Ülkemizde en çok beslenen kuşlar arasında ilk sıralarda yer alan bu evcil hayvanların oldukça uysal olması ama yine de ele avuca sığmaması kendilerine hayran bırakmaya yetmektedir. Afrika kökenli olan bu kuşların 15-16cm ortalama boya sahip olması ve 10-13 yıl süreli bir yaşama sahip olmasının yanında 50 gram ağırlığa çıkabilmeleri de ufak-orta ırk papağan sınıfında yer almasını sağlar. İngilizce "Lovebird" olarak da bilinen bu papağan türünün bizde de Aşk Kuşu ya da Sevda Kuşu isimleriyle de anıldığını hatırlatalım.
Cennet Papağanı Karakteri
Bu kuşlar kolay kolay insana alışma eğilimi göstermeseler de yavruluktan itibaren gösterilen çaba ve ilgiyle mutlaka alışacaklardır. Tek başlarına yaşamayı sevmeyen bu kuşların eşlerinin olması oldukça önemlidir. Çok fazla konuşmayı sevmeseler de konuşunca susturmak zor gibidir. İlgi görmekten fazlasıyla hoşlanırlar. Rutin ve günlük bakımları yapılmadığında kolay strese giren bu kuş türünün buna bağlı olarak tüy dökümü çok sık karşılaşılan bir durumdur. Anavatanlarının Afrika olmasından dolayı sıcaktan fazlasıyla hoşlanmaktadırlar.
Cennet papağanları diğer papağanların aksine çok kolay konuşma eğilimi göstermezler. Sabırlı ve disiplinli olacak şekilde eğitim vermeniz halinde özellikle erkek olanları bazı kelimeleri öğrenecektir.
Cennet Papağanı Bakımı
Kafes seçimi oldukça önemli olup elimizden geldiğince büyük bir kafes olarak yaşam alanı sunmamız önemlidir. Dikey ve yatay çubukları olan kafeslerin tercih edilmesi rahatça tırmanmaları ve oyun oynayabilmeleri konusunda önemlidir. Kanatlarını açtığında rahat edebileceği iç hacim de mutlaka dikkat etmenizi gerektirmelidir.
Bu kuşların hem psikolojik hem de fiziksel sağlıkları açısından kafeslerinin temizliği de ayrıca önemlidir. Sosyal hayvanlar olmalarından dolayı mutlaka kafes içerisinde oyuncakları hazır tutmalısınız. Ama hareket alanlarının kısıtlanmaması son derece önemlidir. Bu nedenle kafes büyüklüğünün ne kadar öne çıktığını görebilirsiniz. Kafeste çift yemlik bulunmakla birlikte suluğuna kadar her noktası haftalık olarak temizlenmelidir.
Özellikle mevsim geçişlerinde tüy dökmelerine karşı sularına onlar için takviye vitaminler kullanabilirsiniz. Bunun yanında çok fazla etrafa saçarak yem yedikleri için kafes tülü kullanımına dikkat etmeniz gerekecektir.
Cennet Papağanı Ne Yemeli?
Doğadaki kuşlar genelde meyve ve bitki tohumlarıyla beslenmektedir. Evde baktığınız kuşlar için ise bunların yanında yulaf, kabak çekirdeği, ay çekirdeği, beyaz darı ya da mısır taneleri içeren hazır paraket kuş yemi tercih edebilirsiniz. Ekstra takviye olarak ise hazır yem dışında verebileceğiniz ve onların sağlığına faydalı farklı besinler de bulunmaktadır. Yulaf tüy dökme döneminde oldukça yararlı olup onun dışında elma ya da yeşillik de kullanmanız az miktarlarda mümkündür. Tüm bunların dışında onlar için ballı kraker ya da darı kullanımı çok sık olmamak koşuluyla kullanabilirsiniz.