Eğer İskandinav ülkeleri ya da Rusya gibi çok soğuk bir bölgede yaşamıyorsanız bu konu hakkında telaşa kapılmanıza gerek yoktur. Üşüme eşikleri bizim kadar olmasa da yine de dirençleri çok daha fazladır. Küçük ırk köpekler diğer iri ırk köpeklere göre daha fazla üşümekle birlikte genelde bu tip minik köpekler daire içerisinde beslemeye daha uygundur. Bu ırk köpeklerde dışarı çıkarken köpek elbisesi giydirmeniz üşümemeleri açısında yeterli olacaktır. Soğuk havalarda dışarıda dolaşırken dikkat ederseniz büyük ırk köpeklerin bu tip ekstra bir koruma önlemi almaya gerek duymadığına şahit olacaksınız.
Köpeklerin Üşüyüp Üşümediğini Nasıl Anlarsınız?
Küçük ırk köpeklerin, iri ırk köpeklere nazaran daha fazla üşüdüğünü belirtmiştik. Şimdi konuya biraz daha detaylı bakalım. Köpekler sert rüzgâr yemediği sürece fazla üşümezler. Köpeklerin sağlıklı şekilde yağ denge oranlarını koruyabilmeleri ve soğuğa dayanıklı hale gelmeleri ve tüylerinin soğuk mevsime ayak uydurabilmesi için biraz üşümeleri ve metabolizmalarının bunu anlamaları gerekir. Sonbahara geçişten itibaren daha iyi beslenmeleri ve üşümeleri aradaki dengeyi korumaları adına gereklidir. Çoban, bekçi köpekleri olarak bilinen köpeklerin yanı sıra uzun tüylü köpekler +/-18 derecede çok rahat kendilerini kontrol edebilirler. Kulaklarının soğuğa karşı korunması, rüzgârdan, sudan ve kardan korunmaları bu zamanlarda fazlasıyla öneme sahiptir. Sağlık kontrolleri ve aşıları vaktinde yapılmış köpeklerin bu tip çetin şartlara karşı vücutları kendilerini koruma mekanizmasını devreye sokabilmektedir. Kısa tüylü fakat iri ırk köpeklerin üşüme eşikleri bu tip uzun tüylü köpeklere nazaran daha düşük olacağı için ekstra önlemler alınması ya da ev ortamında kışı geçirmesi risk almamanız açısından bölgeye bağlı olarak düşünülebilir.
Köpek Kulübesini Isıtırken Dikkat Edilmesi Gerekenler
- Evcil dostunuzun rüzgâr ve yağmur almayacak şekilde kulübesini konumlandırın.
- Elektrik çekebilmeniz halinde elektrikli ısıtıcılar ve aşırı olmayan ısıtıcı ışıklandırmalar kullanılabilir.
- Isıtıcı pedler alternatif olabilir. Bunlar pil ya da powerbankla çalışmakta olup, soğuk kış mevsiminde köpeğin geceyi çok rahat çıkarmasını sağlar.
- Sıcak su torbaları olarak bizlerinde kullandığı ya da şişelere doldurabileceğiniz sıcak su da battaniyelerin etrafında yerleştirildiğinde geçici de olsa çözüm sunabiliyor.
- Kulübenin iç ve dış yalıtımına dikkat edilmeli. Kapısının girişini bir battaniye yardımıyla örterek rüzgâr almasının önüne geçmelisiniz.
- Kapının yönü ve olası bir mevsimsel yağışa karşı kulübenin yerden yüksekliğini zemine göre iyi ayarlamalısınız. Gerekirse yer ve kulübe aralığının yalıtımına da önlem almayı ihmal etmemelisiniz.
- Türkiye şartlarına rağmen ekstrem bir soğuk kış yaşıyorsanız, geceleri köpeğinize elbise giydirerek yatmasını sağlayabilirsiniz.