Evimizde beslediğimiz kediler için yada sürekli iç içe olduğumuz yavrular için aşı konusunda hassas olmalıyız. Sebebi ise kedilerden de insanlara bulaşabileceği gibi kedilerimize dış etkenlerden hastalık gelebilme riski yüksektir. Kedilerimizin sağlığı için aşı takvimini takip etmek gerekir. Lütfen evcil hayvanınızın aşılarını geciktirmemek için özen gösterin.
Kediler, 6-7 haftalıkken iç ve dış parazit uygulamasına başlanıp parazitlerden arınılması önerilir. Parazitler kedinizin bağışıklık sistemini baskı altına alır. Öncelikle parazit tedavisi uygulanır ve kedinizin bağışıklık sistemi güçlendirilir.
Örneğin, dış parazit olan pireler kan ile beslenen asalak böceklerdir.
Çıplak gözle ise kahverengimsi görülen böceklere denir. Kedi sahibi olan kişiler pirelerden etkilenebilir. Deride kaşıntı veya alerjiye neden olmalarının yanı sıra hastalıkta taşıyabilir.
Parazitler kedilerde ishal, dehidrasyon ve anemiye sebep olup halsizlik yaratabilir. Diğer enfeksiyonlara ise daha açık hale getirebilir. Bu parazitler ise çoksa kedinizde öksürük kilo kaybı görülebilir. Parazitler kedimizin büyümesini yavaşlatır hatta bu ölüme bile sebep olabilir. Bu konunun ciddiyetine varmamız gerekiyor.
Parazit Tedavisi Yapıldıktan Sonra Ne Yapmalıyız?
Kedimizin 8. haftada 1. karma aşısını yaptırmamız gerekiyor. Peki nedir bu karma aşısı? Kedilerde Herpes Virus ve panlökopeniye karşı kombine canlı aşısı olarak yapılması önerilir.
9. haftada ise Leukemia aşısı uygulanıyor. Bu aşı leukozis virüsünün neden olduğu hastalıklardan korumak amacıyla 9 haftalık veya daha büyük kedilerin aşılanmasında kullanılıyor. 3-4 hafta içinde tekrarı yapılır ve senelik olarak tekrarı veteriner hekimlerince yapılır.
10. Haftada ise kuduz aşısı uygundur. Kuduz virüsüne karşı aktif bağışıklık kazanması amacıyla yapılmakta. Hayvanlar 3 aylık olduktan itibaren aşılanmalı. Koruyucu bağışıklık, aşı uygulamasından 14 gün sonra şekillenmeye başlar. Hayvanlar 3 aylıktan daha önce aşılandı ise 3 aylık oldukları zaman aşılar tekrarlanmalı ancak şunu bilmelisiniz ki iki aşı arası en az 14 gün olmalı. 3-12 aylık iken aşılanan hayvanlar bir yıl sonra tekrar aşılanmalı.
1 Yaştan Sonra Kediler Nasıl Aşılanmalı?
Yetişkin kedilerde her sene 1 karma aşısı, 1 leukemia aşısı ve 1 kuduz aşısı yapılır.
Önemli Notlar:
- Aşıdan sonra kedinize dikkat etmeniz gerekiyor. Aşı alerjik reaksiyon gösterebilir.
- Hamile hayvanlar aşıya götürülmemeli.
- Süt emen yavruları aşıya götürmeyin.
- Ay üç ayda bir iç dış parazit aşısını ihmal etmemelisiniz.
- Aşıdan sonra stressiz ve sakin bir ortamda dinlenmesini sağlayın.