MİHAV.COM'A Hoşgeldiniz.

Tekir Kedi Bakımı Nasıl Yapılır? Tekir Kedilerin Özellikleri Nelerdir?

28.02.2022 15:12:58

Tekir kedi cinsi hemen hemen her köşe başında karşımıza çıkan kedi türlerindendir. Sevimli ve yaramaz bu kediler insan canlısıdır ve sokaklara renk ve huzur katarlar. Sizlerden gelecek bir kap mama ve bir kap su ile hayatlarını sürdürürler.

Sokakların ana kahramanlarından olan bu sevimli hayvanlar aynı zamanda evlerde de sıklıkla insanlara eşlik ederler. Evin bireylerinden biri haline gelen bu cins kediler melez bir ırktır. Karakterlerine göre; sinirli, sevimli, cool, oyuncu, uykucu, obur, sıcakkanlı gibi özelliklere sahip olabilirler.

Birçok kedinin birleşimi ile oluşan bu kedilerin ne tür kedilerin çiftleşmesi sonucu ürediği tahmin edilemez. Sadece takip altında olduğu sürece annenin hangi erkek kedi veya kedilerle çiftleştiği bilinebilir. Farklı kedilerin çiftleşmesi sonucu doğum gerçekleştiği için tek anneden farklı renkte ve karakterde yavrular ortaya çıkabilir.

Tekir Kedi Görünümü Nasıldır?

Bu kedi cinsleri tek bir kediden meydana gelmediği için farklı görünüme sahip olmaktadırlar. Kimilerinin tüyleri kısa ve sert iken kimileri uzun ve yumuşak olabilir. Kimilerinin bıyıkları kısa iken kimlerinin ki çok uzun olabilir. Tek tip bir kedi cinsi değildir. Yüzü yuvarlak, uzun, geniş, büyük veya küçük olan birçok çeşidi vardır.

Farklı renklerde olan bu kedilere renklerine göre farklı isimler verilmiştir. 50 rengin üzerinde renge sahip olan tekir cinsi kediler mavi, kahverengi, kestane renkli, kahverengi yamalı gibi isimler alırlar.

Genel vücut büyüklükleri ortadır. Beslenme ve bakım durumuna göre hem boyutları hem de ağırlıkları değişebilir. Sokaklarda yaşanların genel kiloları 2-8 kilogram arasında değişmektedir. Genel olarak dişi kediler daha hafif ve ince olmaktadırlar.

Tekir Kedilerin Özellikleri Nelerdir?

Tekir cinsi kediler, akrabaları gibi günün 16 saatini uykuyla geçirirler. Geriye kalan zamanda yemek ve oyun ile ilgilenirler. Oyun meraklısı bu kediler oyuncaklarla da çok güzel oynarlar. Siz pes etmediğiniz sürece sürekli olarak oynamak isterler. Bazen yorulsalar bile yattıkları yerden bir şeyler yapmaya çalışırlar.

Eğer bir tekir cinsi kedi sahiplenmek isterseniz onu sevgiden ve oyundan mahrum etmemeniz gerekir. Eğer fazla vakit ayıramayacak ve ilgilenmeyecekseniz doğal ortamlarından ayırmamanızı öneririz. Ev ortamına ve aile bireylerine çok hızlı alışırlar ve evin her yerini keşfetmek isterler. Evde yalnız kalmak pek tercih ettikleri bir durum değildir.

Hareket etmeyi ve evin içinde sağa sola koşturmayı seven tekirler, 2-5 aylık yavru iken sahiplenilirse eğitimleri daha kolay olacaktır. Sizin komutlarınızı ve isteklerini çok daha hızlı kavrayarak kendini o şekilde şekillendirecektir.

Tekir Kedi Eğitimi ve Bakımı Nasıl Yapılır?

Eğer anne sütünden kesilmiş tekir cinsi kedi sahiplendiyseniz bakımı çok kolaydır. Genellikle yavru kediler 2 aylık olduktan sonra anne sütünü keserler. Bu dönemden sonra ilk başlarda yaş mama ile beslemeye başlamalısınız. Bir iki hafta sonra yaş mama içerisine kuru mama ekleyerek yavaş yavaş kuru mamaya alıştırmaya başlayabilirsiniz.

Kediler, temiz su içmeyi severler. Bu nedenle su kabındaki suyu devamlı olarak taze su ile değiştirmeniz kedinizin hoşuna gidecektir.

 

Yavru Tekir Kedi Tuvalet Eğitimi Nasıl Verilir?

Tuvalet eğitimi kısa bir takip sonrası yoluna girecektir. Kediler doğası gereği kuma yapmayı ve üzerine kapamayı bilmektedir. Sizin yapmanız gereken şey kedinize tuvaletini yapacağı yeri göstermektir. Yavru kediler genelde tuvalet ihtiyacı geldiğinde bağırır ve kanepe altında ya da duvar kenarında bir yer aramaya başlarlar. Bazen de eşinmeye başlarlar. Bu takibi yaparak hemen kedinizi alarak kuma götürmeniz gerekecektir.

Bir iki defa takip ederek kuma götürdüğünüz takdirde kediniz kumun yerini öğrenecektir. Ve her tuvaleti geldiğinde oraya gidecektir. Tuvaletinin temiz olması da önemlidir. Pis tuvalete girmek ve tuvaletini yapmak istemeyecektir.

Eğer annesiz bir yavruyu sahiplendiyseniz onun bakımı ve tuvalet durumu biraz daha farklıdır. Anneler 2 aydan küçük yavrularının tuvaletlerini dili ile kuyruk sokumu bölümünü yalayarak yaptırmaktadırlar. Sizin de aynı etkiyi yaratacak yöntemler kullanmanız gerekmektedir. Bunun için bir pamuk veya peçete kullanabilirsiniz. Pamuğu ılık bir su ile bir miktar ıslatın ve yavaş şekilde kedinizin kuyruk sokumu bölgesine pıt pıt yavaşça vurun. Kediniz bu sayede tuvalet ihtiyacını giderecektir.

Tekir Kedi Aşıları

Kediler 2 aylık olduktan sonra düzenli olarak aşılanmaktadır. İç parazit aşısı, dış parazit aşısı, karma aşı, lösemi gibi çeşitli aşıları olması gerekmektedir. Bu aşılar periyodik olarak yapılmaktadır. İlk aşılama 2 aylıkken başlamaktadır. Çıkarılan aşı karnesine yapılan her aşı not düşülmektedir. Aşı dönemi geldikçe veterineriz sizi arayarak bilgilendirmektedir. Bu dönemlerde giderek aşılarını mutlaka yaptırmalısınız.

Tekir Kedi Ömrü

Kedilerin ömrü bakımlarına ve sağlık durumlarına göre değişiklik göstermektedir. Çok iyi bakılan ve aşıları yapılan tekir cinsi bir kedi 16 yıl hayatta kalabilir. Eğer gençlik hastalığı var ise yavrular birkaç aylık olduktan sonra maalesef hayatını kaybetmektedir. Bu hastalığın bir tedavisi yoktur. Onun dışında aşıları düzenli yapılan ve iyi beslenen bir kedi genel itibari ile 2-16 yıl arasında sizinle olacaktır.

En Yeni Ürünler





Yorum Yap


Yorum yapabilmek için lütfen üye girişi yapınız veya yeni hesap oluşturabilirsiniz.
Kayıtlı Yorumlar