Evcil kaplumbağaların ortak koşulları arasında A vitamini eksikliği, solunum yolu hastalıkları, apseler, kabuk enfeksiyonları, kabuk kırıkları ve parazitler bulunur.
Bu Hastalıkların Belirtileri Nelerdir?
A vitamini eksikliği (hipovitaminoz A), kaplumbağaların uygunsuz beslenmesinin bir sonucu olarak ortaya çıkar. Tamamen etli mama ile beslenen kaplumbağaların hipovitaminozu A geliştirmesi daha olasıdır. A vitamini eksikliği, epidermiste (cildin dış tabakası) ve mukus üreten değişikliklere neden olur. Semptomlar arasında iştahsızlık, uyuşukluk, göz kapaklarının şişmesi (genellikle irin benzeri bir akıntı ile), kulakta şişme (kulak apsesi oluşumuna bağlı olarak), böbrek yetmezliği ve solunum yolu enfeksiyonları yer alır.
Apseler (vücudun bir dokusundaki enfekte, iltihapla dolu şişlikler) cildin herhangi bir yerinde veya evcil hayvanın vücudunda sert, tümör benzeri şişlikler olarak görünür. Sürüngen irini, süzme peynirin dokusu ve kıvamına benzer genellikle çok kalın ve kurudur. Apseler genellikle kaplumbağaların kulaklarında gelişir ve başın yanlarında, gözlerin hemen arkasında büyük şişlikler şeklinde görülür. Kaplumbağalardaki apseler genellikle A vitamini eksikliği ile ilgilidir.
Kabuk enfeksiyonlarına (kabuk çürümesi olarak da bilinir) sıklıkla kaplumbağalarda rastlanır ve bunlar bakteriler, mantarlar veya parazitlerden kaynaklanır. Bu enfeksiyonlar genellikle travma, yanıklar veya ısırıklara ikincildir. Bu enfeksiyonlardan bazıları, kabuğun katmanlarına derinlemesine nüfuz ederek, ülserlere veya kabuğun çukurlaşmasına veya aşağıdaki kemiğe uzanmaya neden olabilir. Kabuğun dış tabakası (keratin) altındaki canlı kemiği korur; kabuğun altında bulunan iç organlar için son derece önemli bir koruma şeklidir.
Yuvarlak kurtlar gibi mide, bağırsak parazitleri evcil kaplumbağalarda yaygındır. Çoğu durumda, paraziter enfeksiyonlar herhangi bir klinik belirtiye neden olmaz; rutin bir dışkı muayenesinde tespit edilirler. Şiddetli enfeksiyonda parazitler ishale veya kilo kaybına neden olabilir ve tedavi gerektirebilir.
Kaplumbağa Hastalıkları Nasıl Tedavi Edilir?
Solunum yolu enfeksiyonlarına çoğunlukla bakteriler neden olur. Solunum yolu enfeksiyonu olan pek çok kaplumbağanın altta yatan, düzeltilmesi gereken A vitamini eksikliği de vardır. Veteriner hekiminiz, enfeksiyonun nedenini belirlemek için radyografiler (X-ışınları) ve kan testleri ve kültürler yapılmasını önerebilir. Solunum yolu enfeksiyonlarının tedavisi genellikle ağızdan, enjeksiyon yoluyla veya muhtemelen burun damlası olarak verilen antibiyotiklerin uygulanmasını içerir. Çok hasta kaplumbağalar hastanede sıvı tedavisi ve zorla besleme dahil yoğun bakım gerektirebilir.
Veteriner hekimler genellikle kabuk kırıklarını onarabilir. Kabuk enfeksiyonlarının tedavisi zor olabilir, ancak genellikle enfeksiyona ne tür bir organizmanın (virüs, bakteri veya mantar) neden olduğunu belirlemek için mikroskobik analiz ve kültür yapmayı, kabuğu iyice temizlemeyi ve uygun ilaçlarla tedavi etmeyi içerir.
Gastrointestinal parazitler, haşarat ilaçları ile tedavi edilir. Dışkının mikroskobik analizinde tanımlanan parazit türü, hangi ilaca ihtiyaç duyulduğunu belirleyecektir.