Özellikle yavru köpekler ve bağışıklık direnci zayıflamış yaşlı köpeklerde görülmesi muhtemel bir rahatsızlıktır. Bulaşıcı ve öldürücü bir virüs üzerinden ortaya çıkan bu hastalık, genel olarak yavru dostlarımızı etkiler, müdahale ve tedavi edilmediği taktirde sonuçları maalesef ölümle sonuçlanabilir.
Gençlik Hastalığının Bulaşması
Yavru köpekler ve bağışıklık sistemi zayıflamış ve güçsüz köpeklerde görülmektedir. Sinir, sindirim ve solunum yollarına direkt etki eden bulaşıcı viral bir rahatsızlıktır. Köpeğin öksürmesi, hapşırması sonucunda virüs etrafa yayılabilir. Bunun yanında, salya, sümük, mukus yoluyla da virüs başka bir köpeğin dokunması halinde bulaşıcılık özelliğine devam edebilir. Ayrıca hastalıklı bir köpeği sevmeniz sonucunda başka sağlıklı bir köpeği severken ona dahi bu hastalığı geçirmeniz olası bir durumdur. Bu sebeple ellerinizi bol bol yıkamalısınız. Bunun yanında aşıları ve direnci zayıf yavru köpeklerin dışarıda dolaşması bu hastalığa sahip köpeklerin etrafa saçtığı virüsleri evcil dostunuza geçirme konusunda oldukça problem yaratacak bulaşma yollarının önüne açmaktadır.
Köpeklerde Gençlik Hastalığı Belirtileri Nelerdir?
Evcil dostlarımızın tüm önemli mekanizmalarına saldıran bu hastalığın en büyük belirtisi ateş yükselmesi olmakla birlikte sadece bu değildir. Solunum yollarının da etkilenmesi sonucu hapşırma ve tıksırma da beraberinde gelecektir. Bu hem hastalığın belirtileri olup hem de başka dostlarımıza hastalığı bulaştırabilir. Gözlerde yaşarma ve burun akıntısı başlayabilir. Nefes alma oldukça güçleşir.
Sindirim sistemine de hücum eden bu hastalık, vücudu komple ele geçirmeye çalışır. Kusma ve ishal ile eğer üşütmediyse bu hastalıktan şüphe duymaya başlayabilirsiniz. Agrasyon, ani ataklar, depresif durumlar, kas spazmları ve geçici felçler sinir sisteminde oluşabilecek belirtilerden bazılarıdır. Bu rahatsızlık belirtilerine sahip bir evcil dostunuz var ise uzman bir veterinerden yardım almanız oldukça mühimdir.
Gençlik Hastalığının Tedavisi Mümkün Müdür?
Yavru köpeklerinizin aşılarını ve aşı takvimini eksiksiz ve zamanında takip etmeniz oldukça önemli olup, bu hastalığa karşı korunmasında önemlidir. Köpeklerin aşı programında zorunlu bir aşı olduğundan veterinerlerin direktiflerine ve tavsiyelerine harfiyen uymanız gerekmektedir. Kesin ve etkili bir tedavi yöntemi yoktur fakat semptomları ve yaşattığı etkileri azaltmak mümkündür. Enfekte olduğunu düşündüğünüz köpeğin acilen veterinere gitmesi oldukça etkili olacaktır. Verilen ilaçlar ve tedavi yöntemleriyle yaşadığı, sindirim ve solunum yolu sıkıntılarının etkileri azaltılarak acı çekmesi önlenecektir. Besin takviyeleri ve B vitamini tüketmesi oldukça önemlidir. Bol bol taze ve temiz su takviyesi ve onu bu amaçla teşvik etmek oldukça önemlidir. Ağız, burun ve göz çevresini temiz tutmanız nemli bir bezle silmeniz gerekebilir. İştah azalmasına karşı bir süre yaş mama ya da kuru mamasına biraz yaş mama ile karışım yaparak beslenmesine takviye yapabilirsiniz.