Köpekleri çeşitli hastalıklara karşı korumak için aşılanmaları oldukça önemli bir gerçektir. Yanlış aşılama programı yada uygun olmayan aşılar yavruların ölümüne sebebiyet verebilir. Tüm aşılar aynı ve teknik bileşimde olmadığından kimisi yarardan daha çok zararara sebebiyet verebilir. Bu sebeple veteriner hekimler, köpeğin sahip olduğu koşulları göz önünde bulundurarak farklı hayvanlar için başka aşılama programı uygulayabilir.
Köpeklerin Aşılama Takvimi Nedir?
Köpekler için aşı takviminden önce aşıları öğrenmemiz gerekiyor. Aşılar, hastalıklara yol açan etkenlerin hastalık yapmayacak şekilde zayıflatılması yada bağışıklık oluşturacak proteinli yapının ayrılması suretiyle oluşturulur. Antijen duen bir bileşim içerir. Antijenler köpeğin vücuduna çeşitli yollarla verilerek (burun damlası, deri altı, kas içi enjeksiyon vb) bir nevi köpeğin asıl mikroba karşı dirençlenmesini sağlar.
Yavru bir köpeğe aşı yaptırdıysanız karnesine yapıştırılan etiketleri görebilirsiniz. Bunlar; DHLPiPCR gibi hastalığın başharflerinden oluşan ve antijenin bulunduğunu ifade etmek için kullanılıyor. Peki, bu harfler ne demek?
D - Distember - Gençlik hastalığı olarakta bilinir.
H - Viral Hepatitis - Bu virüs ise karaciğer iltihabı olarak biliniyor.
L - Leptospirosiz - Sarılık yapan virüs olarak bilinir.
Pi - Parainfluenza - Bu ise üst solunum yolunu hasta eden bi virüs.
P - Parvovirüs - Kanlı ishal hastalığının virüsü.
C - Coronovirüs - Viral ishal olarak bilinen virüs türü.
R - Rabies - Kuduz virüsü.
Unutulmaması gereken bir noktayı hatırlatmak isteriz. Hiçbir aşı yada aşılama programının yüzde yüz garantili olmadığı. Özellikle yavrularda aşılara karşı oluşacak bağışıklık yanıtını oldukça fazla faktör etkileyecektir. Karmaşık bir yapıya sahip olan bağışıklık sistemi, tam anlamıyla aydınlanmış durumda değil. Aşıların soğuk zinciri bozulmadan korunmasında bağışıklık oluşumunda önem taşıyor. Aşırı sarsıntı gibi sebepler aşılarda bozulmaya sebebiyet verebilir.
Aşılama takvimi öncesinde köpeğin parazitlerden arındırılması gerekiyor. Ayrıca aşıdan önce olanaklar doğrultusundakan tahlili yapılıp hemogram ölçümü yapılmalı. Eğer yapılmıyorrsa en azından ateşin bulunup bulunmadığı belirlenmeli.
Aşılanmada Yaş Faktörü Yavru Köpek Aşılaması
Yavru köpeklerin ilk aşısı 4. haftadan sonra yapılmalı. Bunun sebebi ise (çoğu uzman bu konuda ortak olarak buluşmuştur) T hücreleri, endojen, korikosteroidler yada maternal antikorların inferfesi nedenidir.
Yavru köpeklerin ne zaman veya ne kadar sıklıkla aşılanmasının gerekli olduğu en merak edilen konulardan biridir. Yapılan çalışmalara göre genelde 14-28 günlük aralıklar öneriliyor. Ayrıca maternal antikorlarla rekabet edilmemesi adına 6 haftalıktan erken yaşta aşılamaya başlanmaması gerektiğine dikkat çekiliyor.
Yavru köpekler ilk aşısını 5-7. haftalarda ve bbunu takip edecek 21 günlük aralıklarla yapılması en uygun olarak görülüyor. İlk karma aşı en az parvovirüs, hepatisiz ve gençlik hastalığına ait suşları içermeli. Karma aşı programından sonra 3-4. aylarda kuduz aşısı yapılmalı. Karma ve kuduz aşısı yılda bir kez tekrarlanmalı.