Tavşan beslemek oldukça farklı ve eğlenceli tecrübeler yaşatıyor olsalar da onların da hastalıklara yakalanabileceğini göz ardı etmemeliyiz. Oldukça dayanıklı ve güçlü olsalar da tavşan dostlarımızın vücut dirençleri düştüğünde rutin bakımları aksatıldığında ve iyi beslenemediklerinde hastalıklara yakalanma oranı oldukça yüksektir.
Veteriner kontrolleri ve aşılarının zamanında yaptırılması tüm evcil dostlarımızda olduğu gibi tavşanlarımızda önem arz etmektedir. Sadece bununla sınırlı kalmayıp yaşam alanlarının temiz kalmasına özen göstermemiz hastalık kapmaması açısından son derece üzerine düşülmesi gereken bir durumdur. Nadiren hastalansalar da kaliteli tavşan yemleriyle onlara düzgün beslenme imkânı sunmalı, bol bol taze su içmelerine olanak sağlamalı ve ekstra takviyelerle bağışıklığını üst noktalarda tutmalıyız. Tüm bu şartları sağlamanıza rağmen düşük ihtimal olsa da hastalanmaları mümkün olup konumuzun detaylarına göz atalım.
Tavşanlarda Görülen Hastalık Belirtileri
Tavşanlar her şeyi eksiksiz yapmanız halinde zor hastalanacak dayanıklı hayvanlardır. Onları iyi gözlemlemek rutin davranışlarının değişimlerini takip ederek hastalık etkisi altında olup olmadığını anlamak da siz sahiplerine düşmektedir.
- Bitkinlik ve aktifliğinde azalma
- Köşelerden çıkmama
- Nefes alışverişlerinde zorlanma
- İştahının azalması
- Sürekli uyku halinde durma
- İshal ya da kabızlık
- Aşırı tüy dökümü
- Kendisini aşırı yalaması
- Vücut ısısında artış ve ateş
- Kaşıntı
- Ürkek davranışlar
- Burun kısmının aşırı nemlenmesi
- Gözle görülür biçimde zayıflama
Bu belirtiler biri ya da birkaç tanesi eğer 24-36 saatten fazla sürüyorsa mutlaka veteriner kontrolüne giderek minik dostunuzun sağlık sorunu olup olmadığını anlamalısınız. Erken müdahale ve tedavi onun daha çok yıpranmasının önüne geçerken hızlı şekilde iyileşmesini sağlayacaktır.
Tavşanlarda Görülmesi Muhtemel Hastalıklar
Bu minik dostlarımızın yukarıdaki belirtileri yaşıyor ve düzelme emaresi göstermiyorsa en sık karşılaşacağınız tavşan hastalıkları şunlardır.
Mantar
Kedi, köpek, kuşlar da dahil hemen hemen birçok canlıda görülebilecek bu istenmeyen rahatsızlık yerleştiği deri bölgesinde gözle görülür biçimde zarar verir. Minik dostunuzun ayaklarının üzerinde kabuklanma ya da vücudunun herhangi bir yerinde sert dokular görüyorsanız vücuda yayılmış olup fazlaca kaşınması artık müdahale edilmesi gerektiğini zaten göstermektedir. Ciddi bir rahatsızlık olup daha da ilerlemeden tedavi edilmesini gerektirir.
İshal
Kafesini ya da tuvalet kabını temizlerken bunu kolayca görebilirsiniz. İlk 24 saat dışkısı düzelmeyen dostlarımızın bu süreden uzun şekilde ishal yaşaması tehlike işareti olabilir. Beslenmesindeki ufak değişimler kimi zaman onları geçici süre de olsa ishal yapması normal görülen bir durumdur. Ama sürenin uzaması ve düzelme işareti görememeniz onu ölüme kadar sürükleyecek kadar tehlikeli bir durumun başlangıcı olabilir.
Solunum Rahatsızlıkları
Burun akıntısı ya da burnunun nemli olması da hastalık habercisidir. Öksürme, hapşurma, nefes alıp vermede yaşanan güçlük solunum yolu enfeksiyonun göstergesidir. Eğer birden fazla tavşanınız ya da başka evcil hayvanlarınız var ise onu ufak çaplı bir karantinaya alarak ayırmanız ve hastalığın yayılmasını önlemeniz son derece önemlidir.