Sıcakkanlı omurgalılarda çoğu hayvanlar özellikle sürüngenler, bakterileri herhangi bir klinik belirti göstermeden taşır.
Salmonella Hastalığı Belirtileri
Vahşi yaşamda en iyi bilinen sendrom, kuş besleyicilerinin artmasıyla bakterilerin her tarafa saçıldığı kış aylarında ötücü kuşlarda (ötücü kuş ateşi) ortaya çıkar.
Kuşlarda klinik belirtiler arasında kabarık tüyler, ishal ve uyuşukluk yer alır. Etkilenen ötücü kuşların gagalarında kabarmalar oluşur ve genel hastalık belirtileri olabilir.
Kuş besleyicileriyle ilişkili salgınlar, geniş coğrafi alanlarda yüksek ölüm oranlarına neden olabilir. Enfekte hayvanlar, bakterileri aralıklı olarak dışkı ile atarlar.
İnfeksiyon fekal-oraldır üst solunum sistemi ve göz, mukus zarları yoluyla enfeksiyona uğrayan kuşlar dış görünüşünden de hastalığını belli ederler.
İnsanlar ve evcil hayvanlar, enfekte (Kan zehirlenmesine) ötücü kuşlarla temas yoluyla bulaşmışlardır. Taşıyıcı hayvanlar kronik olarak enfekte olur ve salmonella'yı aralıklı olarak çevreye yayabilir.
Salmonelloz teşhisi, klinik belirtilere ve bakterilerin etkilenen hayvanların dışkılarından, kandan veya dokularından izole edilmesine bağlıdır.
Septikemik salmonelloz için erken tedavi şarttır, ancak intestinal salmonella için ilaç kullanımı konusunda tartışmalar vardır. Antimikrobiyallerin ağızdan verilmesi koruyucu doğal bağırsak florasını değiştirebilir.
Salgınlar sırasında kuş besleyicilerinin ve yem atıklarının kaldırılması ötücü kuş hastalıklarının bulaşmasını azaltmaya yardımcı olabilir.
Daha dikkatli olarak insan enfeksiyonundan minik dostlarımızı koruyabiliriz: hayvanlara temas etmeden önce ellerimizi dezenfekte etmeliyiz, kişisel bakıma çok dikkat etmeliyiz