Minik patili dostlarımız uyurken bazen hiç beklenmedik bir anda horlamaya başladığına şahit olmuşsunuzdur. Bunu bazı köpek sahipleri eğlenceli ya da şirin bulabilirken bazıları ise köpek dostlarımızın gece çok fazla horlaması sebebi ile ev içerisinde uyumanın oldukça zorlaştığından şikayetçi olmaktadır. Yaratmış olduğu etki her ne olursa olsun minik patili dostlarımızın arkasında bir sağlık probleminin yattığını unutmamanız gerekmektedir. Horlama durumu, uyku sırasında üst solunum yolundaki gevşek dokunun nefes alıp verirken titreşmesi sonucunda ortaya çıkan sese denir. Ağzın arka bölümü, burun ve boğaz içerisinde yer alacak olan dokular uyku ile beraber çok daha gevşek hale gelmektedir. Bu süreçte ise nefes alıp verme ile beraber bu dokuların titremesine ya da ses çıkarmasına yol açmaktadır. Horlama durumu insanlarda olduğu kadar köpek dostlarımızda da normaldir fakat bazen gerçekten dikkat edilmesi gereken bir belirti olarak da gündemimize almakta fayda olduğuna inanıyoruz.
Köpeğim Horluyor. Sebebi Ne Olabilir?
Minik patili dostlarımız birçok sebebe bağlı olarak horlayabilir. Bu sebeplerin bazısı yatma pozisyonu gibi basit olabiliyorken bir kısmı ise çok ciddi sağlık problemlerine işaret edebilir. Bu sebeple minik patili dostlarınızın horlamaya başladığından itibaren niçin horladığına tam olarak emin olmalısınız. Özellikle Bulldog, Pug, Boston Terrier gibi bazı köpek ırkları horlama durumuna çok daha yatkındır. Brakisefal denilen sırası ile kısa ve yüz anlamına gelecek olan kelimelerden türetilen Brakisefal, türlerinin kafatası çok daha kısadır. Bu durum minik patili dostlarımızın burunları basık görünüme sahiptir. Bu köpek dostlarımızın geniz yolunun da kısa olması onları horlama gibi problemlere iter.
Aşırı Kilo da Bir Neden
Aşırı kilolu köpeklerde yağ dokusu, hava yollarını daraltarak horlamaya neden olabilir. Aşırı kilosu olan köpek dostlarımızın üst solunum yollarında yer alacak dokularda aşırı yağ birikimi görülebilir.
Uyku Pozisyonu
Elbette köpek dostlarımız esnek bir vücuda sahip fakat birçok sebeple uyku sırasında farklı pozisyonlarda görülebilirler. Köpek dostlarımızın yatış şekli onların üst solunum yollarında bir kapanmaya sebep olabilir. Hava geçiş zorlanması horlamaya sebep olabilir. Lütfen bu konulara dikkat edelim.