Kediler balığın her türlüsünü bayılarak yiyebilmektedir. Bu besin çeşidi onlar için fazlasıyla protein kaynağı olduğu gibi farklı amino asitlere de doğal yolla ulaştıkları için son derece faydalıdır. Ancak balıkların türüne göre kılçık yapısı, kedi dostlarımızın mide ve sindirim sistemi için son derece tehlikeli bir hale gelebiliyor. Ayrıca çiğ balıkların aksine pişmiş balıkların kılçıkları ise daha sert ve sindirilmesi zor şekle bürünüyor! Kediler ve kılçık sorunu, kedilerin kılçık yemesi halinde yaşanabilecek olumsuz durumlar ve balığı nasıl tüketmeleri konusundaki yazımızın detaylarına hızlıca göz atalım.
Kedilerin Yaşayabileceği Kılçıklı Sorunlar
Çiğ ve pişmemiş balıkların kılçıkları görece daha yumuşak ve sertleşmemiştir. Özellikle ufak yapıdaki balıklarda yemeleri ve yutmaları herhangi bir sorun yaratmadığı gibi herhangi bir mide sorunu oluşmasına da neden olmaz. Pişmiş balıklarda ise balığın büyüklüğüne göre kılçık yapısı sertleşecek ve kırılması daha kolay hale gelecektir. Bu durum ise en istenmeyen durumların başında gelip, hem yutulması hem de yutulduktan sonraki sindirim sistemi sürecinde farklı ölümcül olabilecek düzeyde tehlikelerin oluşmasına zemin hazırlayacaktır.
Özellikle ev kedilerinin düzenli olarak yaş ve kuru mama üzerine bir beslenme yapısı üzerine alıştırılması, balık verilirken kılçıklarının ayıklanmasını ve dikkatli olunmasını gerektirir. Sokak kedileri genelde çiğ balığa daha kolay eriştiği ve zorlu yaşam şartlarında kendilerini sıkıntılı süreçlere alıştırdığı için ev kedilerine nazaran sindirim sistemleri, zorlu şeyleri daha kolay tüketebilir hale gelmiştir. Ancak çok daha basit yiyeceklere alışan kediler için, kılçığın tehlikesi, yutarken soluk borusuna ve yuttuktan sonra ise sindirim sisteminde midesine zarar verebilir.
Kedim Kılçık Yuttu Ne Yapmalıyım?
Öncelikle hem ev olsun hem sokak kedileri olsun balığı pişirilmiş halde vermeyi düşünüyorsanız, yağsız, tuzsuz ve baharatsız şekilde tüm kılçıklarından ayıklanarak verilmesi önemlidir. Çiğ balık vermeyi planlıyorsanız çok daha ufak ırk balıklar ve az miktarda sunulması yeterlidir.
İstenmeyen ve zarar verebilecek bir büyüklükte kılçığın kedi tarafından yutulması halinde ise dostunuzun hal ve hareketlerini gözlem altına almalısınız. Her kedi kesinlikle %100 sorun yaşayacak diye bir kural olmamakla birlikte, ishal, kusma, öğürme, dışkılamada bir problem görülmesi halinde vakit kaybetmeden veterineri ziyaret etmelisiniz. Özellikle dışkısında kan ve benzeri farklı bir sıvı görmeniz halinde vakit kaybetmemelisiniz.
Kedilere balık vermeniz oldukça faydalıdır. Balığı ona sunarken mutlaka aynı kendiniz yiyormuşçasına kılçıklarını temizleyin, en uygun şekilde onlara vermeye özen gösterin. Oldukça leziz bir besin olan balıkların ayrıca içeriği sayesinde kedilerin ihtiyacı olan farklı besin değerlerine ulaşacağı da bir gerçektir. Ama tüm bunları yaparken yaşanabilecek sıkıntıları ve yapmanız gerekenleri de göz önünde bulundurunuz.