Yaşadığımız yeryüzünden binlerce farklı canlı türü ve ırk bulunmakta. Daha önce nesli tükenen birçok tür olduğu gibi muhtemelen bizlerin yüzünden, doğaya karşı işlediğimiz ihanet neticesinde birçok hayvanın neslinin son bulmasına neden olduk. Kimi zaman isteyerek kimi zaman da istemeden doğaya ve canlılara kısa ve uzun vadeli zararlar veriyoruz. Teknolojinin gelişmesi, atıklarımız, doğaya karşı yetişen bilinçsiz nesil, kaçak avlanma, kirlettiğimiz deniz ve okyanuslar.
1- Çita
Kedi ailesinin en hızlı ve atletik çocukları Çitaların maalesef nesilleri tükenme tehlikesinde. Nüfusu hızla azalan bu hayvanların 7-10 bine kadar popülasyonlarının düştüğü tahmin ediliyor. Asya’da bitme noktasına gelen bu hayvanlar, kalan sayılarını Afrika’nın güneyindeki ufak bir kısımda yaşatma çabasında.
2- Sumatra Orangutanı
Ortalama 50 yıl ömre sahip bu hayvanların da sayıları gün geçtikte maalesef azalmakta. Endonezya’nın Sumatra ormanlarından çıkan bu ırkın sayıları 10 binlere düştüğü bilinmekte. 2018 yılında dünyanın en yaşlı Sumatra Orangutanı olan Puan 62 yaşında öldü. Arkasında bıraktığı çocuk ve torunları ile neslin sayısının artırmak ve koruma altına almak adına doğal yaşam parkları ve ormana salınmış durumda.
3- Kutup Ayıları
Maalesef ki bu kadar popüler bir hayvanın neslinin de tükenmesi bizler eliyle gerçekleşmekte. İklim değişikliğinden en büyük zararı gören Kutup Ayılarının nesilleri de hızla azalmaya devam ediyor. Doğal yaşam alanlarının vazgeçilmezleri olan buz kütleleri hızla eriyerek, yaşam koşulları git gide zorlaşıyor. Son 15 yıllık süreçte nüfusları hızla azalmaya devam ediyor.
4- Altın Başlı Langur
Koruma altında olmalarına rağmen hızla tükenen sayıları 75’in altına düşmüş durumda. Vietnam kökenli bu canlıların, önümüzdeki birkaç yıl içerisinde nesillerinin tükenmesi maalesef ki öngörülüyor. En son 2003 yılında sayılarında artış gözlenen bu canlıların koruma altında olduklarını tekrar hatırlatalım.
5- Macellan Pengueni
Kutup ayıları gibi küresel ısınmadan nasibi almış bu canlıların da yaşam alanlarının git gide daralması, nesillerinin sıkıntıya düşmesine sebep olmakta. Yaşam alanlarının ısınması, yiyecek sıkıntısı çekmeleri ve buna bağlı olarak yüzlerce kilometrelik göç etmeleri, yolda yaşadıkları tehlikeler ve yaşamlarını yitirmeleri nedeniyle ciddi anlamda sayılarında düşüşe sebep oluyor.
6- Sumatra Kaplanı
Her canlıda olduğu gibi ne kadar güçlü ve vahşi de olsalar en büyük düşmanları ne yazık ki biz insanlar. Kurulan tuzaklar ve avlanmalar sonucunda nesilleri hızla azalan ve bilinen en ufak kaplan türüdür. Sumatra ormanlarının yok olması ve yaşam alanlarının git gide daralması üremelerinin ve nesillerinin önümüzdeki yıllara taşıyabilmelerinin önünde bir diğer büyük engel.
7- Cava Gergedanı
Cava adasından Çin’e uzanan bir yaşam alanına sahip bu hayvanların da nesilleri tehlike çanları çalıyor. 50 sayısına yakın popülasyona sahip bu canlılar koruma altında. Rhinocerotidae familyasından kalan 5 gergedan ırkından birisi olan bu hayvanların diğer alt türleri de onlar gibi tehlike yaşıyor. Gergedan boynuzunun şifa verici özellikleri olduğuna inanılması da bu hayvanların neden bu tip bir problem yaşadığının en büyük açıklaması olsa gerek.
8- Dağ Gorili
Son 20 senede popülasyonlarının %65-70’lik kısmını kaybetmelerini yaşam alanlarının azalması ve kısıtlanmasıyla ancak açıklanabilir. Rwandanın volkanik ayakları, Kongo ülkesinin civarlarında yaşamaktadırlar. Başka goril türlerine göre çok daha kısıtlı alana kapanmış bu hayvanların her yıl daha da azalması, hastalıklar ve çevrenin etkisiyle önümüzdeki senelerde çok daha büyük sıkıntılarla karşılaşmaları şaşırtıcı olmaz. Goril veterinerleri isminde bilim insanlarının oluşturduğu bir grup bu canlıların sıkıntılarını çözmek ve ileriye sağlıklı genler aktarmak adına, çalışmalar ve araştırmalarını sürdürmekte olduklarını da belirtelim.