Köpek dostlarımız dünyaya geldikten hemen sonraki erken dönem içerisinde oldukça hızlı bir şekilde büyüme sürecine adım atar. Kemikleri, kasları, dişleri, ciltleri ve iç organları dünyaya geldikten sonraki süreçte çok hızlı bir şekilde gelişir. Anne sütü bu süreç boyunca çok önemlidir. Anne sütü yavru köpek dostlarımızın gereksinim duymuş olduğu besinleri eksiksiz olarak karşılıyor olsa da bağışıklık sistemlerini en etkili şekilde güçlendiriyor olsa da belli bir zaman geçtikten hemen sonra yavru köpek dostlarımızın dışarıdan sağlanacak besinler ile karnının doyması ve annelerinden emdiği sütten ayrıldıktan sonra kaliteli yavru köpek mamaları ile beslenmeleri gerekiyor. Bunun yanında köpek dostlarımızda ideal beslenme programı da çok önemlidir. İdeal beslenmeden kastımız yalnızca karın doyma olarak nitelendirilemez. Köpek dostlarımızın yavru olduğu dönemden itibaren gelişim evrelerine, genel sağlık durumlarına ve cinsine göre sağlık durumlarını uygun ve tam şekilde dengeli bir diyet ile beslenmesi çok önemlidir. Konforlu bir yetişkinliğe giriş için bu elzem olarak kabul edilir. Bu içeriğimizde sizler için yavru köpekler nasıl beslenmeli sorusunun cevabını vermeye çalışacağız. Şimdiden okuduğunuz için çok teşekkür ederiz.
Yavru Köpeklerin Özel İhtiyaçları Vardır
Minik dostlarımızda beslenme, yetişkin köpek dostlarımızdaki beslenmeye kıyas ile bazı farklılıklara sahiptir. Yavru köpek dostlarımızın, gelişim ihtiyaçlarını eksiksik şekilde karşılayacak olan premium yavru köpek mamaları ile beslenmeleri çok önemlidir. Her köpek dostumuzda yavruluktan yetişkinliğe geçiş süreci tıpatıp aynı değildir. Örnek verecek olursak mini ırkların yavruluk dönemi 12 ay kadar sürerken büyük cins köpek dostlarımızın yavruluk dönemi 24 ile 36 ay kadar sürebilir. Bu farklılık yavru köpek dostlarımız için mama tercihinde de seçilen mamanın ne kadar süre içerisinde kullanılacağı üzerinde de etkisini net bir şekilde gösterecektir.
Normal şartlarda yavru köpek dostlarımız dünyaya geldikten yaklaşık 3 ile 4 hafta dahilinde anne sütü ile ya da bir sebeple anne sütünden mahrum kalmaları durumunda yavru köpek süt tozu ile beslenmektedirler. Bu süreç içerisinde sütten kesilme dönemi başlamaktadır. Kuru mamaların çiğnenmesi zor olması sebebi ile geçiş sürecinde mutlaka su ile ıslatılarak verilmesi tavsiye ediliyor.
Minik Dostlarımızın Öğünleri Planlanmalı
Yavru köpek dostlarımızın beslenimlerinde ne yedikleri ya da ne kadar sıklık ile yedikleri dikkatle planlanması gerekir. Veteriner hekimler köpek dostlarımızın özelinde bir beslenme planı yapsalar da genel olarak özel bir beslenme rutininden de bahsedilmesi mümkündür. Bu durumda sizi ve köpek dostunuzu en iyi anlayacak olan veteriner hekimlere danışmanız çok önemlidir. Köpek dostlarımızın cinsine, aktivite düzeyine ya da genel sağlık durumuna göre veteriner hekimlerimiz sizler için en iyi beslenme programını ortaya çıkaracak kişilerdir.
Bu içeriğimizde sizler için yavru köpek beslenme rehberi hakkında bilgi vermeye çalıştık. Bizi takip etmeyi unutmayın. Mihav ailesi sizler için en iyi içerikleri yazmaya çalışıyor.