Kedi dostlarımız özellikle de hapşırırken çok komik gözüküyorlar. Biz insanlar ve kedi dostlarımız için hapşırma oldukça normal bir durumdur. Hatta kedi dostlarımızın gün içinde birkaç kez hapşırmasında hiçbir sıkıntı yoktur ancak bir kedi dostunuz normalden çok daha hapşırmaya başlıyor ise bu durumu yakından kontrol etmeniz çok daha faydalı olacaktır. Biz insanlarda olduğu gibi kedi dostlarımızda da hapşırma ile gelen ağız ve burundan çok hızlı bir şekilde yüksek hava çıkışı meydana gelir. Hapşırma genel olarak nazal boşluklarda yer alan rahatsız edici durumlardan kaynaklanıyor. Fakat kedi dostlarımız aşırı heyecanlandığında ya da çok fazla hareket ettiğinde de hapşırıyor. Sizlere bu içeriğimizde kediler neden hapşırır? Kedilerde hapşırma sebepleri ile ilgil bilgiler vermeye çalışacağız.
Kediler Neden Hapşırır?
Kedi dostlarımızda hapşırmaya yol açacak epey sebep vardır. Burunlarına kaçacak bir toz zerresi dahi hapşırma sebebi olabilir. Burada önemli olan kedi dostunuzun sürekli hapşırmasına sebep olabilecek durumlara karşı dikkat etmenizdir. Üst solunum yolu enfeksiyonu, toz alerjisi, toksinlere maruz kalma durumu, diğer alerji tüyleri ya da buruna kaçacak yabancı bir cisim kedi dostlarımızda hapşırmaya yol açmaktadır. Bazı diş hastalıkları ya da mantar enfeksiyonları da zaman zaman hapşırmaya sebep olabilir. Kedi dostlarımızda hapşırmanın asıl ciddiyeti, altında yatacak olan sebebe göre değişiklik göstermektedir. Toz akarlarının sebep olduğu hapşırma çok da önemli gözükmemektedir. Diğer taraftan ise kanserlerin sebep olduğu hapşırma ile kedi dostunuzun sağlığı tehlike altında olabilir bu konuya olabildiğince çok dikkat etmeniz gerekiyor.
Hapşırma ile Ortaya Çıkan Diğer Belirtiler
Kedi dostlarımızda hapşırmanın altında yatan bir sorun var ise başka belirtilere de sebep olabilir. Bu belirtiler ile hapşırmanın asıl kaynağını anlayabilmek çok daha kolay olacaktır. Hapşırma hususunun yanında nefes alıp verirken hırıltılı bir ses geliyor olması alt solunum yollarında bir sorun olabileceği konusunda sizi uyarıyor olabilir. Hapşırma ile beraber gelecek öksürük ise üst solunum yolu ya da boğaz problemi olarak karşımıza çıkabilir. Burunda kan, koyu renkli mukus ya da burun akıntısı gibi durumlarda ise enfeksiyon ya da yaralana görülebilir. Bu durum ile karşılaştığınızda veterinerinize gözükmeden önce bu durumu fotoğraf ile çekip kedinizin burnunu temizlemeniz çok önemlidir. Bu durumda veteriner hekiminizin hızlı ve doğru teşhis koymasına yardımcı olabilirsiniz. Kedi dostlarımızda hapşırma ile gelecek olan kronik burun kanaması ise kanser belirtisi olabilmektedir. Özellikle de ileri yaşda olan kedi dostlarımızda bu durum çok daha sık görülebilmektedir. Ancak unutmayın ki kronik burun kanaması ya da hapşırma olan her kedide kanser görülmemektedir. Bunu anlamanın en iyi yolu veteriner hekiminizin teşhisi olacaktır.
Sizlere bu içeriğimizde kediler neden hapşırır? Kedilerde hapşırma belirtisi ile ilgili bilgiler vermeye çalıştık. Bizi takip etmeyi unutmayın.