Bir kedi sahiplenmeyi düşünüyorsanız bu konunun sizin için oldukça faydalı olabileceğini söyleyebiliriz. Hem sahiplenmek isteyenler hem de halihazırda paticanı olan insanlarındikkat etmesi gereken durumları sizler için maddeler halinde paylaşıyoruz.
1- Yeni sahiplenecekler acil karar vermeyin!
Acele verilen kararlarda çoğu zaman pişman olabiliyoruz ya da doğru bir tercih olmadığı kanısına varabiliyoruz. Aldığımız herhangi bir şeyi gidip iade edebiliyor ya da değiştirilmesini isteyebiliyoruz.
Fakat konu bir 'can' üzerine olduğunda çok iyi düşünmek, doğru karar verebilmek en önemli durumlardan bir tanesi. O yüzden önce hazır olup olmadığınızı bu sorumluluğu taşıyabileceğinizden emin olmadan bir canlı sahiplenmeyin!
Onların da duyguları olduğunu unutmayın!
2- Masraflar
Kedi sahiplendikten sonra ilk aşamada, veteriner masrafları, maması, kumu, tuvaleti, oyuncağı, yatağı, tırmalama tahtasıydı derken ciddi bir masraf yapabiliyorsunuz. Maddi durumunuz buna elveriyorsa bu maddede bir sıkıntı yok, fakat bütçeniz buna uygun değilse tekrar tekrar düşünmenizde fayda var.
3- Kısırlaştırma
Yetişkinliğe erişen bir kedi belli zaman sonrasında çiftleşme dönemine girdiğinde her iki taraf için de zorlu bir süreç başlamış olacak. Çiftleştirdiğiniz kedinizin doğurması sonrasında zamanı geldiğinde yavruları sahiplendirebilme durumunu düşünmeniz gerekiyor.
Çoğu zaman çiftleşme döneminde bir eş bulamayabilirsiniz, kedinizin evden kaçma ihtimalinin en yüksek olduğu zamanlar tam da bu zamanlar. Sık sık bu durumu yaşamak istemiyorsanız kısırlaştırmalısınız.
4-Veteriner kliniğine gitmemek
Düzenli aşı ve bakımlarla kedinizi bir çok hastalıktan koruyabilirsiniz. Benim kedim evden hiç çıkmıyor diye düşünmeyin, hastalık kapmasına bir çok etken bulunuyor. İlerleyen zamanlarda daha büyük sorunlar yaşamamak adına düzenli olarak veteriner hekiminizi ziyaret edin.
5- Kaybolması ihtimaline karşı önlem almamak
Sosyal medya hesaplarında maalesef her gün karşılaştığımız ve oldukça üzücü bir durum bu. Önlem amaçlı mikroçip ya da üzerinde isminin bulunduğu ve size ulaşabilecekleri bir iletişim numarasının yazılı olduğu tasmalardan kullanilirsiniz. Kedi sahiplerinin sık yaptığı hatalardan biridirbu durum. cam pencere tüm gün açık benim kedim kaçmaz demeyin. Kediden bahsediyoruz, tek bir sinek ilgisini çekebilir, sokakta gördüğü bir kedi, peşine takılmasına sebep olabilir.
6- İyi mama seçmemek
Kedilerin protein ağırlıklı beslenmesi gerektiğini bilmelisiniz. Tercih ettiğiniz ucuz mamalar besleyiciliği açısındanoldukça düşük içeriğe sahip olabilir. Mamadan tasarruf ettiğinizi düşünerek bir yol izliyorsanız ilerde doğabilecek sağlık problemlerinde veteriner kliniği masraflarını da hesaba katmalısınız. Alacağınız mamanın içeriğini okuyun, sürekli gittiğiniz veteriner hekiminizden mama konusunda tavsiye alın. Kedinizin kilosuna, yaşına ve özelliklerine göre sizi en doğru şekilde yönlendirecektir.
7- Kediyi dışarı bırakmak
Kedinizi dışarı bırakıyorsanız bir çok hastalığa da izin veriyorsunuz demektir. Her şeyden önce sokaklar artık onlar için oldukça tehlikeli. Başka bir kediyle kavga etmesi sonucu alabileceği bir pati darbesi hem sizi hem kedinizi zor bir sürece sokabilir.
8- Kumunu temizlememek
Kediler temiz hayvanlardır. Günde bir kaç kez kumunu kullandığını göz önünde bulundurursak, zaman içerisinde kumda kalan dışkı ve idrar belli bi süre sonra kedinizi kullandığı kumdan uzaklaştırabilir. Sık sık temizlemenizde fayda var.
Bu konu hakkındaki videomuz