Türkiye’nin ve hatta tüm dünyanın en büyük köpek cinslerinden bir tanesi, Aksaray malaklısı adlı cinstir. En önemli dezavantajı ise yabancı köpeklerle arasının iyi olmamasıdır. Bundan dolayı, yabancı bir köpek ya da başka bir hayvan görmesi durumunda sahibinin emirlerine uymayabilir.
Kesinlikle evde beslenmesi tavsiye edilmeyen bu köpeğin açık havada bulundurulması gerekir. Örneğin geniş bir bahçede ya da bir arazide bağlanmış olarak beslenmesi çok daha doğrudur. Büyük yapılı bir köpek olduğundan dolayı bazı durumlarda sahibine bağlılık göstermek yerine kendi istediğini yapmaya çalışabilir. Neredeyse bir insan kadar ağır olabileceğinden dolayı kontrol edilmesi çok zordur.
Aksaray Malaklısı ile Sivas Kangalı Arasındaki Farklar Nelerdir?
Pek çok zaman Sivas kangalı ile kıyaslanmakta olan bu köpek, fiziksel özellikleri açısından biraz daha gelişmiştir. Örneğin bir erkek Sivas kangalının boyu ve kilosu yaklaşık olarak 75 – 85 santimetre ve 55 – 75 kilogram arasında değişirken, bir erkek Aksaray malaklısının boyu ve kilosu yaklaşık olarak 75 – 95 santimetre ve 75 – 80 kilogram arasında değişebilir. Fakat her iki cinsin bazı köpeklerinde, bu ölçülerin çok daha yüksek olduğunu görmek mümkündür.
Birbiriyle en çok karıştırılan türlerden olan Aksaray malaklısı ile Sivas kangalı arasındaki farklar sadece kilo ve boy ölçülerindeki küçük farklılıklar değildir. Her iki köpek de “Anadolu aslanı” olarak adlandırılabilecek kadar güçlüdür fakat malaklı, bazı özelliklerinden dolayı kangaldan biraz daha güçlü bir köpek olarak kabul edilebilir.
Oldukça iyi bir çoban köpeği olan bu cinsin sarkık dudakları, sivri dişlerinin bir ava daha kolay temas etmesini sağlar. Hatta bu köpeğin adı da Aksaray yöresinde “dudakları ve yanakları sarkmış olan” ya da sadece “dudak” anlamındaki “malak” kelimesinden gelir.
Bunun dışında, Aksaray malaklısı daha büyük bir kafa yapısına sahip olduğundan dolayı boynu daha güçlüdür. Sarkık boyun derisi ise bu köpeği, boğazına alacağı çeşitli darbelerden ya da başka yırtıcı hayvanların ısırmalarından koruyabilecek kadar kalındır. Bunun yanı sıra malaklının bacakları çok daha kalın bir yapıya sahiptir. Fakat bu durum, onun daha yavaş bir köpek olmasına sebep olur.
Dolayısıyla Aksaray malaklısı ile Sivas kangalı arasındaki farklardan bir diğeri, Sivas kangalı cinsindeki bir köpeğin malaklıdan daha hızlı olabilmesidir. Örneğin daha hızlı olmasından dolayı, sürü hayvanlarının korunmasında en çok tercih edilen tür kangaldır. Çünkü dağ bölgelerinde yaşayarak hayvan sürülerine saldıran kurtlarla mücadele edilmesi için hızlı koşabilen çoban köpeklerine ihtiyaç vardır.
Kangalların sürü köpeği olarak daha fazla tercih edilmesi ise bu cins köpeklerin, sahiplerine çok daha bağımlı olmaları ile alakalı bir durumdur. Kangallar, sahiplerine bağlı oldukları gibi diğer insanlara da kolayca alışabilirler. Tüm bunlardan dolayı Aksaray malaklısı ile Sivas kangalı arasındaki farklar arasında, kangalın daha kolay kontrol edilebilmesi bulunmaktadır.
Aksaray Malaklısının Bakımı Nasıldır?
Açık bir ortamda beslenmesi gereken Aksaray malaklısının bakımı, ev içinde beslenmediği için kolay olabilse de sahibine bağlı olmasını sağlamak zordur. Bundan dolayı yetişkin bir Aksaray malaklısı almak doğru değildir. İlk olarak, bu köpeğin yaşayabileceği bir alan sağlandıktan sonra yavru bir malaklı satın alınmalıdır. Çünkü bu cinsi tasma ile eğitmek daha etkilidir ve yetişkin bir malaklıyı bu şekilde kontrol edebilmek zordur.
Zararlı olduğu düşünülse de, Aksaray malaklısının eğitimi için boğma tasma kullanılmalıdır. Öğretilmesi gereken temel komutlar ise “dur” ve “yürü” komutlarıdır. Köpek yanlış bir davranışta bulunduğu zaman tasmayı yavaşça fakat tek seferde çekerek onu uyarmak gerekir. Örneğin yürürken “dur” denerek tasmanın çekilmesi ve aynı zamanda durarak köpeğin de durmasının sağlanması iyi bir yöntem olabilir. Sert bir şekilde eğitilmeye uygun olan Aksaray malaklısına ödül maması olarak küçük salam ya da sosis dilimleri verilebilir.