MİHAV.COM'A Hoşgeldiniz.

Muhabbet Kuşumu Kendime Nasıl Alıştırabilirim?

22.07.2019 13:40:32

Muhabbet kuşumuzu petshoptan alıp eve getirdiğimiz zaman kendisinde titreme, saklanma, eğilme, kafes içerisinden çıkmama gibi çeşitli korku davranışları görülebilmektedir. Bu gayet normal bir durum. Çünkü öncesinde toplu kafesin içerisinde ve rahat bir şekilde yaşıyordu. Peki biz napıyoruz onu o topluluğun içerisinden alıp çeşitli objelerin olduğu ilginç bir odaya kapatıyoruz! Burada empati yapacak olursak bilmediğimiz ıssız bir ormana girersek beklide ilk yapacağımız şey bu kuşlar gibi korkulu gözlerle etrafı izlemek olurdu. Bu durumu göz önüne alarak kuşlarımıza davranışlarımızı ve ortamın etkileyiciliğini bu yönde değiştirebiliriz.

Muhabbet Kuşumuzu Nasıl Eğitmeliyiz?

 Kuşlarla iletişime geçmek tıpkı insanlarda olduğu gibi tanımak ve kendimizi de onlara tanıtmaktan geçer. Örneğin kuşlarda kendi içerisinde olaylara ve durumlara tepkileri farklılık gösterir. Bu bakımdan kuşa iyi niyetle yaklaşmak ve gerekirse ona iltifatlar etmek, gülümsemek çok daha yerinde olacaktır. Muhabbet kuşunuzu kendinize daha çabuk alıştırmak istiyorsanız bulunduğu oda içerisinde mümkünse daha az yabancı eşya bulundurmalı ve fazla sesten kaçınmalısınız. Bunun yanında kuşunuzu asla kafesinden çıkartmamalı ve onun kafese alışması için 1-2 hafta bekletmelisiniz. Bu süreç geçtikten sonra muhabbet kuşunuzu kafesinden çıkartıp ortamı tanıma adına uçurabilirsiniz. Fakat muhabbet kuşunuz çıkar çıkmaz kendini duvarlara vuruyor çok ani hareketler yapıp dengesiz davranıyorsa kafese tekrar koyup kafesinde bir süre daha bekletmelisiniz. Eğer bir zaman sonra kuşunuzu kafesinden çıkardığınızda herhangi bir objeye konuyor yada sakin hareketler sergiliyorsa artık ortamı öğrenmiş demektir. Bu aşamadan sonra kafes içerisinde elimize ısınmasını sağlamalıyız. Kafes içerisinde yavaş bir şekilde kuşumuza yanaşarak onun başını okşayabiliriz. Özellikle kuşlar boyun kısmının okşanmasından çok zevk alırlar. Bunu yaparken, fazla sıkmamaya çalışın ve bu sevme hareketlerinde parmağınızı yukarıdan aşağı olarak yapınız. Bu şekilde kuşunuzun gönlünü biraz olsun kazandıktan sonra onu elimizle besleyebiliriz. Bunun içinde kafesin içindeki yemliği çıkartıp elimizle onu beslemeye çalışmalıyız, bu şekilde size sevgi beslemeye başlayacaktır. Çoğumuz bunları yapmasına rağmen kuşumuzun halen elimize ya da omzumuza bir türlü gelmediğini söyler. Bunun cevabı ise, kuşumuz kafesinde kendini güvende hissetmesi ve zaten dar olan alanından çıktığında ise uçmayı ve etrafı tanımayı tercih etmesindendir. Üstelik kuşumuz çift ise eşiyle daha çok zaman geçirmek iste. Eğer kuşumuz tek ise bile ortamda asla kendisini görebilecek kadar büyük bir ayna bulundurmamalıyız. Çünkü aynada kendisini gördükçe daha çok aynaya ilgi gösterecektir. Bir diğer kendimize alıştırma yöntemi ise kafesinin içerisine kuşun oynayabileceği küçük oyuncaklar koyabiliriz. Aynı oyuncaklardan bir adette kendimizde olursa kuşumuz kafesten çıktığında bu oyuncağı sizde gördüğünde oynamak için size gelebilir.

Her Canlı Gibi Onlarda Sevgiye Muhtaçtır

 Kuşlarla uğraşmak böylesine zahmetli olabiliyor ama onların tatlılığı ve masumiyeti bizi kendine çekiyor. Eğerki hem kendimize alışmasını hem de konuşmasını istiyorsanız kuşunuzu yavruyken eğitmeye başlamanız daha faydalı olacaktır. Tabiki her kuş size alışacak diye bir durum yok çünkü bizler gibi onlarda değişken karakterli olabiliyorlar. Yeri geliyor biz bilmesekte bir hastalığı olabilir bu da onu halsiz ve isteksiz yapar. Fakat her ne olursa olsun her canlı sevgi ve ilgiye muhtaçtır…

En Yeni Ürünler





Yorum Yap


Yorum yapabilmek için lütfen üye girişi yapınız veya yeni hesap oluşturabilirsiniz.
Kayıtlı Yorumlar