MİHAV.COM'A Hoşgeldiniz.

Köpeklerde Ergenlik Dönemi Sorunları Yaşayabiliyor

30.10.2020 15:53:50

Ergenlik dönemindeki huysuz ve inatçı bir gencin tavırlarının birçoğu evcil dostlarımız da büyüme aşamasında görebiliriz. Benzer inatçılık ve asilik dönemleri yaşayan bu tüylü dostlarımızın bu geçiş dönemi bilimsel çalışmalara da konu oldu. Neredeyse elimizde büyüyen bu küçücük tüy yumakların hem fiziksel hem de zihinsel olarak gelişimleri bizleri oldukça fazla mutlu etse de bu süreç boyunca katlanmak zorunda kalabileceğimiz bazı tavırlara karşı da hazırlıklı olmalıyız. Huysuzluk, agresiflik, aşırılık ve cinselliğini keşfetmesi neticesinde kontrol davranışları konusunda gelin konumuzu biraz daha derinleştirelim.

Yavru köpekler ırkına bağlı olarak farklılık gösterse de ortalama 6 aylığa eriştiklerinde ergen dönemleri başlamış olur ki yaşlarına girene kadar bu süreç devam edebilir. Bu sürecin gelişiminde ırkın, cinsiyetin, yaşam alanının ve beslenmenin faktörü önemlidir. Bazı köpeklerde hiç hissedilmeyecek seviyede geçerken bazı köpeklerde sancısı hissedilir düzeydedir.

Yavru köpeklerin yetişkinliğe bu geçiş evresinde ekstra vakit ayırmanız ve sosyalleşmesi konusunda üzerine düşmeniz önemlidir. Farklı ortamlarda insanlar ve köpeklerle yakınlık kurması ileride onun sağlıklı bir yetişkin olmasını sağlayacaktır. Bol bol oyunlar oynayarak gün içerisindeki enerjisini atmasını sağlamanız ve iyi davranışlarını ödüllendirmeniz yanlış davranışları huy edinmesinin de önüne geçecektir.

Ergenlik Dönemlerinde Erkek Köpekler

Gelen asiliğe bağlı olarak ekstra cesaretlenen minik yavrumuzun başka köpeklere agresif tavırları ya da size karşı duymamazlıktan gelmesi ara sıra yaşayabileceğiniz olaylardır. Özellikle erkek köpeklerin başka köpekler tarafından üstünlük kurulmaya çalışılması ve taciz edilmesi kışkırtılmaya hazır olan bu ergen köpekler için bulunmaz bir fırsattır. Özellikle agresif ve erkeksi davranışlarının en tepe noktada olması ve testosteron seviyelerinin artması saldırmasa bile kendisinin de ona meydan okuduğunu göstermesini sağlar. Sakin ve sevecen tavrınızı bozmadan ona doğru ve yanlışı öğretmeniz karakterinin gelişiminde etkin rol oynayacaktır. Olumlu ve desteklediğiniz davranışlarını özellikle bu dönemde ödüllendirmeli ve sık sık övücü kelimeler kullanmanız bu dönemi kolaylıkla atlatmanızı sağlayacaktır.

Ergenlik Dönemlerinde Dişi Köpekler

Dişi köpek sahiplendiğinizde onların da adet dönemi yaşadığını bilmelisiniz. Yılın belirli zamanlarında senede 2 kez bu durumu doğal olarak yaşayabilmektedirler. Genelde 6. Aydan sonra karşılaşabileceğiniz bu durum ergenliğin başladığının da habercisidir. Dişi köpekler de erkek köpekler gibi agresif tavırlar sergileyebilir. Genel olarak birçok ırkta 20-21 gün kanama şeklinde sürebilen bu durum karşısında dişi dostlarımızın kızgın olması ve biraz ilgi beklemesi kaçınılmazdır. Her ne kadar 1 yaşından önce doğum yapması önerilmesi de bu dönemden sonra yavaş yavaş çiftleşmeye uygun zamana gelebilmektelerdir.

Ergenlik dönemi ırklar arası ve cüsseye bağlı olarak farklılıklar gösterse de 6-18 ay arasında başlayıp bitmektedir. Daha iri köpeklerin ergenliğe girmesi mini ırklara göre daha geç olabilmektedir. Yavruyken apayrı heyecanlı ve sevimli olan dostlarımız artık yetişkin bir hale gelmektedir. Yaşamanın her evresinde onun gelişimini izlemek ve şahit olmak bir köpek sahibi için kesinlikle mükemmel bir süreçtir.

En Yeni Ürünler





Yorum Yap


Yorum yapabilmek için lütfen üye girişi yapınız veya yeni hesap oluşturabilirsiniz.
Kayıtlı Yorumlar