Veteriner ziyareti sonrası evcil dostunuzun sağlığına dair çözümü ve reçeteyi sevinçle aldınız ama daha önce tecrübe etmediğiniz bir konuyla karşılaştınız. Kedinize ilaç içirmeniz gerekiyor. İyileşme sürecine girmesi açısından oldukça güzel bir haber olsa da inatçı kedilerimizin ağzına ilaç verme ya da içirme konusunda büyük kavgalar verebilirsiniz. Zorla ilaç içirmeye çalışmanız sizi ısırmasına, kaçmasına, ilacı geri kusmasına neden olabileceği gibi iyileşmesi konusunda asıl yapmanız gerekeni yapamamanıza neden olacaktır. Kolay bir işlem olmamakla birlikte sağlığına kavuşması için elzem olan kediye ilaç içirme tavsiyelerini sizlerle paylaşıyoruz.
Kedilere Hap Vermek
Sudan korktukları kadar hap yutmaktan ya da içmekten korkarlar ve stres yaparlar. Şurup tarzı sıvı ilaçlar vermek göreceli olarak kolay olsa da işin içine hap girince bayağı zorlu olabiliyor. Sabırlı olmak, ona karşı agresiflik göstermemek ve onu köşeye sıkıştırmamak son derece önemli.
Çok hırçın olan kedilerde elinize bir parça yaş mama alarak hapı içerisine saklayın. Lokma şeklinde mamayı yutarken rahatlıkla hapı da içirmiş olabilirsiniz. Bu sayede ortada herhangi bir gerginlik yaşanmadan kolay yoldan hapı yutmuş olacaklardır. Eğer hapı sade olarak yutturmanız gerekiyor ve saldırıya varacak hırçınlık yapıyor ise onu bebek gibi bir bez ya da battaniyeye kundak yaparak patilerini kontrol altına alın ve savunmasız bırakın. Çenesini hafif geri yatırıp iki parmağınızla hapı ağzının ortasına değil de yan tarafına bırakın. Fazla oyalanıp iyice onu sinirlendirmeden başını okşar gibi boynunu okşayın ve hapı yutmasına destek olun.
İçirilebilecek İlaçları Vermek
Şurup ya da toz ilacın sıvı haline getirilmiş bir ilaç karışımını onlar vermek göreceli olarak daha kolaydır. Tabi ki bu durum kediden kediye göre değişse de her koşulda kedilere kendi iradeleri dışında bir şey yaptırmaya çalışmak zorlu olmaktadır. Onun endişeli ve gergin halini almak için ilaç içirme işlemi öncesinde oyun oynayarak yorabilirsiniz. Eğer veteriner dönüşü hemen ilaç içirmeye çalışırsanız zaten agresif ve stres altındaki dostunuz daha da inatçı olabilir. Normal bir psikolojiye döndüğünde onu yorarak size çok direnemeyeceği bir yorgunluğa getirin. Yumuşak bir ses tonuyla, ona ödül maması veriyormuşçasına yaklaşın. Bu aşamaya kadar sessiz ve sakin kaldıysa şırıngayla ağzından ilacı hızlıca enjekte edip ağzını yutana kadar kapalı tutun. Hareket etmeye meyilli ve muzurluk yapabilecek potansiyele sahipse havaya çok fazla kaldırmadan ensesinden tutarak hareket etmesini ilacı verene kadar önleyin.
İlacı Mama İçerisinde Katmak
Bu genelde en basit ve en kolay olan yöntemdir. Bu konuda ilaç tipi ne olursa olsun, ekstra vitamin takviyesi de dahil veteriner hekiminizden onay almalısınız. Onların ilaç içtiğini anlamadan kandırabileceğimiz en güzel yöntem olduğunu da belirtelim. Çok sevdiği konserve kedi mamasının içerisinde ilacı o görmeden yerleştirin. Yerken ne olduğunu anlamadan yutacaktır. Eğer hap türevi değil de sıvı bir ilaç ise mamaya karıştırarak iyice yedirin. Keskin ve baskın bir kokusu yok ise çok başında beklemenize gerek olmadan arkanıza yaslanın ama ilacın olduğunu anlama potansiyeli olan bir kediniz var ise hem yerken hem de yedikten sonra kusma ihtimaline karşı onu gözlem altına alın.