MİHAV.COM'A Hoşgeldiniz.

Kediler Renkleri Nasıl Ne Şekilde Görüyor?

7.11.2023 13:55:43

Kedilerin dünyası ve kedileri anlamak uzun yıllar alan ve her kedide farklılık gösteren bir değişkenler bütünüdür. Davranışları, hareketleri, tepkileri ve onların açısından dünyayı nasıl gördükleri hep bir merak konusudur. Ayrıca kedilerin fazlasıyla etrafını keşfetme odaklı yaşamalarına rağmen rutin yaşamlarındaki değişimleri karşı son derece tutucu olmaları da çok fazla tezat içermektedir. Peki, kedilerin dünyayı nasıl gördükleri, renkleri nasıl ayırt edebildikleri ve çevrelerindeki olan bitenleri siyah-beyaz mı yoksa tıpkı bizim gibi mi gördüğü konusunda hiç merak içine düştünüz mü?

Kediler Renkleri Nasıl Görüyor?

Adeta bir ressamın çizdiği gibi duran, oldukça estetik göz yapısına ve renklerine sahip kediler de renkleri görür. Bu mini dostlarımızın gözlerinde sinir hücreleri, kendi içlerine retina kısmında 2 ana hücre türüne ev sahipliği yapar. İçerideki koni hücreler gözün beyne renk ayrımı yapabilmesine yardımcı olur ve renklere duyarlı hale gelmelerini sağlar. Bu koni hücrelerin içinde tıpkı bizlerde olduğu gibi RGB olarak bilinen kırmızı, yeşil ve mavi renk grubunu tanımlayan farklı koni hücreler bulunur. İnsanlarla kediler arasındaki en bariz fark renk ve tonlarını ayırt etme konusunda bizim hücrelerimiz kedilere nazaran 10 kat daha güçlüdür. Bilimsel açıdan bazı görüş ayrılıkları olsa da birbirine yakın farklı renk gruplarına baktığımızda biz ayrı ayrı renk farklılıklarını ayırt edebilirken kedi dostlarımızın skalasının daha düşük olmasından dolayı bariz ve baskın renk gruplarını görebilecek yetenekle sınırlı kalmışlardır.

Biz mor, mavi, eflatun renk grubunu kolaylıkla ayırt edebilirken onlar muhtemelen hepsini mavimsi şekilde görüyor olacaktır. Canlı ve farklı renk tonlarını 3-4 renk kategorisi altında soluk ve cansız biçimde beyinlere kodlamışlardır. Fakat tüm bunların yanında demin yukarıda bahsettiğimiz 2 ana hücreden diğer hücre olan çubuk hücreleri ise renkler olmasa da görüş ve keskinlik açısından farklı bir özellikle biz insanların üstüne çıkmalarını sağlamaktadır.

Kediler bizim kadar renkleri net ve ayırt edici kısaca göremez. Ancak koni hücrenin dışındaki çubuk hücreleri sayesinde gece ve karanlık ortamlardaki görüşleri neredeyse bizden 10 kat daha keskin görüş yapabilmelerine olanak sağlar. Bu nedenle kediler geceleri avlanma ve hareketlenme eğilimi hayvanlardır. Gözlerinin kafalarındaki konumlanması sayesinde sadece görüş ve renkler değil, çevrelerindeki hareketlenmelere karşı da olağanüstü bir tepki refleksi geliştirmişlerdir. İnsan görüş açısından neredeyse 1.5-2 kat daha yüksek görüş açıları vardır.

En Yeni Ürünler





Yorum Yap


Yorum yapabilmek için lütfen üye girişi yapınız veya yeni hesap oluşturabilirsiniz.
Kayıtlı Yorumlar