MİHAV.COM'A Hoşgeldiniz.

Yavru Kedi Bakımı Hakkında Bilinmesi Gerekenler

21.02.2023 13:54:05

Evinize yeni bir kedi yavrusu getirme deneyimi heyecan verici ve harika bir deneyimdir, ancak aynı zamanda sizin açınızdan büyük bir sorumluluk ve dikkat gerektirir. Yeni bir evcil hayvan sahibi olarak, yavru kedinize uygun bakımı vermeniz, onun olgunlaşarak mutlu ve sağlıklı bir yetişkin kedi haline gelmesi için sizin için hayati önem taşır. Bu gönderide, bir yavru kedinin bakımı hakkında, onu nasıl besleyeceğiniz, bakım vereceğiniz, sosyalleştireceğiniz ve sağlıklı kaldığından emin olacağınız dahil olmak üzere bilmeniz gereken her şeyi bulabileceksiniz.

Yavru Kedilerin Beslenmesinde Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar

Yavru kedilerinize ihtiyaç duydukları protein, yağ ve diğer birçok besini uygun oranlarda sağladığınızdan emin olmanız çok önemlidir. Yavru kedilerin, yetişkin kedilerden farklı olan belirli beslenme gereksinimleri vardır. Mükemmel kalitede ve yavru kedinizin yaşına olduğu kadar büyüklüğüne de uygun bir marka ticari yavru kedi maması seçmek çok önemlidir. Ticari yavru kedi maması, özellikle büyümekte olan yavru kedilerin beslenme gereksinimlerini karşılamak için tasarlanmıştır.

Yavru kedilerinizi sadece evde sizin yediğiniz gıdalar ile beslemek onların sağlıklı bir şekilde büyümelerini, gelişmelerini ve iyi bir bağışıklık sistemine sahip olmalarını önleyecektir.

Yeni yavru kedinizi eve ilk getirdiğinizde, muhtemelen gün boyunca çok sayıda, daha küçük öğünler verilmesi gerekecektir. Büyüdükçe, onları besleme sayınızı aşamalı olarak azaltabilir, ancak her oturuşta aldıkları toplam yiyecek miktarını artırabilirsiniz. Yavru kedinize içmesi için her zaman temiz su verin ve yemek ve içmek için kullandığı tabakların düzenli olarak temizlendiğinden emin olun.

Yavru Kediler İçin Bakım İpuçları

Yavru kedinizin düzenli olarak bakımını yapmak, sağlığını ve esenliğini sağlamak için çok önemlidir. Doğal olarak temiz canlılar olmalarına rağmen, kediler yine de tüylerini korumak ve pençelerinin iyi durumda kalmasını sağlamak için yardıma ihtiyaç duyarlar. Matlaşmasını ve dolaşmasını önlemek için yavru kedinizin tüylerini her gün fırçalayın ve dolaşan tüyleri almak için bir tarak veya yumuşak bir fırça kullanın.

Ayrıca yavru kedinizin pençelerini aşırı uzun ve keskin olmayacak şekilde düzenli olarak kesmelisiniz. Kediler için özel olarak tasarlanmış bir tırnak makası kullanın ve pençenin kan damarlarını içeren pembe kısmını kesmemeye dikkat edin. Yavru kedinizin pençelerini keserken kendinize güvenmiyorsanız bir veterinerden yardım almalısınız.

Yavru Kedilerin Sosyalleşmesi ve Eğitimi

Evinize yeni bir kedi yavrusu getirme deneyimi heyecan verici ve harika bir deneyimdir ancak aynı zamanda sizin açınızdan büyük bir sorumluluk ve dikkat gerektirir. Yeni bir evcil hayvan sahibi olarak yavru kedinize uygun bakımı vermeniz, onun olgunlaşarak mutlu ve sağlıklı bir yetişkin kedi haline gelmesi için sizin için hayati önem taşır.

Yavru kediler doğaları gereği sosyal hayvanlardır, bu nedenle onlara insanlarla olduğu kadar diğer yavru kedilerle de bağlantı kurmaları için birçok fırsat sağlamak önemlidir. Bir yavru kedinin yaşamının ilk birkaç haftası ve ayı, sosyal becerilerini geliştirdiği ve insan ailesiyle bağ kurduğu dönem olduğundan sosyalleşme için çok önemlidir.

Yavru kediler doğaları gereği canlı ve meraklıdır, ancak aynı zamanda uygun şekilde nasıl davranacaklarını ve sınırlarının nerede olduğunu öğrenmek zorundadırlar. Yeni yavru kedinizle eğlenceli bir etkileşime girerek biraz zaman geçirin ve sahip oldukları doğal arzuları tatmin etmeye yardımcı olması için ona tırmalama tahtaları ve oyuncaklar verin.

Buna ek olarak, yeni kediniz için hem insanlarla hem de diğer hayvanlarla erken sosyalleşmeye başlamak önemlidir. Çeşitli konumlara, seslere ve kokulara aşina olmaları çocukların çeşitli ortamlarda kendilerini daha rahat hissetmelerine yardımcı olacaktır. Evinizde başka hayvanlar varsa, yeni yavru kedinizi yavaş yavaş onlarla tanıştırmalı ve iyi anlaştıklarından emin olana kadar nasıl etkileşim kurduklarını izlemelisiniz.

Her gün, yavru kedinizle mümkün olduğunca fazla zaman geçirmeye, oyun oynama, kucaklaşma gibi faaliyetlerde bulunmaya ve olumlu pekiştirme için çeşitli fırsatlar sunmaya çalışmalısınız. Yavru kedinizi diğer kedilere ve insanlara göstererek sosyalleşmesini teşvik edin ve onları oyalamak için çeşitli oyuncaklar ve tırmalama tahtaları sağladığınızdan emin olun.

Bunun yanı sıra yavru kedinize tuvalet eğitimi vermeniz gerekecektir. Kum kabının içine yavru kedinizi koyun ve patisi ile kuma kazma hareketi yapın. İçgüdüsel olarak bu hareketi tekrarlayacak ve kısa süre içinde tuvalet eğitimini tamamlayacaktır. Kediler, içgüdüsel olarak tuvalet ihtiyaçları sonrasında kumu da kapatacaktır fakat siz yavru kedinizi takip ederek bu alışkanlığı kazanmasına yardımcı olabilirsiniz.

Yavru Kedi Sağlığı İçin Nelere Dikkat Edilmeli?

Rutin veteriner tedavisi görmesi, yavru kedinizin sağlığı ve sıhhati için çok önemlidir. Onları kedileri etkileyen en yaygın hastalıklardan korumak için yavru kedilerin bir dizi aşıdan geçmesi gerekir. Uygun yaşa geldiklerinde ayrıca kısırlaştırılmaları veya kısırlaştırılmaları gerekir. Veteriner hekiminiz ayrıca kuduz, lösemi, kalp kurdu hastalığı, pire ve kene istilası ve diğer sağlık sorunlarının önlenmesi konusunda rehberlik sunmaya yetkilidir.

Yavru kedinizin genel sağlığını ve esenliğini yakından takip etmeniz ve evcil hayvanınızda herhangi bir hastalık veya hasar belirtisi gözlemlerseniz veteriner tedavisi görmeniz çok önemlidir. Kedilerin semptom göstermesi alışılmadık bir durum değildir.

Kedilerin yaşamları boyunca sağlıklı olmaları için kesinlikle yaptırılması gereken belirli aşılar bulunmaktadır. İç ve dış parazit uygulamaları, karma aşı, lösemi aşısı ve kuduz aşısı bu aşılar arasında en önemlileridir. Bunların rutin aşı uygulamaları haricinde tüylü ev arkadaşınız için kediniz için vitamin, antibiyotik, mantar gibi rahatsızlık türüne bağlı olarak çeşitli aşılama çalışmaları yapılabilir.

Evinizdeki tüylü dostunuz olan yavru kediniz için ilk aşı süreci 6-8 haftalıkken iç ve dış parazit uygulaması ile başlatılır. 1 yaşına kadar geçen zamanda aşı olması gereken diğer zamanlar ise şu şekildedir: 8-10 haftalıkken yavru kedinizin ilk karma aşısı, 9-11 haftalıkken ilk lösemi aşısı yapılır, 10-12 haftalıkken ikinci karma aşısı ve 11-13 haftalıkken ikinci doz lösemi aşısı yapılır. 3 aydan küçük yavru kedilere kuduz aşısı yapılmamaktadır. Bu nedenle yavru kediniz 12-14 haftalıkken ilk kuduz aşısını olabilir.

En Yeni Ürünler





Yorum Yap


Yorum yapabilmek için lütfen üye girişi yapınız veya yeni hesap oluşturabilirsiniz.
Kayıtlı Yorumlar