Kedinizin hamilelik ve emzirme dönemine beslenmesinin düzenlenmesi oldukça önemli bir faktördür. Çünkü, kedinizin hem yavrularının sağlıklı şekilde gelişimi hem de doğum sonrasında yavrularını besleyecek olması hem de kendisinin sağlıklı şekilde gelişimi için besinlerden alacakları protein ve mineral miktarı daha fazla olan yavru mamasıyla yahut da hamile kediler için özel hazırlanmış mamalarla beslenmesinde yavruların daha iyi sağlıklı olması açısından oldukça önemlidir. Yetişkin mamaları hamile kedilerin beslenmesinde yeterli olmayacaktır. Kedinin doğum sonrası ve hamilelik süresi boyunca sağlığını devam ettirebilmesi yavruların sağlıklı şekilde gelişmesi ve süt emzirme dönemi sırasında yavruları ve kendisi için bu dönemdeki beslenmeye oldukça fazla dikkat edilmeli. Hamilelik süresi boyunca verilen mama miktarı düzenli olarak artırılmalı. Hamilelik süresi 57-63 gündür. Kediniz hamileliğin ikinci yarısında daha fazla kilo alacaktır. Yavrular bu sürede daha hızlı büyeyecek ve bu nedenle daha fazla beslenmeye ihtiyaç duyacak. Gebeliği süresince ve emzirme döneminde veteriner hekiminizin önereceği bir mamayı kullandığınız zaman ekstra besin ve vitamin takviyesine gerek kalmayacaktır.
Hamile Kediler Nasıl Beslenir?
Gebelik süresince kedinizin kilo artışı durağan veya yavaş olabilir. Kediler genelde gebeliklerin ikinci yarısından sonra kilo almaya başlar. Bu zamana kadar çok fazla kilo artışı gözlemlenmeyebilir. Gebelik sırası boyunca zaman zaman iştahsızlıklar da olabilir. Eğer bu iştahsızlıklar uzun süreli ise ve kedinizin kondisyonunda bir değişim görüyorsanız derhal veteriner hekime danışmanız fayda sağlayacaktır. Kedilerin gebeliğinin 9. haftası içinde iştahsızlık gözlemlenirse doğum 24-48 saat içerisinde gerçekleşeceği anlamına geliyor. Doğum sonrasında takip eden 24 saat içinde kedinizin iştahı normale dönecektir.
Emzirme Döneminde Kedilerde Beslenme
Doğumdan sonra Yavrunun süt emme ihtiyacı olacaktır. Bu 20-30 gün artarak devam edecek. Dolayısıyla annenin de beslenmeye ihtiyacı yavruları emzirme doğrultusunda olmalı. Hamilelik döneminde kullanılan mamaya emzirme sonuna kadar devam edilmesi gerekiyor. Yeni doğan minik yavrular çok hızlı büyeyecekler. Yavrular yaklaşık 7-8 haftalık olana kadar azalarak da olsa anne sütüne ihtiyaç duyacaklardır. Bu dönemde annenin beslenmesi yavruları için oldukça fazla önem arz etmektedir. Yeterli bir süre anne sütü alan yavruların bağışıklık sistemleri güçlenecektir ve hastalıklara karşı oldukça direnç sağlayacaklardır. Anneden alacakları maternal antikorlar sayesinde hastalıklara karşı daha dirençli olacaklar. Eğer anne hamilelik döneminde hazırlanmış mamalar ile beslendiyse emzirme döneminin sonuna kadar bu mama ile beslenmesi daha iyi olacaktır. Annenin önünde her zaman taze ve temiz su bulundurmalıyız. Anne süt vermesi sebebiyle sıvı kaybediyor bu nedenle suyunu asla ihmal etmemeliyiz.