Bu dostlarımız uyum sağlama konusunda her ne kadar kusursuz varlıklar olsa da bazen aşırı güven ve bizim dikkatsizliğimiz onların kazalar yaşamasına neden olabiliyor. Özellikle apartman yaşamına uyum göstermiş olan kedilerin, ortam yaşam alanlarında insan sahipleriyle mutlu mesut bir hayat sürmeleri mükemmel bir his olsa gerek. Sahipleri olarak onların, güvenlik önlemlerini yaz-kış demeden almak, pencere ve balkonlardaki düşme tehlikesine dair riskleri ortadan kaldırmak ise bizlerin sorumluluğu altındadır. Kediler her zaman 4 ayağı üzerine düşmez. Düşmesi de ölümle yüzleşmesinin önüne zaten geçmemektedir! Onu dışarıda bulduğunuz sapa sağlam durması dahi sıkıntı yaşamadığını %100 garanti etmez. Bu nedenle yaşayabileceği sıkıntılara dair gözle görülmese çıkabilecek olumsuzluklara dikkatinizi çekmek istiyoruz.
Yüksekten Düşen Kedilerin Yaşadığı Problemler
Kedilerin kendilerini doğrultabildikleri doğuştan bir refleksleri var. Bu dostlarımız yavru da yetişkin de olsa doğuştan gelen bu hareket genelde dört ayakları üzerine düşmelerini sağlıyor. Ama yaygın inanış her şartta ve durumda bu şekilde düştüklerini düşünmemize neden oluyor. Kesinlikle bu durum böyle değil. Ayrıca dört ayak üstüne düşmeleri de kaza sonrası ölüm tehlikesi yaşamayacaklarını garanti etmiyor. Konumuzun asıl can alıcı noktası olan yüksekten düşen kedilerin yaşadıkları sorunlara eğilelim.
İç Kanama Geçirmesi
Yüksek düşen kedilerin hiçbir sorunu yok gibi görünüyor olsa da iç kanama geçirme olasılığı çok yüksektir. Veteriner kontrolü ve müdahalesi geciktiği taktirde sonu kötü biter. Darbeye bağlı olarak iç organlarında beliren bu kanama, kusma, kulak, burun ya da ağızdan kan gelmesi ya da dengesini sağlamakta güçlük çekmesi şeklinde belirir. Siz sorun yok diye düşünüyorken içten içten ölüme yürüyor olabilir.
Fiziksel Yaralanmalar
Düştüğü zemin ve bölgeye bağlı olarak evcil dostunuzda fiziksel bir yara olması olağan bir durumdur. Ciddi manada yaşamını tehdit edebilecek bu yaralanmalara profesyonel müdahale şarttır. Mevsim ya da hava sıcaklığı fark etmeksizin evinizde ya da ofisinizde beslediğiniz can dostunuz için basit ve koruyucu önlemleri almakta geç kalmayınız.
Damak Çatlağı/Yarığı
Bu sorun fark edilmezse temel ihtiyaçları olan beslenme ve su içmesine neden olabiliyor. Yüksekten düşmenin getirebileceği çok fazla yaralanma çeşidi olup damak yarığı da bunlardan birisidir. Yaşadığı düşüşe bağlı olarak ölümcül bir tehlike oluşmasının yanında ek olarak temel ihtiyaçlarını gidermeye çalışırken kedilerin akciğerine sıvı dolmasına sebep olabiliyor.
Çatlak ve Kırıklar
Ölümcül olmayan yükseklikten biz bile atlasak el ya da ayak bileklerimizde incinme ve çatlak oluşabiliyor. Aynı durum kediler için de maalesef geçerli! Kendine zarar verecek kadar tehlikeli yüksekten düşen bir kedinin bir ya da birden fazla bölgesinde kemiği kırılabilir. Zeminin yumuşak bir toprak ya da beton olmasının etkisi her ne kadar yadsınamaz olsa da sadece bacaklarının kırılabileceği değil omurga ve kaburgasında da sorun olabileceğini göz ardı etmeyiniz.