Aldığımız birçok şeyin kullanım süresi ayları bulsa da tüketim hızımız aldığımız ürünün son kullanım tarihine yakınlığı gibi birçok etken nedeniyle kimi zaman kuru mamaların tadının ve lezzetinin bozulmaya başladığını ön görebiliriz. Bu zaman zaman son kullanım tarihi geçmemesine rağmen de dikkatimizi çeken bir durumdur.
Bozulmanın aksine bayatlama da dikkat edilmesi gereken bir durumdur. Bozulmuş ürünü sağlık açısından tehdit etmesi üzerine evcil dostunuza vermemeniz gerekirken, bayatlamış kuru mama da tüm lezzeti kaçtığı için yenmeyecek ve tekrar çöpe gidecektir.
Kuru Mamaların Bayatlaması veya Bozulması
Mamanın bulunduğu ortam bozulmasında veya bayatlamasındaki en önemli etkendir. Rutubetli ve çok güneş alan ortamlarda, ekşime, tadında değişmeler meydana gelir. Son kullanım tarihinin geçip geçmemesi bu tarz saklama koşulundaki ürünlerde çok da önemli değildir. Maalesef oda sıcaklığının çok üstünde kalan sıcak ortamlarda mamaların sağlıklı şekilde yemeye hazır kalacağı söylenemez. Sıcak ortamlarda oluşması beklenen, toksin madde ve buna bağlı olarak oksitlenme, mamaların tüm vitamin, mineral ve aromasının kaybolmasına neden olur. Kuru mamaların ne şartlarda ve ortamda beklediği oldukça önemlidir. Evcil dostlarımızın damak tadının da seçici ve kolay beğenmeyen bir yapıya sahip olduğunu düşündüğümüzde hem onların sağlığı hem de günlük taze ve lezzetli beslenmeleri adına dikkat etmemiz gerektiğini gözler önüne sermektedir.
Mamanın Saklanması ve Nelere Dikkat Edilmeli
Aldığınız kuru mamanın köpek ya da kedi fark etmeksizin arka yüzünde yazan saklama koşullarını, satın almadan önceki son kullanma tarihi mutlaka kontrol ediniz. Bazen kampanya dönemleri, son kullanma tarihine yakın mamaların fiyatlarında indirim yapılarak, stok eritme taktiği uygulanmaktadır. Ortalama mama bitirme süreniz ve son kullanma tarihi arasında ekstrem bir fark oluşmuyor ve ihtiyaçlarınızı karşılıyorsa bu tip kampanya dönemlerini takip etmeniz, maddi olarak sizleri rahatlatacaktır. Ağzı açılan mamaların tadı eğer uygun saklama koşullarında saklanmıyorsa bozulmaya başlar. Bu sebeple ağzını hava almayacak şekilde kapalı tutmanız önemlidir.
Mamanın tamamını cam kapta saklamanız kolay olmayacaktır. Haftalık ya da 10 günlük ihtiyacınız kadarını kavanoz ve buna benzer bir kapta saklayarak, mamanızın geri kalan kısmının ağzının devamlı açılmasının önüne geçebilirsiniz. Bu tarz bir saklama koşulunu sağlayamıyor ve mamanın yarısından sonra aromasının kaçmasına ve bayatlamamasına engel olamıyorsanız, büyük paketler yerine daha çabuk ve sık tüketebileceğiniz ağırlıktaki paket marjlarını tercih etmeniz yararınıza olacaktır. Ağzı açık kalan ve hava alan mamalar çabuk bayatlar. Bu da lezzetinin azalmasına ve zamanla evcil dostunuzun mamaya burun çevirmesine neden olur.