Sokaktaki tüm hayvanları çok seven, kedi, köpek, kuş, sokakta ekmek taşıyan bir karıncaya dahi dikkat eden bir kişi olmanıza rağmen kedi alerjisi yaşıyorsanız ama evde bir kedi sahiplenebilmeniz karşısındaki en büyük korkunuz alerjiniz ise bu yazımız tam size göre!
Kedi alerjisi aslında şiddetli yaşandığında insanın yaşam kalitesini diplere çeken çok sinir bozucu bir durumdur. Göz akıntısı, hapşırma, cilt döküntüleri, nefes almada güçlük gibi sonuçlarla yüzleşmenize neden olabilecek bu durumu genelde insanlar bir kedi ile evde yaşadığında fark eder. Sosyal yaşantınızı tamamen kötü bir hale getirebileceği gibi saatlerce ve hatta günlerce etkisini hissedebilirsiniz. Kedi dostumuzun tükürüğü ya da salyası diyebileceğiniz sıvıda bulunan bazı yapılar, insanların alerjisi tetikleyebilir. Gün boyu kendilerini patilerini ıslatarak yalamaları da tüylerine geçmesine ve siz onları sevdiğinizde buna maruz kalmanıza yol açmaktadır. Kedilerin yattığı, oturduğu yerlere de kürkü üzerinden geçmesi ve hatta hava asılı kalan bu protein yapıları ortamı solumanız halinde dahi alerjik reaksiyon yaşamanıza yol açacaktır.
Kedi Alerjisi için Alabileceğiniz Kişisel Önlemler
Eğer bir kedi sahiplendiyseniz ya da alerjinizi göz önüne alarak kedi sahiplenmek için gerekli önlemleri almak istiyorsanız öncelikle bazı önlemleri kendi imkanlarınızla almalı ve tedavi desteği için uzman bir doktoru ziyaret etmelisiniz. Kedi alerjisi kontrol altına alındığında etkisi minimuma çekilerek yaşam kalitenizde herhangi bir düşüş olmadan kedi dostunuzla mutlu bir hayat tabi ki yaşayabilirsiniz!
- Ev içerisinde düzenli temizlik yapın. Odaları sık sık havalandırarak, hava sirkülasyonunu yaz-kış demeden maksimum seviyede tutun.
- Kedinizin evi ya da yatağı varsa sık sık temizleyin. Kedi dostumuzun kişisel eşyaları ya da oyuncaklarını sık sık yıkayın.
- Ev içerisinde kedinin girmediği bir oda bulundurun. Yatak odası bunun için en ideal olup, gece yattığınızda daha rahat bir uyku alabilmenize olanak sağlayacaktır.
- Kedinizi sevdikten sonra ya da oyun oynadıktan sonra elinizi yıkamaya çalışın.
- Ev içerisinde soluduğunuz havanın kalitesini ve alerjen etkileri azaltmak için bir hava temizleme cihazı satın alın. Kapalı ortamlardaki havanın temizliği ve nem kontrolünü ele alan bu cihazlar ayrıca ortama temiz koku yayma gibi özelliklere de sahip olabilir.
Yaşanacak semptomlar ve şiddeti her insanda farklı olacağından bu adımları tavsiye olarak göz önüne alın. Herkeste farklı etkiler gösterebileceği gibi yaşanan semptomların etkisini azaltmada size yardımcı olacaktır.
Kedi Alerjisi için İlaç Tedavileri
Yaşanan etkiyi azaltmak ve tamamen geçirmek amaçlı farklı tedavi yöntemleri bulunmaktadır. Doktor kontrolünde olmanız, gerekli testleri yaptırmanız ve sizin kedilerle yaşadığınız semptomları doktorunuza aktarmanız bu süreçte alacağınız geri dönüşleri maksimum düzeye çıkaracaktır.
Alerji Aşısı (İmmünoterapi); Hasta olan kişinin alerjisinin tespiti sonucu, belirli aralıklarla ve artan dozda yaşadığı alerjenin dışarıda artan dozlarla verilerek bünyesinin ona alıştırılmasını sağlayacak tedavi yöntemidir.
Semptomatik Tedavi; Hastalık tam olarak tedavi ediliyor olmasa da etkilerini ortadan kaldırmaya yönelik geçici tedavi yöntemleridir. Alerjik etkilere maruz kalan kişilerin, ciltteki kaşıntılarını ve kızarıklığı azaltmaları için krem kullanımı gibi.
Antihistaminikler; Günümüzde kedi dışında herhangi bir alerjik reaksiyon yaşamayan insan sayısı azdır. Bahar aylarında polenler, tozlu ve kirli ortamlar, çeşitli yiyeceklerin verdiği alerjik etkiler bunlara örnektir. Antihistaminik ilaçlar ise reçeli olarak verildiği gibi akıntı, kaşıntı, hapşırma gibi etkileri hafifletebilir.
Bazı durumlarda özellikle güçlü bünyelerde herhangi bir ilaç ya da tedavi yöntemine başvurmadan dahi vücut bu alerji türüne kendiliğinden bir bağışıklık üretebilir. Bu durum biraz şans meselesi olup, her insan bu kadar şanslı olmayabilir!