Kedilerin tüy dökmesi sahipleri olan bizler açısından sıkıntılı gibi görünse de tüy dökmeyen kedi maalesef yoktur. Her kedi belirli oranda tüy döker fakat bu tüy dökülmesini minimum seviyede tutmak bizim elimizde! Tüy dökmeyen kedi olmamakla birlikte bakımlı ve sağlığına dikkat edilmiş kedilerin tüy dökme seviyesi gözle görülmeyen düzeye bile çıkabilmektedir. Mevsimsel olarak doğaları gereği tüy dökme potansiyeli bir miktar artan bir kedinin normal zamanlarda tüy dökmesini kontrol altına almanız için yapmanız gereken bazı kritik adımlar bulunmaktadır.
Tüy dökme konusu daha çok uzun tüylü ve pofuduk kedilerde daha çok görülüyor gibi düşünülse de kısa tüylü kedilerin de bakımsız kalması halinde tüy dökme miktarı onları geçebilmektedir. Hem onların sağlığını korumak hem de ev bireylerinin rahatsız olmasını önlemek için yapabileceklerinize göz atalım!
Rutin Olarak Tarama
Tüy yapısına uygun bir tarakla ya da fırça ile taramanız belirli süre sonra dökülen tüy oranını fazlasıyla azaltacaktır. Bu işlem temel bakım rutinlerinden birisi olup onları yavruluğundan itibaren taranmaya alıştırmanız işinizi de ekstra kolaylaştıracaktır. Düzenli tarama akabinde, etrafa dökülen ve zaten vücudundan atılması gereken ölü tüylerin etrafa yayılmasının önüne geçeceksiniz. Ayrıca kalan sağlıklı tüylerin öne çıkmasıyla, evcil dostunuzun parlak ve göz hoş gelen kürkleri göze çarpacaktır.
Kaliteli Mamalar Kullanın
Beslenme kalitesi kedilerin sağlığındaki ana unsurdur. İyi ve günlük besin değerlerine ulaşabildiği bir mamayla beslenen kedilerin sadece tüy sorunu değil birçok hastalığa karşı da güçlü duracağına şahit olacaksınız. Mineral ve vitamin açısından zengin mamaların yanı sıra bilindik ve kullanıcı yorumu fazla mamaları tercih edin. Omega 3&6 yağ asidi içeren mamaların evcil dostlarınız tüy ve deri sağlığının korunması konusunda son derece etkili olduğunu unutmayın. Yumuşak bir cilde sahip kedinin çok az tüy dökmesi görülmektedir. Veteriner hekiminiz gözetiminde gerekirse ek besin ve takviyeler de kullanmaktan çekinmeyin.
Yıkama
Kediler hijyen açısından sorunsuz hayvanlardır. Gün içerisinde saatlerce yalayarak kendilerini temizleyebilirler. Düzenli aralıklarla yıkama, tüy dökme sorunu konusunda azaltma sağlayabileceği gibi derilerinin de hava almasını sağlayacaktır. Ciltte artan yağ oranı ve koku gibi sorunları da çözebileceğiniz bu yöntemle 6-8 aylık aralıklarla havanın yıkamaya elverişli olduğu dönemlerde evcil dostunuzu onların yapısına uygun kedi şampuanıyla yıkayabilirsiniz.
Tüylerin Tıraş Ettirilmesi
Çok fazla tavsiye edilen seçeneklerden biri de olmasa da ırk ve tüy yapısına bağlı olarak evcil dostunuzun tüylerinin tıraş edilmesini de düşünebilirsiniz. İran kedisi, Maine Coon, Norveç Orman Kedisi, Himalayan ırkına mensup bir kediniz var ise uzun tüylerini zaman zaman kontrol edilmesi güç bir hal alabilir. Çok sık olmamakla birlikte sene içerisinde bir kez tıraş edilmesini de alternatif çözümler içerisine alabilirsiniz. Ayrıca uzun tüylü kedilerin derileri hava alamamasından dolayı cilt hastalıklarına yakalanma riskini de ortadan kaldırabilirsiniz.