Tüm canlılar gibi kediler de doğar, büyür ve yaşlanır. İlk 2 yılların çok daha hızlı büyüyen kedilerin gelişim süreçleri bu süreden sonra yavaşlar. 10 yaşındaki bir kedi insan yaşıyla 55-57 yaşında düşünülebilir. Yaşlandıkça davranışlarında bir değişiklik ya da sorun çıkması her kedide illaki görülmesi beklenen bir durum değildir. Fiziksel olarak geçen yıllarda dahi değişimlerini olumlu ya da olumsuz fark etmek dahi zor olurken 10-11 yaşından sonraki kedilerin yaşı kedi kategorisinde düşünülmesi gerekmektedir.
Kediniz fiziksel olarak ya da ruhsal olarak yaşlı bir kedi görünmese de bakımları ve beslenme rutinleri onları yaşlı kabul edeceğiniz şekilde düzenlenmelidir. Bu durum geri kalan yaşamında sağlıklı ve herhangi bir problemle karşı karşıya kalmaması adına önemlidir. 14-15 yaşında dahi çok sağlıklı ve aktif bir kedi olabilir bu sıkça görünen bir durumdur. Ama dikkatli şekilde onun yaşlı bir kedi olduğunu kabul ederek rutinlerine dokunuşlar yapmanız gerekmektedir.
Yaşlanan Kedilerde Görülebilecek Genel Davranışlar
Bu tip yaş grubundaki kedilerin, yaşlanmaya bağlı fiziksel sorunlarının da etkisiyle bizlere davranışsal problem olarak gözükecek birtakım sıkıntılar yaşaması beklenebilir. Kas ve eklem ağrılarına bağlı olarak tuvalet kabını rahatça kullanamaması, idrarını çok daha farklı noktalara yapmasının sonucu olabilir. Fazla agresif tavırlar sergilemesi de yaşadığı hormonsal düzensizlik ya da farklı bir bölgesindeki ağrıların sonucu olabilir. Genel olarak insanlarda da olduğu gibi neşeli yaşlılar sağlıklı ve mutlu kişiler olduğu gibi çoğu zamanı hastanede geçen ve ağrılar içerisinde hep ilaç kullanmakta olan yaşlıların aksi ve huysuz olması görülmektedir.
8-10 yaşına yaklaşan kedilerin rutin veteriner kontrollerini atlamadan, evcil dostlarının bakımına dikkat etmeleri önemlidir. Ters giden şeylerin erken tedavisi belki de kedinizin size fark ettirmeden yaşlılık sürecini keyifle yaşamasını sağlayacaktır. Tüm bunların yanında yaşlı kedilerde sıkça görülen davranışlar şu şekilde olabilir.
- Tuvalet kabının dışına idrar ve dışkı yapma
- İnsanlara karşı sosyallik seviyesinde azalma ve saldırganlık
- Endişeli hareketler ve korku
- Aşırı ilgi isteği ve sahiplerinin yanında ayrılmama
- Evdeki diğer evcil hayvanları etrafında istememe
- Uyku düzeninde bozukluk
- Hareket ve avcılık içgüdülerinde zayıflama
Yaşlı Kedilerin Bakımı
Önceliğimiz onların son yıllarında çok daha rahat ve refah içerisinde yaşamalarına yardımcı olmak olmalıdır. Evladımız gibi baktığımız kedimizin yaşlanmasını ve artık hareket seviyelerinin azalmasını görmek üzücü olsa da doğanın işleyişi bu şekildedir. Sağlık sorunlarını en erken şekilde görebilmek adına rutin bakımlarını yaptırmak önemlidir. Evinizin ona özel bölümlerini yenilemek özellikle eklem ağrısı yaşayan kedilerinde atlayıp zıplama gibi hareketlerinin azaldığını göz önüne alırsak önemlidir. Yüksekte yatmayı seven bir kediniz var ise onun geçiş yollarına kolaylık sağlamak adına tabure ve mini rampalar koyabilirsiniz. Yaşlandıkça yön duygularının körelmesi nedeniyle yaşam alanlarını komple değiştirmeniz iyice kafasının karışmasına neden olabilir. Minimal dokunuşlar yeterlidir. Beslenme programına veterinerinizin onayıyla yaşlı kedi mamasına geçiş yapmak da onun enerji/besin değeri açısından sıkıntı yaşamaması ve aşırı kilo almasının önüne geçecektir.