Evcil dostlarımız her ne kadar ev içerisinde olsalar ve temizliklerinden şüphe duymasanız dahi bazen psikolojik bazen ise bir hastalık sebebiyle bu problemle karşı karşıya kalabilir. Hijyen ve temizlik konusunda takıntılı canlılar olmalarına rağmen evcil dostlarınızda böyle bir problem yaşıyorsanız buna sebep olan faktörlere gelin hep beraber göz atalım.
Temizliğin Yetersiz Kalması
Kedilerin doğal olarak tükürükleri ve patileri temizlik konusunda her ihtiyaçlarını karşılayacak yetkinlikte olup, düzenli olarak günün belirli saatleri vücutlarının her yerini yalayarak temizlerler. Bu alışkanlık annelerinin yavru iken onları emzirirken, idrar ve dışkıları dahil temizlemesi sayesinde gelen bir alışkanlıktır. Fakat bazı durumlar bu temizliğin yetersiz kalmasına ve hatta temizleneceği zamanları anlamalarında kedilerin yetersiz kalabileceği durumların oluşmasına neden olabilir. Özellikle uzun tüylü kedi ırklarında bu durum kedilerin kendilerini temizlemesine rağmen sıkıntı çıkarmaktadır. İran kedileri ve bunun alt ırklarının yanı sıra, Norveç Orman kedisi, Maine Coon gibi uzun tüylere sahip kedilerin popo kısmındaki tüylerde idrar ve dışkı kalıntıları yapışabilir ve zamanla kuruyarak koku meydana gelmesine neden olabilir. İstenmeyen bu durumlara karşı çözümler o bölgede tüylerin tıraşlanması, eğer kediniz huysuz ve buna yanaşmıyorsa, tuvaletini yaptığı zamanlarda ya da akşamları yatmadan evcil dostunuzun popo ve arka bölgesindeki tüyleri kontrol ederek, nemli bir bez yardımıyla sizler temizlemesiniz.
Hormonal Dengesizlikler
Evcil dostlarımızda anal bezler denilen bir kısım bulunmakta olup, dışkı işlemini rahat yapmaları adına anüsün her iki tarafında bulunan bu bezler, anüsün kaygan hale gelmesini sağlar. Evcil dostlarımızın koku bırakmaları ve birbirlerine mesaj gönderme konusunda oldukça işleve sahiptir. Fakat kimi zaman bu bezler strese ve gerilime bağlı olarak istenmeyen yerde ve zamanlarda boşaltılabilir. Bezden çıkan kokular akıntıya sebep olabilir. Bu akıntıyı siz fark edemeseniz bile kokusu rahatsız edici olabilir. Ayrıca çiftleşme dönemindeki kediler de kötü koku durumu sıklıkla görülebilir. Aşırı gelen bu tip kokularda ve rahatsızlık seviyesi yüksek ise evcil dostlarınıza bazı testler yaptırarak çözüm önerilerini veterinerden öğrenebilirsiniz.
Mama ve Besin Kaynaklı
Mama kalitesi ve içerdiği sağlıksız ögeler evcil dostlarımızın maalesef dışkısında ve idrarında kötü kokuların vücutta kalıcı olmasına neden olabilir. Dışkısının kötü kokması ve midelerinden gaz kaçırmaları halinde dahi yakınlarda durmak istemeyeceğiniz kötü kokuların etkisi sizleri rahatsız edebilir. İhtiyacı ölçüsünde dengeleri ve bütçeniz doğrultusunda en kaliteli mamayı evcil dostlarınıza sunmanız kötü kokunun yanında ayrıca sağlık açısından da önem teşkil etmektedir.