Hipertiroidizm, kedilerde yaygın bir hastalıktır ve çoğunlukla orta yaşlı ve yaşlı kedileri etkiler.
Tirotoksikoz olarak da adlandırılan hipertiroidizm, bir kedinin boynundaki genişlemiş tiroid bezinden tiroid hormonlarının (T3 ve T4 olarak bilinir) üretimindeki artıştan kaynaklanır. Çoğu durumda, tiroid bezlerinin genişlemesine adenom adı verilen kanserli olmayan bir tümör neden olur. Bazı nadir hipertiroid hastalığı vakaları, tiroid adenokarsinomları olarak bilinen kötü huylu tümörlerden kaynaklanır. Kedi hipertiroidizminin nedeni bilinmemekle birlikte, olası katkıda bulunan faktörler arasında mamalardaki bazı bileşiklerin eksiklikleri veya fazlalıkları ve yiyeceklerde veya çevrede tiroidi bozucu kimyasallara kronik maruz kalma sayılabilir. Tiroid hormonları vücuttaki neredeyse tüm organları etkiler; bu nedenle tiroid hastalığı sıklıkla ikincil sorunlara neden olur.
Klinik Belirtiler
Hipertiroidizmden muzdarip kediler genellikle ilk başta belirsiz olabilen ancak hastalık ilerledikçe daha şiddetli hale gelen çeşitli belirtiler geliştirir. Hipertiroidizmin en yaygın klinik belirtileri kilo kaybı, iştah artışı ve artan susama ve idrara çıkmadır. Hipertiroidizm ayrıca kusma, ishal ve hiperaktiviteye neden olabilir. Etkilenen kedilerin tüyleri dağınık, keçeleşmiş veya yağlı görünebilir.
Teşhis
Bir kedinin tiroid sorunu olduğundan şüphelenen bir veteriner, kedinin tiroid bezinde büyüme olup olmadığını kontrol etmek için fiziki muayene yapacak ve boyun bölgesini palpe edecektir. Kedinin kalp atış hızı ve kan basıncı da kontrol edilebilir. Tiroid hastalığı bir olasılıksa, veteriner hekiminiz muhtemelen bir kan kimyası paneli ve tiroid hormon seviyelerinin bir analizi isteyecektir. Hipertiroidizmli kedilerin çoğunun kan dolaşımında yüksek tiroid hormonu T4 seviyeleri bulunur, ancak hipertiroidizmli kedilerin küçük bir yüzdesinde normal aralıkta T4 seviyeleri vardır. Kedinizde yüksek T4 seviyeleri yoksa ancak veteriner hekiminiz hala kedinizin hipertiroidizm olduğundan şüpheleniyorsa, ek testler önerilebilir. Hipertiroidizm bir kediyi başka koşullara yatkın hale getirebileceğinden genel sağlığın değerlendirilmesi önemlidir. Özellikle kalp ve böbreklere odaklanarak, kan kimyası paneli ve idrar tahlili, diğer organlar hakkında bilgi sağlayacak ve veterinerinize kedinizin sağlığının genel bir görüntüsünü sağlayacaktır.
Tedavi
Kedi hipertiroidizmi için dört tedavi seçeneği vardır: ilaç tedavisi, radyoaktif iyot tedavisi, cerrahi ve diyet tedavisi. Her tedavi seçeneğinin avantajları ve dezavantajları vardır. Bir kedinin hipertiroidizm için alacağı tedavi, hastanın genel sağlık durumu, sahibinin kediyi düzenli olarak ilaç verme yeteneği ve isteği ve mali hususlar dahil olmak üzere belirli koşullara bağlı olacaktır. Kedi hipertiroidizmi için dört tedavi seçeneği vardır: ilaç tedavisi, radyoaktif iyot tedavisi, cerrahi ve diyet tedavisi. Her tedavi seçeneğinin avantajları ve dezavantajları vardır. Bir kedinin hipertiroidizm için alacağı tedavi, hastanın genel sağlık durumu, sahibinin kediyi düzenli olarak ilaç verme yeteneği ve isteği ve mali hususlar dahil olmak üzere belirli koşullara bağlı olacaktır.