Kedilerde rutin bakımın en temel parçası olan diş fırçalama sağlıklı bir yaşamın destekçisidir. Bu konuda yapılan araştırmalar rutin görevin kedi sahiplerinin sadece %15’i tarafından yapıldığını ortaya koymuştur. Kedilerin dişlerini fırçalamak gerekir mi konusunda yapılan analizler yine kedi sahiplerinin %30’unun daha önce hiç fırçalamayla temizlik yapmadığını göstermiştir.
Yetişkin Bir Kedinin Dişi Nasıl Temizlenir?
Özellikle yetişkin kedilerin diş temizliği son derece basittir. Bir veteriner hekim hangi periyotlarda diş temizliği yapılması gerektiği ve bu işlemin nasıl yapılacağı konusunda sizi bilgilendirebilir.
- Kaliteli kuru mamalar kediler için gerekli olan her türlü besin desteğine sahiptir.
Vahşi doğada et veya kemiklerin yaptığı doğal temizlik işinin evde beslenen kediler için dışarıdan yapılması gereklidir. Çiğ et diyeti bu anlamda faydalı bir öneri gibi görünse de uzun süre sağlıklı bir şekilde muhafaza edilemeyecek olan çiğ etin farklı sorunları ortaya çıkabilir.
Kedilerin dişlerini fırçalanır mı? Evet, dişleri fırçalanmayan kedilerin dişlerinde ince bir film şeklinde bakteri ve plak oluşumu görülür. Besin artıkları, salya muhteviyatı ve bakterilerden oluşan bu kalıntılar tartar oluşumuna kadar gidebilir.
- Bu aşamada evde yapılacak temizlik yeterli değildir.
- Doktor kontrolünde temizleme işleminin yapılması zorunlu hale gelir.
Dişleri düzenli olarak fırçalanan kedilerde bu tür sorunlar görülmez. İnsanlar için üretilen diş fırçası ve macunları kedilerin diş etlerinde kanama ve yaralanma gibi sorunların yaşanmasına neden olabilir. Bu nedenle pet shoplardan alınan ürünlerle işlemlerin yapılması önerilir. Özel olarak hazırlanan bu ürünler kediler için lezzetli bir içerikle hazırlanır.
Diş Fırçalama Esnasında Kontrollü ve Rahat Olmak Önemlidir
Kedilerin dişlerini fırçalamak gerekir mi sorusunun cevabını net bir şekilde verdikten sonra şimdide bu işlemin nasıl yapılacağını açıklayabiliriz.
- Birçok kedi sever aynı yeni dişi çıkmış bebeklere uygulandığı gibi bu işi fırça ile değil bir parça gazlı bezle yapmaktadır.
Parmağa dolanan steril bir bezle dişleri silinen kediler rahatlayacak ve sağlıklı bir şekilde yaşamlarına devam edecektir. Fırçalama aşamasında sürecin eğlenceli bir hale gelmesi için işin içine biraz masaj da eklenebilir. Kedi dostlarımızın diş bakımının düzenli yapılması gerçekten de çok önemlidir. Düzenşi bir şekilde dişlerin fırçalanması ağız bakımının önemli bir parçası olsa da kedi dostlarımızın diş bakımı kapsamında dişlerinin fırçalanması tamamlandıktan hemen sonra diş etlerine de masaj yapılması önerilmektedir. Bu sayede bölgedeki kan dolaşımı hızlanır ve diş etlerinde meydana gelen sorunların da önüne geçilmiş olur.
Kedi ağız sağlığı bakımından kullanılan özel sıvı ve mamalar da bulunmaktadır. Ağır nefes kokusunun önüne geçebilmek adına tartar ve plak oluşumuna engel olunabilmesi adına bu ürünler yalnızca veteriner hekim kontrolünde gerçekleşmelidir.
Kedimin dişleri sarardı diyen tüm hayvanseverlerin kesinlikle kedi dişlerindeki plakların kontrol edilmesi gerekmektedir. Kedi dostlarımızda diş sararmasının ciddiye alınması gerektiğini ve mutlaka tedavi edilmesi gerektiğini unutmamalısınız.