Yavru köpek bakımında, birçok kriter bulunmakta olup, sizin ona, onun da size ve ortama kolaylıkla uyum sağlaması için gerekli bilgilere sahip olmanız gerekir. Yavru köpeğinizin bir bebek olduğunu unutmadan, sevgi ve mutlulukla büyümesi, beslenme, sağlık ve enerjisini atması için oyun ihtiyaçlarını maddi ve manevi olarak karşılayabileceğinize bilmeniz gerekmektedir.
Köpek Sahiplenirken Irk Seçimi ve Yavru Alımı
Yıllarca beraber yaşayacağınız düşünüldüğünde seçeceğiniz köpek ırkına uygun ona sunabileceğiniz yaşam alanı, aile ortamınız, köpek ırkının karakteristik özelliklerinin size uygunluk düzeyi ile aranızdaki bağlantıyı sağlayabileceğinize inancınız tam ise ilk adımı geçmeye hazırsınız demektir.
Irk seçimini yaptıktan sonra, 45 günden önce anneden yavruyu ayırmamak gerekir. Yeterli süt alamayan köpek yavrusu, sağlık sorunlarına karşı dayanıksız olup, gelişimlerini ve çevreye karşı adaptasyonu olumsuz etkilemektedir.
Yavru Köpek Beslenme
Yavru köpeklerin gelişmesi adına ilk 12 ay çok önemlidir. Ufak ırk köpek dostlarımız için ilk sene orta ve büyük ırklarda ise gelişimlerini 1.5-2 senede, gelişimlerini tamamen sağlamaktadırlar. Bunun sonucunda yetişkinlik seviyesine çıkmaktadırlar. Beslenme, yavru köpeklerde gelişmesi adına çok önemlidir. Yetişkin köpeklere göre daha fazla kalori ve besine ihtiyaç duyması, mama ve ek gıda seçiminde yavrunuzun cinsine ve kaç aylık olduğunu göz önüne alıp belli bir beslenme programı hazırlayabilirsiniz.
Yavru Köpek Sağlığı
Temel sağlık ve bakım ihtiyaçlarını sıralarsak, parazit korumaları, aşıları ve düzenli sağlık kontrollerini söyleyebiliriz. Bunun yanında bakımı için, tüy ve tırnak bakımı tarzı ayrıntıları göz ardı etmemek gerekir. İşinin ehli ve güvenebileceğiniz bir veteriner hekim seçimi yapmak zor zamanlarda en büyük kurtarıcınız olacaktır. Muayene ve aşı takvimini takip etmek, yavru köpeğinizin rutin kontrollerini aksatmamak, acil müdahale için tıbbi ilk yardım bilgilerine sahip olmak sizlerin yararına olacaktır.
Yavru Köpek Eğitimi
Bu husus atlanmamalı ve öncelik verilmesi gereken elzem bir durumdur. Komutların yanı sıra tuvalet eğitimi zaman alan ve sabır gösterilmesi gereken, yavru köpek sahibi olurken başarılı olmak için kararlı davranmanızı gerektiren bir durumdur. Profesyonel eğitim merkezlerinden, bu konuda tecrübeli arkadaşlarınızdan yardım isteyebilir ya da bu alanda çeşitli yazı, görsel ve video eğitimlerini izleyerek destek alabilirsiniz.
Yavru Köpekler İçin Ev Güvenliği
Bu minik yavruların, bebekten farksız olduğunu unutmayın. Hareketli, yerinde duramayan, her şeyi karıştıran, ailenize yeni katıldığı ve sizlerle yeni iletişim kurduğu göz önüne alınırsa, herhangi komuta ve tepkiye karşılık beklemeniz saçma olacaktır.
- Dışarı duran kablo ve prizleri sizin gözetiminiz dışında açıkta bırakmayın.
- Tuvalet kapısı ya da klozet kapaklarını açıkta bırakmayın.
- Delici, kesici aletler, ocakta onun ulaşabileceği noktada çaydanlık, tencere asla bırakmayın.
- Onu zehirleyebilecek bitki, çiçek ya da açıktan ilaç türevi kimyasalları onun ulaşamayacağı yerlerde saklayın.
Ev içerisinde mutlaka ona kendi bölgesini oluşturması adına, atlayıp zıplayabileceği boş alan bırakın. Temiz kaplarda su ve mamasını, tek başına kaldığı vakitlerde oyuncaklarını önünden asla eksik etmeyin.
Yavru Köpek Oyun ve Egzersizi
Köpekler doğası gereği oldukça hareketli ve enerji hayvanlardır. Koşmaya, yürümeye, oynamaya ve yorulmaya ihtiyaçları vardır. Aşıları tamamlanıp, veterinerinizden sokağa, parka dışarı çıkarmak için gerekli izini aldıktan sonra hem diğer hayvanlarla sosyalleşmesi hem de onu hareketli tutmanız açısından gerekli özeni mutlaka göstermelisiniz. Unutulmamalıdır ki her köpeğin enerji seviyesi, yorulma eşiği aynı değildir. Can dostunuzun ırkına göre ayrıntılı araştırma yapmalı, gereğinden fazla yorup bitap düşmesine neden olmamalısınız. Çeşitli köpek oyuncakları sayesinde hem ilgisini çekebilir hem de enerjisini maksimum seviyede atabilirsiniz. Oyuncak çeşitliği içerisinden onun hoşuna gidecek oyuncakları bulup beraber çeşitli oyunlar oynayabilirsiniz.