Kediler de tüm canlılar gibi hayatlarını sürdürebilmek için beslenmeye ihtiyaç duyarlar. Bilinçli ve dengeli beslenme kedilerimizin hem hayat şartlarını olumlu yönde etki edecek hem de ömrü süresince olumsuz etkilerin azalmasına yardımcı olacaktır. Beslenim şekli bu kadar önemliyken kedimizin beslenmesine ne kadar dikkat ediyoruz?
Düzensiz ve dengesiz beslenme sonucu kas ve iskelet sisteminde gelişim geriliği oluşabilir. Kediler etçil olduğundan daha fazla protein tüketmek zorundadırlar. Kedilerin barsak sistemleri oransal olarak köpeklerin yarısı kadar insanların ise dörtte biri kadardır. Bu uzunluklar yiyeceklerin sindirim sisteminde kalış süresini etkileyecektir. Kedilerin barsak sistemleri kısa olduğundan karbonhidratları sindirmeleri oldukça zordur. Yiyeceklerdeki taurin, A vitamini ve arakidonik asit gibi bazı maddeleri ise dışardan almak zorundadırlar. Bu ögeleri ise hayvansal kaynaklı gıdalardan karşılayabilirler.
Kediler yemek konusunda oldukça seçici canlılardır. Tat duyuları oldukça gelişmiştir. Aynı anneden iki kardeşin damak zevkleri farklılık gösterebilir. Artık günümüzde kedilerin günlük ihtiyacını tam olarak karşılayacak protein, mineral ve vitamin içeren kuru mamalar üretilmektedir. Çiğ verilen yiyecekler kedilerde paraziter ve bakteriyer enfeksiyona sebep olurken pişmiş yiyeceklerde ise bünyesindeki vitamin ve mineral kaybına uğrarlar. Evde hazırlanan yiyeceklerin tam ve dengeli olarak hazırlanması oldukça zordur. Ayrıca diş ve diş etlerine yapışacaklarından dolayı ağız kokusu, diş ve diş eti enfeksiyonu, diş taşına sebebiyet veren hastalıklara sebep olabilir. Dengesiz beslenmeler ise gelişim gerilikleri, bağışıklık sisteminde zayıflama ve tüy yapısında bozulma şeklinde olumsuzluklar gösterebilir. Veteriner hekiminizin önereceği profesyonel bir mama tüm alması gereken besin ögelerini karşılayacaktır.
Kedilerin mama kapları her zaman temiz olmalı. Kediler yemeklerini az az ancak sık sık tüketir. Bu yüzden mama kaplarını çok fazla doldurmadan boşaldıkça temizleyerek mama ilave edilmesi en doğru yöntem olacaktır. Ayrıca, her zaman mamanın yanında temiz ve taze su bulundurmak gerekir.
Yetişkin Kedilerde Beslenme Nasıl Olmalı?
Kedilerde beslenme nedeniyle oluşacak rahatsızlıklar düşünüldüğünde en dikkat edilmesi gereken konu beslenme konusudur. Beslenme nedeniyle oluşacak rahatsızlıkların tedavi maliyeti, kullanacağınız kaliteli mama sayesinde en aza düşürülebilir. Kediniz bir yaşına geldiğinde hamile veya emzirme döneminde değil ise kediler için hazırlanan profesyonel kedi mamalarıyla beslenebilir.
Her kedi aynı miktarda mama tüketmeyebilir. İhtiyaç duydukları mama miktarı mamanın besin değerine, gün içerisindeki hareketlilik durumuna ve kedinin yaşına göre değişiklik gösterebilir. Bu da kedilerin metabolizmasıyla ilgili bir durumdur. Kedilerin gün içerisindeki tükettikleri mama miktarı zaman zaman değişiklik gösterebilir. Bu iştahsızlık sürekli değilse ve herhangi bir hastalık durumu gözlenmiyorsa problem oluşturması beklenmez. Bu durum genelde çok sıcak havalarda şekillenir. Fakat iştahsızlık durumu uzun süreli olursa bir veteriner hekimin, kediyi görmesi iyi olabilir. Kediler sık sık ve azar azar beslendikleri her zaman mamalarına ulaşabilmelidir. Mamaların yanında mutlaka temiz ve taze su bulunmalı. Mama kapları sürekli yıkanmalı. Kedilerin gıdaları daha fazla protein içermeli.
Kedinizin kilo kontrolünü düzenli olarak yaptırırak yaşına ve kilosuna uygun, dengeli olarak hazırlanmış veterinerizin tavsiye ettiği profesyonel mama ile beslenmesi daha doğrudur.