Yavru köpek dostlarımızda tüy dökülmesinden şikayetçi olabilirsiniz. Ya da bu durumun çözümünü arıyor olabilirsiniz. Bu noktada doğru içeriği okuduğunuzu düşünüyoruz. Minik patili dostlarımızın tüy dökümü, çok sık bir şekilde görülen ancak oldukça basit yöntemler sayesinde giderilmesi mümkün olabilecek sorunlardan bir tanesidir. Yavru köpek dostlarımızda tüy dökümü tek başına bir hastalık değildir ancak herhangi bir hastalığın belirtisi olarak da ortaya çıkabilmektedir. Hem yavru köpek dostlarımızda hem de yetişkin patili dostlarımızda dönem dönem tüy döküm sorunu karşımıza çıkabilmektedir. Yavru köpek dostlarımızda ilkbahar ya da sonbahar aylarında gözle görülecek şekilde tüy dökümü fark edilmektedir. Bunun asıl sebebi ise bahar aylarında dökülecek tüylerin yenilenmesi olacaktır. Değişen hava durumu ve mevsim insanlar üzerinde dahi kaş dökümü, saç dökümü ve kirpik dökümüne yol açabilirken hayvanlarda ise tüy dökülmesine sebep olmaktadır. Eğer tüy dökümü yılın belirli vakitlerinde başlıyor ve bu durum anormal düzeyde tüy kaybına sebep oluyorsa çok da endişelenecek bir şey yoktur fakat dediğimiz gibi tüy dökümü birden ve aniden ortaya çıkıyorsa ve bu durum durdurulamıyorsa en yakın zamanda veteriner hekim kontrolü şarttır.
Köpeklerde Tüy Dökülmesinin Belirtileri Neler?
Köpek dostlarımızda tüy dökülmesi belirtilerini madde madde sıralayacağımız liste sayesinde tüy döküm belirtisi sebeplerini çok daha iyi anlayacaksınız.
- Özellikle normalde tüyle kaplı alanın açılmış ya da az tüylü olması buna işarettir.
- Cilt üzerinde yer yer açık alanlar ya da bu bölgelerde görülen kızarıklıklar töy dökülmesindeki belirtilerin başında gelir.
- Tüylerin döküldüğü alanda kanama ya da iltihap oluşumu görüyorsanız derhal veteriner hekime danışmalısınız.
- Yalnızca bir alanda değil de vücut genelinde tüy dökümü de belirtiler arasındadır.
- Ağız ya da göz bölgesinde kelleşme meydana gelebilir
- Ciltte kuruluk ve köpek dostlarımızın sürekli kendini kaşıma ihtiyacı hissetmesi de belirtiler arasındadır.
- Tüylerde ya da ciltte kötü koku da bunu yapabilir.
- Kalın tleli tüylere sahip köpek dostlarımızda tüylerin incelmesi ya da dokununca ele yapışması da tüy dökümündeki belirtilere sebep olabilir.
Köpeklerde Tüy Dökülmesi Neden Olur?
Dediğimiz gibi bu mevsimsel olmakla birlikte birçok sebebi de olabilir. Kullanılmaması gerektiği halde köpek dostlarımıza sıkılan parfümler ya da deodorantlar, köpek dostlarımızın cildini tahriş edebilir. Mantar enfeksiyonu, tüy dökümüne sebep olabilir. Tiroid bozukluğu ve hastalıkları da tüy dökülmesine sebep olabilir. Enfeksiyon da nedenlerden bir tanesidir.
Bu gibi durumlarda en yakın veterinere götürmenizi tavsiye ediyoruz.