İnsanların kedileri evcil hayvan olarak beslemesi alışılmadık bir durum değildir ve birçok insan sahip oldukları kedi arkadaşlarına derin bir sevgi besler. Bir kedi sahibi olduğunuzda, çeşitli farklı sağlık koşullarını göz önünde bulundurarak onun mutlu ve sağlıklı olmasını sağlamak sizin sorumluluğunuzdadır. Onların mutlu ve sağlıklı olmalarını sağlamak sizin sorumluluğunuzdadır. Kedinizin uzun ve sağlıklı bir yaşam sürmesini istiyorsanız, bu şartın yerine getirilmesini sağlama sorumluluğunuz vardır. Evcil kedilerin sağlığıyla ilgili en önemli noktaları sizler için aşağıda listeledik:
Beslenme
Kedilerin gelişmek için sadece çeşitli değil, aynı zamanda dengeli bir diyete ihtiyaçları vardır. Bu onların sağlığını korumak ve hastalanmalarını önlemek için gereklidir. Kediler doğaları gereği etobur olduklarından, diyetleri hayvansal ürünlerden gelen önemli miktarda protein içermelidir. Bunun nedeni bitki bazlı protein kaynaklarının kediler için yetersiz olmasıdır. Protein ve diğer hayati besinler açısından zayıf bir diyet uzun süre izlenirse büyük sağlık sorunlarına yol açabilir. Bu sorunlar kalp hastalığı, diyabet ve obeziteyi içerebilir. Kedinizin yaşına, kilosuna ve katıldığı günlük aktivite miktarına uygun yüksek kaliteli mama yediğinden emin olmanız gerekir.
Yavru kediler, hamile olan kediler, yetişkin kediler, 7 yaş üstü kediler ve belirli hastalıkları olan kedilerin özel bir beslenme planına uygun olarak beslenmeleri sağlanmalıdır. Bunun dışında bazı kedilerin yaş mama sevdiği bilinen bir gerçektir. İlginç bir şekilde bazı kediler ise yaş mama tüketmemektedir.
Yaş mama seven bir kediniz varsa bu ürünü tüketmesi su alımı açısından da faydasına olacaktır. Yalnız yaş mamayı günlük beslenme rutinine katarken dikkatli olmalısınız çünkü çok fazla yaş mama tüketirse sadece yaş mamaya yönelebilir ve gerekli vitamin, mineral ve gıdaları içeren kuru mama yemeyi reddedebilir. Bu nedenle evcil kedi dostunuza haftada 1 defa yaş mama vermeniz önerilmektedir.
Kedilerin sevdiği bir diğer yiyecek de ödül mamalarıdır. Ödül mamaları öğretmek istediğiniz bir beceri sürecinde ya da afacan dostunuz evde bir yere gizlenip kendisini bulunamadığında ortaya çıkması için kullanmak adına ideal bir ürün. Yağ açısından zengin olduğu için bir nevi abur cubur olarak değerlendirilmesi nedeniyle ödül maması miktarını iyi belirlemelisiniz yoksa kedinizde obeziteye yol açabilirsiniz.
Kedileriniz için sağlık takviyesi olarak kullanabileceğiniz yiyeceklerin başında ise maltlar gelmektedir. Deri ve tüy sağlığı için ayrıca tüy topu oluşumu önleyici olarak kullanabileceğiniz maltlar olduğu gibi belirli yaşlarda kediniz için gereken vitamin ve mineralleri sağlayıcı olarak genel sağlık durumuna iyileştirici etkiler sağlayan maltlar da bulunmaktadır. Glukozamin gibi kemikleri ve kıkırdakları destekleyen içerikleri maltlar yolu ile takviye edebilirsiniz.
Evcil dostunuzun sağlığı için beslenme planını düzenli kontrolleri esnasında hekiminize sormaktan çekinmeyin.
Egzersiz
Kediler için düzenli egzersiz önemlidir çünkü fiziksel durumlarını korumalarını sağlar ve sağlıksız miktarda kilo almalarını engeller. Kediler yeterince egzersiz yapmazlarsa obez hale gelebilirler. Kedinizi oynamaya teşvik ederek ve kendilerini meşgul etmek için kullanabilecekleri çeşitli oyuncaklar vererek, kedinizdeki can sıkıntısını önlemeye ve meşgul olmasına yardımcı olabilirsiniz. Bunu yaparsanız, kedinizde can sıkıntısının önlenmesine yardımcı olabilirsiniz.
Kedileriniz için oltalar, toplar, çeşitli kedi oyuncakları alabilir, bu ve bunlara benzer oyuncakları evde kendiniz de çeşitli kâğıtlar, jelatinler, kartonlar vasıtası ile siz de yapabilirsiniz. Hem geri dönüşüm hem de eğlence aracı olarak kullanabileceğiniz ev içi atıklar sevimli ev arkadaşınızın eğlenirken sağlığı için de hareket etmesini sağlayacaktır.
Parazitler
Pireler, keneler ve solucanlar, bir kediyi istila etme olasılığı en yüksek olan üç tür parazittir. Pireler en yaygın olanlarıdır. Kedileri enfekte edebilen birçok farklı parazit türü vardır. Bu parazitler cildi kaşındırıp tahriş etmenin yanı sıra anemi ve enfeksiyonlar gibi daha ciddi sağlık sorunlarına da neden olabilirler. Ayda bir kez gibi rutin bir şekilde koruyucu tedavi uygulayarak kedinizi pire ve diğer parazitlerden koruyabilirsiniz. Parazitler vücut ısısı yüksek canlıları daha çok tercih eder ve evcil kedi dostunuzun vücut sıcaklığı sizlerden daha yüksektir. Kedinizin rutin kontrolleri sırasında iç ve dış parazit aşılarını yaptırmayı unutmamalısınız.
Aşılar
Aşılar, kedileri bazıları ölümcül olma potansiyeline sahip çok çeşitli tehlikeli hastalıklara karşı korumak için mutlak bir gerekliliktir. Bu hastalıkların bir kısmı aşı ile önlenebilmektedir. Aşılar, geniş bir hastalık yelpazesine karşı koruma sağlar. Bu bulaşıcı hastalıklar çok bulaşıcıdır ve hasta hayvanlarla temasa geçilerek veya hastalıkla kontamine olmuş ortamlarla etkileşime girerek elde edilebilir. Enfekte olmak, enfekte bir hayvanla el sıkışmak kadar basittir. Kediniz için aşılama ihtiyaçları hakkında veterinerinizle konuşmanız zorunludur. Bu, kediniz için hangi aşıların uygun olduğunu ve ne sıklıkta verilmesi gerektiğini belirlemenizi sağlar.
Kedilerin mutlaka olması gereken belirli aşılar vardır. Bunlar iç ve dış parazit uygulamaları, karma aşı, leukemia aşısı ve kuduz aşısıdır. Bunların dışında kediniz için vitamin uygulamaları, antibiyotikler ve mantar aşıları gibi rahatsızlık türüne bağlı olarak çeşitli aşı uygulamaları yapılmaktadır.
Kediniz 6-8 haftalıkken iç ve dış parazit uygulaması ile aşılanma süreci başlatılır. 1 yaşına kadarki süreçte belirli haftalarda aşı süreci olmaktadır. 8-10 haftalık olduğu zaman genel kontrolden geçen yavru kedinizin ilk doz karma aşısı gerçekleştirilir. 9-11 haftalık olduğunda kontrol sonrası ilk doz leukemia aşısı yapılmaktadır. 10-12 haftalık periyodda ise kontrol sonrasında ikinci karma aşı dozunu ufak dostunuza hekiminiz uygulamaktadır. Yavru kediniz 11-13 haftalık olduğunda genel kontrol sonrasında ikinci doz leukemia aşısını alır. 3 aydan küçük yavru kedilere kuduz aşısı yapılmamaktadır. Bu nedenle yavru kediniz 12-14 haftalık olduğunda rutin kontrol sonrasında ilk kuduz aşısını olabilir. Ancak elbette bu durumu en iyi bilecek ve tahlil edecek kişi veteriner hekiminizdir.
Karma aşı; kedinizi rhinotracheitis, calici, panleukopenia (gençlik hastalığı) virüslerine ve chlamydia'ya karşı korur. Leukemia aşısı, kedinizi kedi lösemisine karşı korumak için yapılmaktadır. Kuduz aşısı ise kuduz hastalığına sebep olan rabies virüsüne karşı kedinize koruma sağlamak amacıyla uygulanmaktadır. Evcil dostunuzun bu aşıları 1 yaşından sonra her sene mutlaka hekiminiz tarafından tekrarlanmalıdır. Bunların haricinde evcil kedinizin iç ve dış parazit uygulamaları 2 ayda bir düzenli olarak yaptırılmalı ve evcil dostunuzun genel sağlık durumu düzenli olarak takip edilmelidir.
Ağız Hijyeni ve Diş Sağlığı
İnsanlar için olduğu kadar kediler için de gerekli olmasına rağmen, kedilerin genel sağlığının bazen ihmal edilen bir bileşenidir. Diş sağlığı, bir kedinin genel sağlığının sıklıkla ihmal edilen bir yönüdür. Kedilerde ağız sağlığı durumu, insanlarla karşılaştırılabilir. İyi ağız sağlığını destekleyen bir diyet uygulayarak, sık diş muayenesi ve temizliği yaparak ve düzenli diş muayenesi ve temizliği yaptırarak kedinizin dişleri ve diş etleri mükemmel durumda tutulabilir. Bu, sağlıklı dişleri ve diş etlerini tutarlı bir şekilde destekleyen bir diyet tüketerek gerçekleştirilebilir. Sizler de evde özel olarak üretilen ufak kedi fırçaları ve macunlarını kullanarak kedileriniz için etkili bir ağız hijyeni ve diş sağlığı rutini oluşturabilirsiniz.
Kulak ve Göz Temizliği
Evcil dostunuz kendisini yalayarak düzenli olarak tüylerini temizleme şansına sahip olsa da kulakları ve gözlerine erişememektedir. Kulak ve gözlerini uygun medikal solüsyonlar ile düzenli olarak temizleyerek onlara yardımcı olabilir ve sağlıklarını korumalarına yardımcı olabilirsiniz. Kulak içinde biriken kirleri bir pamuğa dökeceğiniz solüsyon sayesinde kolaylıkla temizleyebilirsiniz. Bazı kedi türlerinin gözleri daha farklı yapıda olabileceği için gözlerinde akıntı meydana gelebilmektedir. Bu gibi durumların kedinizin genel sağlık durumunu olumsuz yönde etkilememesi adına temizlik ve bakımını yapmalı ve hekim kontrollerini aksatmamalısınız.
Tüy Sağlığı
Kediniz ister kısa ister uzun tüylü olsun düzenli olarak her gün taranmaya ihtiyaç duyar. Özellikle uzun kediler taranmadığı takdirde tüylerinde kıtık adı da verilen düğümler, keçeleşme ve buna bağlı olarak sağlık sorunları görülebilir. Ayrıca düzenli taranmayan tüyler kedinizin derisinin nefes almasını da engelleyerek farklı kepek, mantar gibi deri sorunları görülmesine sebebiyet verebilir.
Düzenli Hekim Kontrolü
Sık aralıklarla kontroller kedinizin genel sağlığını korumak son derece önemlidir ve bunun en etkili yollarından biri de kedinizi belirli aralıklarla veteriner hekiminize kontrole götürmektir. Evcil hayvanınız, bu ziyaretlerin her birinde veterineriniz tarafından kapsamlı bir fizik muayeneye tabi tutulacak ve veteriner hekiminiz, potansiyel sağlık sorunlarını daha ciddi hale gelmeden önce ele alabilecektir.
Daha önce bahsedilen sağlık sorunlarına dikkat ederek ve veterinerinizle sağlam bir çalışma ilişkisini sürdürerek, evcil kedinizin uzun yıllar sağlık ve mutluluk içinde yaşamasını sağlamaya yardımcı olabilirsiniz. Bunu yaparak, kedinizin daha uzun bir ömre sahip olmasını sağlamaya katkıda bulunabileceksiniz. Bu, kedinizin mevcut fiziksel refah seviyesini korumasını sağlamak için önlemler alarak başarılabilir.