Yaralanma veya ameliyattan kaynaklanan aşırı kan kaybı köpeklerde anemiye neden olabilir. Ülser, kanser ve iç parazit gibi sağlık sorunlarına bağlı iç kanamalar sonucunda kan kaybı anemisi de oluşabilmektedir.
Anemi yaygın bir köpek sağlığı sorunudur. Kandaki alyuvar ve hemoglobin sayısının azalmasıyla oluşan kansızlık da köpeklerde ciddi sağlık sorunlarına neden olabilir. Bu yazımızda köpeklerde kansızlığa ne sebep olur, köpeklerde kansızlık nasıl tedavi edilir ve köpeklerde kansızlığa ne iyi gelir sorularının yanıtlarını bulabilirsiniz.
Hemorajik anemi
Ani, şiddetli bir kanama, köpeğin toplam kan hacminin %30-40'ının veya daha fazlasının kaybına neden olabilir ve intravenöz sıvılar, kan transfüzyonu veya her ikisi ile derhal tedavi edilmezse şoka ve hatta ölüme yol açabilir. Ciddi kayıpların belirgin nedenleri arasında ciddi travma veya ameliyat yer alır. Kanamanın nedeni açık değilse, veteriner hekimler kanın pıhtılaşma yeteneğini etkileyen hastalıklar, kanayan tümörler, mide ülseri veya parazitler gibi diğer nedenleri araştıracaktır.
Köpek ankilostomozu gibi iç parazitler, özellikle yavru köpeklerde ciddi kanamalara neden olabilir. Uzun süreli düşük dereceli kanama sonunda demir eksikliği anemisine yol açar. Bu da anormal derecede küçük kırmızı kan hücrelerine ve hemoglobin eksikliğine yol açar.
Hemolitik anemi
Hemolitik anemi, kırmızı kan hücreleri yok edildiğinde ortaya çıkar. Genellikle rejeneratiftirler. Zehirler, kırmızı kan hücresi hasarı, enfeksiyonlar, bağışıklık sistemi anormallikleri ve anormal kırmızı kan hücresi membranlarının tümü hemolitik anemiye neden olabilir.
Köpeklerde hemolitik aneminin en yaygın nedeni bağışıklık sistemidir. Bu tür anemi kendiliğinden veya tümörler, enfeksiyonlar, ilaçlar veya aşıların bir sonucu olarak ortaya çıkabilir. Vücut artık kırmızı kan hücrelerini kendi hücreleri olarak tanımaz ve dolaşımdaki kırmızı kan hücrelerine karşı antikorlar oluşur ve yok edilir.
Kırmızı kan hücrelerinin yıkımına yol açan kandaki fosfor eksikliği, diyabet, hepatik lipidoz (karaciğerde anormal yağ metabolizması) ve besi sendromu (açlık veya açlıktan kurtulma sırasında ortaya çıkan kimyasal ve humoral anormallikler) olan köpeklerde görülür. Hastalığın ciddiyetine bağlı olarak, önerilen tedavi oral veya enjekte edilebilir fosfor replasmanıdır.
Köpeklerde anemi nasıl önlenir?
Bazı anemi nedenleri, pire ve kenelerin kontrol altına alınması, kaza ve yaralanmaların önlenmesi, fare zehiri gibi zehirlerin ve insan ilaçlarının (ibuprofen ve asetaminofen gibi) köpeklerden uzak tutulması ve düzenli veteriner kontrolleri gibi önlemlerle önlenebilir.
Önleyici sağlık bakımı, sahipleri için olduğu kadar evcil hayvanlar için de önemlidir. Çoğu zaman köpekler sağlık sorunu belirtisi göstermez, ancak veteriner hekimler düzenli kontrollerle hastalıkları ve yaşamı tehdit eden durumları tespit edebilir ve bazen önleyebilir.