Köpeklerde mantar hastalığı tedavi edilmesi gereken önemli bir hastalıktır. Bu doğrultuda, hastalığın doğru bir şekilde tespit edilebilmesi için evcil hayvan sahiplerinin köpek mantar belirtilerini nasıl anlayacakları ve nasıl tedavi edecekleri konusunda bilgi sahibi olmaları önemlidir.
Köpeklerde mantar hastalığı, yılın belirli yaşlarında ve zamanlarında ortaya çıkan bir hastalıktır. Vücudun çeşitli bölgelerindeki mantar enfeksiyonları hakkında ayrıntılı bilgi, erken tedaviyi mümkün kılabilir ve vücudun çeşitli bölgelerine yayılmasını önleyebilir.
Hazırladığımız içerik, Köpeklerde mantar hastalığı belirtileri ve tedavisi ile ilgili sorularınıza cevap verecektir. İsterseniz, farklı mantar enfeksiyonu türlerini listeleyerek başlayabilirsiniz.
Köpeklerde mantar enfeksiyonlarının nedenleri
Köpeklerde mantar hastalığı özellikle sonbaharda yaygın olan bir hastalıktır, ancak risk yıl boyunca devam etmektedir. Bu hastalığın ortaya çıkması için gösterilebilecek birçok neden vardır. Düzensiz beslenme, diyabet veya belirli gıdalara karşı alerjik reaksiyonlar mantarın nedenlerinden bazıları olarak gösterilebilir.
Köpeğin derisinin tahriş olması, deri parazitlerinde artış, akarlara veya deri parazitlerine karşı alerjik reaksiyonlar da hastalığa neden olabilir.
Köpek dostlarımıza bakan kişiler bakımı eksikliğinden kaynaklanan hormonal dengesizlik de mantar istilasının bir başka nedeni olabilir.
Köpeklerde mantar enfeksiyonları nasıl oluşur?
Gördüğünüz gibi, köpeklerde mantar hastalığının birçok farklı nedeni vardır.
Mantar enfeksiyonu ilk olarak deriye girer ve burada gelişmeye devam eder. Cilde girdikten sonra saç köklerine yerleşir ve burada çoğalmaya başlar. Köpeklerde mantarın bulunduğu bölgedeki tüyler hızla dökülecektir.
Bu tüyler kendiliğinden dökülebilir, ancak bazen köpeğin tüyleri neredeyse hiç çekilmemiş olsa bile düşebilir ve kolda kalabilir. Lezyon bölgeleri de genellikle dairesel şekildedir.
Bir diğer önemli nokta ise mantarla temas eden tüm köpeklerin enfekte olmamasıdır. Buna ek olarak, mantar bir zoonoz olduğundan, köpeğinizin temas ettiği diğer insanlara, özellikle de size bulaştırması mümkündür. Ancak bunun gerçekleşme olasılığı düşüktür.
Köpeğinizin ağzındaki mantar enfeksiyonlarının belirtileri
Köpeğinizin vücudundaki kadar yoğun olmasa da ağızda da mantar oluşabilir.
- Eğer köpeğinizin ağzı kötü kokuyorsa.
- Köpeğinizin ağzında pamukçuk görülmeye başlarsa.
- Köpeğiniz eskisi kadar çok yemiyorsa.
- Köpeğiniz ağrı belirtileri gösteriyorsa.
Tükürük salgısı artarsa, ağızda mantar enfeksiyonu mevcut olabilir. Ağız mantarı köpeğinizin vücudunun diğer bölgelerine yayılabileceğinden erken tedavi çok önemlidir.
Köpeklerde idrar yollarında mantar enfeksiyonu belirtileri
Mantar enfeksiyonlarının en önemli bölgesi deridir, ancak mantar enfeksiyonları köpeklerin idrar yollarında da görülebilir.
- Köpeğinizin idrarı düşük veya kanlı renkte ise,
- İdrarda kötü bir koku varsa,
- Köpeğinizin yeme alışkanlıkları değişiyor ve daha az yiyorsa,
- Köpeğiniz kusuyorsa.
Bu durumda derhal veteriner hekime danışmayı ihmal etmeyin.