Evcil dostunuzun sık kusma ve halsizlik belirtilerini görüyorsanız çok beklemeden veteriner desteği almanız diğer verilebilecek tüm tavsiyelerden daha önemli ve acil bir durumdur. Tetkikler beraberinde yapılması gereken tedavi ve yaşanan rahatsızlığın durumu sizlere açıklanacaktır.
Evcil dostunuzun kusması 1-2 kez ile sınırlı kalması halinde çok endişelenecek bir problem olmadığını fakat yine de gözünüzü onun üzerinden çekmemeniz gerektiğini bizlere anlatır. Yemeği fazla kaçırması, iyice çiğnemeden yediklerini yutması, yabancı bir cisim yutması köpeklerin kusarak kendilerini rahatlatma yöntemi olabilir. Sık görünen bu üzücü durum ise orada bir problem olduğunu ciddi bir hastalık belirtisi olabileceğini bizlere gösterir. Eğer köpeğiniz çok sık kusuyorsa ve uzman müdahalesi gerektiğini düşünüyorsanız kusmuk örneğinden alarak gitmeniz sorunun bulunmasını çok daha hızlandıracaktır.
Çok kusan köpeklerin vücutlarında su seviyeleri düşer. Yaz kış fark etmeden bol bol taze su vermeniz ve su içmeye teşvik etmeniz gerekebilir. Eğer dışarı çıktığınızda su bulma konusunda güçlük yaşayacaksanız, buradaki portatif taşınabilir suluklardan edinebilirsiniz. Kusmayı önlemek ve durdurmak için sayısız önlem alınabilirken köpeğinizin herhangi bir hastalığa bağlı olarak problem yaşayıp yaşamadığı çok daha önemlidir.
Köpeğinizin kusmasının yanında diğer sıkıntılı belirtiler şu şekilde olabilir. Halsizlik en sık görülen ve endişelenmenizi gerektiren bir durum olabilir. Karnın şişmesi, su içme isteğinin kaybolması, gözlerin çok boş bakması, ateş ve kusmuk içerisinde görülen kan da acilen size veteriner yolunu gösterecek durumlardan bazılarıdır. Çoğu zaman köpekler 1-2 defaya mahsus kussa bile enerjilerinden ya da neşelerinden pek fazla şey kaybetmezler. Yediği yabancı bir bitkinin ya da değiştiğiniz mamanın etkisi olabilir. Aksi halde demin verdiğimiz olumsuz belirtilerde çok daha tehlikeli rahatsızlık yaşayabileceği öngörülmektedir.
Köpeklerde Kusmayı Azaltma Tavsiyeleri
Beslenme programında ani değişikler köpeklerin hassas midesini bozabilir. Kullandığınız kuru mamanın aniden değişimi lezzetli olsa bile kusmaya neden olabilir. Eski mamayla yenisini karıştırarak adım adım değişikliğe gitmeniz çok daha faydalı olacaktır. Evcil dostunuzun iç ve dış parazit tedavisinin yanında tüm aşılarının eksiksiz ve zamanında yapılmış olduğundan emin olun.
Çok fazla ev yemeği vermemeye çalışın. Özellikle yağlı ve baharatlı yiyecekler midesini ve sindirim sistemini bozacaktır. Bunun akabinde kusma, ishal kabızlık dahi görülebilir. Yemek öncesi, atıştırmalıklar, ödül kemikleri, kurabiyeler yemesine ne kadar ısrar ederse etsin vermeyin. Yaş mamayı sık değil haftada bir ya da birkaç kez vermeye çalışın.
Dışarı çıktığınızda gezinti ve tuvalet yürüyüşlerinde bilmediğiniz ve yabancı cisimleri kemirmesine, kemikleri yemeye çalışmasına asla izin vermeyin. Ne olduğu belli olmayan bu şeylerin hastalık taşıyıp taşımadığını bilmediğiniz için kusmanın yanında aşıları eksik olan bir köpekte başka hastalıkların çıkmasına neden olabilirsiniz.