Dışkıda kan görülmesi bir problemin en net göstergesidir. Küçük olduğu gibi çok daha büyük sorunların habercisi olan bu durum karşısında acilen bir veteriner kontrolü şarttır. Ama öncesinde bunun nasıl bir rahatsızlık olduğunun ayrıntılarına ve nelerle karşılaşabileceğinizi bilmeniz de oldukça önemlidir.
Kedilerde dikkat edilmesi gereken dışkıdaki kan renginin tonu da oldukça önemlidir. Koyu siyaha çalan kırmızı kan ve parlak kırmızı kan muhtemel göreceğiniz türlerdir. Kan akıntısının uzun süre görülmesi ya da ara ara karşılaşmanız ciddi bir hastalık ya da enfeksiyona maruz kalmış bir kediye sahip olduğunuzun habercisidir.
Kedilerin Dışkısında Kan Görülme Nedenleri
Kedilerin dışkısında kan görülmesinin çok farklı nedenleri olabilir. Herbiri de oldukça ciddi ve kontrol edilmesini zorunlu kılan nedenlerdir. Müdahale ve tedavi edilmediği taktirde ölümcül dahi olabilecek bu durum karşısında temkinli olmak son derece hayat kurtarıcıdır. Kan görülmesinin en yaygın nedenleri dışkı yolunda bir tahriş ya da enfeksiyona bağlı olabileceği gibi diğer nedenleri aşağıdaki gibidir.
- Çok fazla baharatlı ve tuzlu insan yemeği
- Parazitler
- Aşırı stres altında kalma
- Aşırı ve hızlı mama yemek
- Enfeksiyonlar
- Bağırsak hastalıkları
- Gençlik hastalığı
- Kolon iltihabı
- Kolon ve rektumlara bağlı sorunlar
Kedi dışkısında kan görülmesinin yanında farklı rahatsızlık belirtileri de görülebilir. Sadece dışkı kan görülmesine rağmen günlük yaşamında ve rutinlerine sorunsuz şekilde devam eden kediler de olabileceği gibi uzman bir veterinere kontrol edilmesinde yine de fayda bulunmaktadır.
- Sık sık tuvalete çıkmaları
- Halsizlik ve iştahsızlık
- Dışkıda kan dışında mukus
- Tuvalet kabının dışına ihtiyacını giderme
- Dışkının katı halde ishal ya da cıvık forma dönmesi
Kedi dışkısında görülen kan renk tonunun ve miktarının da hangi tip hastalıkların habercisi olduğu az çok anlaşılabilir. Bağırsak yolundaki tahriş ve iltihaba bağlı olarak daha net ve parlak renkteki kan bunu bizlere gösterir. Çok daha koyu renk ve bordo-siyaha çalan renk tonlarındaki kan ise bağırsağın mideye yakın üst noktalarında olan bir sıkıntının habercisi olabilmektedir.
Kedilerde Dışkıda Kan Görülmesi Sonrası Tedavi
Bu konuda vakit kaybetmeden kedinizi veteriner hekime emanet etmeniz oldukça önemlidir. Kendiliğinden geçebilecek bir rahatsızlık olmadığı gibi siz fark etmeden dostunuzu ölüme götüren bir rahatsızlığın habercisi dahi olması ne denli tehlike bir durum olduğunu kanıtlar niteliktedir.
- Yediği besinlere bağlı bir kan oluşumu ise beslenme programında değişiklik ve düzenlemeye gidilebilir.
- Parazitlere bağlı bir sorun ise önceden yapılacak olan test ve çalışmalarla ilaç tedavisine acilen başlanabilir.
- Ciddi ve özellikle bünyesi zayıf kediler için antibiyotik tedavisine başlanmasının yanında gözlem altında bir süre tutulması tavsiye edilebilir.
- Kan görülmesinin yanında aşırı sıvı kaybı bulunuyorsa serum desteği alınabilir.
- Belli bir yiyeceği karşı alerjik tepkime gösteren bir durum ise buna neden olan besin veya besin grup tespiti yapılarak, beslenme listesinin dışına ömür boyu çıkarılabilir.