Zebra Balıkları Hakkında Bilgi
Zebra balıkları doğal bir balık türü olmaktan çıkmış bir akvaryum balığıdır. Görünüşü ile göz alıcı bir balıktır. Bu balık türünün genetiğiyle oynanarak oluşturulmuştur. Vücudunun üzerinde ki siyah beyaz çizgilerden dolayı adını zebra olarak almıştır. Ülkemizde çok sık bilinen ve akvaryumların gözde balığı olmaktan ziyade diğer balık türleriyle de yaşamasında hiçbir sakıncası yoktur. Bu sebepten dolayı da bu türe epey rağbet vardır.
Zebra Balığının Özellikleri
Bu balık türü çok fazla büyümez kökeni Asya olan Zebra balığı sürü halinde gezerler bu sebepten dolayı akvaryumda 8-9 adet zebra balığı olması kendi açısından iyi olmaktadır. Hatta zebra balığı tek başına beslemek balığın ömrünü azaltmaktadır.
Zebra balıkları 3 türden oluşmaktadır bunlar;
1sarı floresans
2 kırmızı floresans
3 yeşil floresans
Bakım olarak bu 3 balık türünün bakımı hemen hemen aynıdır. Çok bir fark yoktur.
Bu balıklar(zebra) çok hareketli balık türüdür. Akvaryumunun her tarafını her gün defalarca boydan boya yüzmekten hoşnut olurlar. Bu bakımdan beslemesi en keyifli balıktır. Sürü halinde gezmeleri ve çok hareketli olmaları, akvaryumun içinde ki diğer balık türlerine, akvaryum içerisinde herhangi bir engelde bulunmaz hatta bu balıklar diğer balıklara göre daha uysal balıklardır. Yalnızca üreme dönemlerinde agresif olabilirler. Bunun dışında diğer balıklarla aynı akvaryum içinde yaşamada sıkıntı olmayacaktır.
Zebra Balıklarında Cinsiyet Ayrımı
Zebra balığı cinsiyet ayrımı oldukça kolaydır. Bu balık türünde erkekleri dişi balık türlerine göre daha kısadır. Dişiler 6 cm kadar ulaşabilirler ama erkekleri ise 4-5 cm aralığında kalırlar. Ayrıca dişiler tip olarak erkek balık türlerine göre daha iridir. Zebra balıklarında cinsiyet ayrımı yapabilmek için en kolay yöntem karın kısmına bakmaktır. Erkek zebraların karınları düzdür, narin bir yapıları vardır. Genelde her iki cinsiyetin vücut renkleri gümüş renk tonuyla ağırlıklıdır.
Zebra Balıklarında Akvaryum Tercihi
Sürü balıkları olduğu için 1 adet zebra balığı veya kendi türü dışında ki diğer balıklarla uzun yaşaması hiç mümkün değildir. Zebra balıkları hareketli oldukları için akvaryumları uzun olmalıdır. Hareketleri kısıtlanmayan zebralar ise ışıl ışıl görünürler, sağlıklı zebraların vücut renkleri canlanmış olur. Dolayısıyla hem göze hoş gelir hem de sağlıklı bir balık sürünüz olur. Yaşam koşulları olarak tropik iklime alışkın balık türüdürler. 20 22 derece su, zebralar için en az sıcaklıktır. Bu derecenin altına düşüldüğünde balıklarda ölümler başlar zebralar için en ideal sıcaklık 25-30 derece arasındadır. Akvaryumunu temizlerken, eğer çeşme suyu koyuyorsanız mutlaka filtreme makinesi akvaryumunuzda bulunmalıdır. Akvaryum içine istediğiniz kumu koyabilirsiniz ama balıklara saklanma oyun oynama yerleri bırakmalısınız.
Zebra Balıkları Nasıl Beslenir
Zebralar yem ayırt etmeksizin her yemi yerler. Eğer üretim düşünülüyorsa hafta 1 veya en fazla 2 defa canlı yem verilmesi uygundur. Bu balık türü yumurtlama döneminde 80 ile 180 arasında yumurta bırakmaktadır, ve yumurtalarına kendisi bakmaktadır. Diğer balıklarla barışçıl olan zebra balığı çiftleşme döneminde geçimsiz olabilmektedir. Bu balıkların yaşam süreleri 3 yıldır.