Köpek dostlarımızda normal tuvalete çıkma ve çiş yapma miktarında artış olması bir sağlık sorunu habercisi olabilir. Normal rutinin üzerinde tuvalete çıkma ihtiyacı göstermesi ve bunun artık birden fazla defa tekrarlanması halinde dikkatli olmanız, bunun nedenlerine eğilmeniz ve rutin tuvalet alışkanlığının ne olduğunu takip ederek kontrol altında tutmanız çok önemlidir.
Sağlıklı Bir Köpeğin Normal Tuvalet (Çiş Yapma) Alışkanlığı
Yavru köpekler tam olarak sindirim sistemlerini kontrol edemediklerinden dolayı çiş kazaları ve çiş yapma ihtiyaçları yetişkinlerden fazladır. Ayrıca çok sıvı kaybetmeleri fakat bunun akabinde çok fazla su tüketmeleri de normaldir. Küçük dostlarımızın her 2,5-5 saat aralığından çiş yapma istekleri normal karşılanabilir. Fakat bebeklikten yeni çıkmış bir köpeğin 2-2,5 saatten fazla çişini tutamaması da tuvalet rutini oluşana kadar sorun habercisi değildir.
Sağlık bir yetişkin köpeğin ise artık tuvalet alışkanlığı oturduğundan dolayı 6-12 saat normal olup, hatta çok zor kaldığı durumlarda 20 saatlere varan bir sürede tuvaletini tuttuğu görülebilir. Ne olursa olsun her yetişkin köpeğin su içme alışkanlığı, kilosu ve aldığı tuvalet eğitimi aynı olmadığından sürelerde saptamalar olabilir. Fakat bu sürelerin altında kalan süreler bir sağlık problemi habercisi olacağından dikkatli olunması gerekir.
Yaşlı köpeklerde ise artık her şeyden şüphelenir duruma gelmelisiniz. Düzenli kontroller veteriner hekim nezaretinde mutlaka yaptırılmalı, içtiği suyun miktarından, dışarı çıkarken kaç kere çiş yaptığına kadar sayar hale gelmelisiniz. Bu yaş grubundaki köpekler fazla çiş yapma ihtiyacını hissetmekle beraber yaşına oranla tuvaletini kontrol etme ve çok sık tuvalete çıkma gibi davranışlarda bulunurlar.
Çiş Konusunda Mutlaka Veteriner Hekim Ziyareti Yapmanızı Gerektiren Durumlar
Çok fazla çiş yapma ve çiş yapma ihtiyacını hissetme %100 sağlık sorunu olduğunu ve tedavi olması gerektiğini göstermez ancak yaş grubuna bağlı olarak mutlaka takibe alınması ve dikkatli olunması konusunda işaret verir. Bazı durumlar ise acilen, vakit kaybetmeden dostunuzu kontrole götürmeniz gerektiğini gösterir. İdrara çıkma sıklığına bağlı olarak;
- Kanlı idrar
- Çok fazla su tüketme
- Çok az su tüketme
- İdrar esnasında aşırı zorlanma
- İştah azalması ve buna bağlı yorgun haller
- Bilinmeyen akıntı
Genelde yapılacak olan kan ve idrar tahlilinde, soruna dair net cevaplar alınabilir. Ayrıca röntgen teknolojisi sayesinde olası bir tıkanma, taş oluşumu gibi istenmeyen durumlarda kolaylıkla görülerek tedavi sürecine geçilebilir. Aşırı tuvalete çıkma ve idrar seviyesindeki artış tamamen sizin gözlem ve takibinizle olası bir sağlık sorununa erken müdahale edilmesini sağlayacaktır.