Lütfen köpek dostlarımızın hamile olduğundan şüpheleniyorsanız direkt olarak veteriner hekime gidiniz. Veteriner hekimlerimiz en iyi yolu gösterecektir. Bu gibi internette yer alan içerikler yalnızca bilgilendirme amaçlı yazılmaktadır.
Köpeklerde hamilelik, sonunda mutlu anları görebilmeniz için yakından izlenmelidir. Hamile dişi köpeklerin sağlıklarını korumak ve sağlıklı yavrulara sahip olmak için bu dönemde ne yapmaları gerektiğini bilmeleri çok önemlidir.
Köpeklerin gebelik süresi ırktan ırka değişebilir, ancak genellikle 62-64 gündür ve bu süre köpek dostlarımız için fizyolojik ve psikolojik zorluklara neden olabilir. Bu içerik, köpek hamileliği belirtileri, köpek hamileliğinin teşhisi ve hamilelik sırasında köpeğin beslenmesi hakkında bilgi sağlar.
Hamile köpeklerde görülen semptomlar hamileliğin evresine bağlı olarak değişebilir. Bu nedenle, köpeklerde erken ve geç gebelik semptomlarının ayrı ayrı ele alınması tercih edilir, böylece her iki semptom da daha net bir şekilde gözlemlenebilir ve köpeklerin gebelik sırasındaki ihtiyaçları tam olarak karşılanabilir.
Köpeklerde gebeliğin erken belirtileri ve gebelik teşhisi
İlk birkaç hafta gözle görülür bir değişiklik olmaz ve köpek biraz kilo alsa bile hamilelik olasılığı düşünülmeyebilir. Hamileliğin üçüncü veya dördüncü haftasında, bazı köpekler hormonal değişiklikler nedeniyle sabah bulantısı yaşayabilir. Bu süre zarfında, hamile köpekler yorgun hissetmeye başlayabilir, iştahları normalden daha düşük olabilir ve bazıları daha kolay kusabilir. Kusma sorunu yaşayanların daha az yemesi ve daha sık yemesi gerekebilir.
Köpeklerde hamilelikten şüpheleniliyorsa, bir veteriner kliniğini ziyaret etmek önemlidir. Köpeklerde gebelik testleri evde yapılamaz ve bir uzman tarafından yapılmalıdır. Planlanan üremeden sonraki iki ila üç hafta içinde bir veteriner hekim tarafından doğum öncesi test yapılması önerilir. Hamilelik teşhisi konulursa, uygun bir diyet programı ve genel sağlık kontrollerinden sonra gerekirse tedaviye başlanacaktır.
Veteriner muayenesi sırasında, yavru köpekler ultrason kullanılarak güvenli bir şekilde görüntülenebilir. Dört haftalık gebelikte, ses dalgalarını kullanarak hamile bir köpeğin rahmini görüntülemek mümkündür. Hamile köpeklerde relaksin hormonu seviyeleri arttığından, hormon seviyelerini ölçmek için bir kan testi de kullanılabilir. Çiftleşmeden yaklaşık altı hafta sonra, hamile ve hamile olmayan köpekler arasında tiroksin miktarında önemli bir fark vardır.
Gebeliğin dördüncü haftasında veteriner muayenesi yapılmazsa, bu süreden sonra gebe köpeğin karnının veteriner muayenesi ile gebeliğin doğrulanabileceği söylenebilir. Ancak bu doğrulama, gebeliğin 28. ve 35. günleri arasında veteriner cerrahisi konusunda uzman bir veteriner hekim tarafından yapılmalıdır. Karın bölgesine sert temas yavru köpeklere zarar verebilir.
Lütfen köpek dostlarımızın hamile olduğundan şüpheleniyorsanız direkt olarak veteriner hekime gidiniz. Veteriner hekimlerimiz en iyi yolu gösterecektir. Bu gibi internette yer alan içerikler yalnızca bilgilendirme amaçlı yazılmaktadır.