere dış kulak yolunda rastlanılmaktadır.
Kulak Enfeksiyonunun Belirtileri
Köpeğin kafasını eğik tutması
Ağrılarından kaynaklı kulağına dokundurmak istememesi
Kulaklarından kötü koku ve iltihap akıntısı gelmesi
İştahsızlık halsizlik durgunluk ve ateş
Denge kaybı yaşaması etrafına karşı ilgide azalma meydana gelmesi
Aşırı sinirlilik ve depresyon belirtileri
Tedavisi
Dostlarımızda yukarı da belirttiğimiz belirtilerin bir veya birden fazlası gözlemliyorsak eğer vakit kaybı yaşamadan veteriner hekiminize gitmenizde fayda var. Eğer göz ardı edip gitmezseniz hastalık ilerleyebilir. Kronikleşerek köpeğinizin sağlığı açısından son derece olumsuz sonuçlar meydana gelebilir.