Yaz, tatil, rahatlama ve güneşte eğlence anlamına gelir, ancak yüksek sıcaklıklar köpeğinizi ısı yorgunluğu tehlikesine sokabilir.
Isı Yorgunluğu Nedir?
Hipertermi olarak da adlandırılan ısı yorgunluğu, evcil hayvanınızın vücut ısısı sağlıklı bir aralığın üzerine çıktığında ve kendi vücut ısısını düzenleyemediğinde ortaya çıkar. Bu durum, evde tedavi edilebilen hafif ısı yorgunluğundan şiddetli sıcak çarpmasına kadar değişir; bu noktada evcil hayvanınız bilincini kaybedebilir, yüksek ateş gösterebilir ve hatta organ yetmezliği yaşayabilir.
Isı Tükenmesi Nasıl Tespit Edilir?
Bu yaygın ısı yorgunluğu ve sıcak çarpması semptomlarına dikkat edin:
1. Aşırı nefes alma veya nefes almada güçlük: Köpeğiniz sürekli veya normalden daha hızlı nefes alıyorsa (hiperventilasyon) aşırı ısınabilir. Puglar gibi düz yüzlü köpekler, verimli bir şekilde nefes alamadıkları için ısı yorgunluğuna karşı daha hassastırlar.
2. Dehidrasyon: Dehidrasyon belirtileri arasında burun kuruluğu, yorgunluk, aşırı nefes nefese kalma ve çökük gözler görünür.
3. Aşırı salya: Her zamankinden daha kalın ve yapışkan olan bol miktarda salya veya salya akıntısına dikkat etmeniz gerekir.
4. Ateş: Köpeğinizin burnu ıslak ve soğuk yerine kuru ve sıcaksa ateşi olabilir. 103 ° F'nin üzerindeki vücut ısısı anormal kabul edilir.
5. Parlak kırmızı, gri, mor veya mavimsi diş etleri: Köpeğinizin diş etleri normalden farklı renkteyse, susuz kalmış olabilir.
6. İdrar eksikliği: Evcil hayvanınız idrar üretmede sorun yaşıyorsa, susuz kalmış veya aşırı sıcaklamış olabilir.
7. Hızlı nabız: Köpeğinizin nabzını ölçmenin en kolay yolu, elinizi göğsünün ön dirsek eklemine yakın bir yere koymaktır. Nabzı yükselmiş gibi görünüyorsa, aşırı sıcaklamış olabilirler. (Normal nabız, köpeğinizin boyutuna bağlıdır daha büyük köpekler daha yavaş nabız atma eğilimindeyken, küçük köpekler ve köpek yavrularında nabız daha hızlı atar.)
8. Kaslarda titreme: Köpeğiniz dışarıdaki sıcaklıktan bağımsız olarak titriyorsa, bunun nedeni ısı bitkinliği olabilir.
9. Uyuşukluk veya halsizlik: Aşırı ısınma, köpeklerin normalden daha fazla kestirmesine veya ayakta durma ya da yürümede sorun yaşamasına neden olabilir.
10. Kusma veya ishal: Anormal derecede yumuşak dışkı veya içinde kan olan dışkı, ısı bitkinliği için büyük bir uyarı işaretidir.
11. Baş dönmesi: Köpeğiniz düz bir çizgide yürümekte güçlük çekiyorsa susuzluktan veya ısı yorgunluğundan sersemlemiş olabilir. Bunlar, ısı bitkinliğinin en yaygın ve kolayca tespit edilebilen belirtileridir, ancak çok daha fazlası vardır. Köpeğiniz sıcak yaz aylarında hasta, yorgun veya başka bir şekilde anormal davranıyorsa, onu görmezden gelmeyin!