MİHAV.COM'A Hoşgeldiniz.

Doğum Öncesi Dişi Kedi ve Köpeklerde Davranış Değişimleri

8.03.2021 13:41:56

Hamile kedi ve köpek dostlarımızda bazı fiziksel ve duygusal değişimleri zamanla fark etseniz de doğuma yakın dostlarımızda daha belirgin ve dikkat çekici değişimler gözlenebilir. Özellikle doğumda önceki 40-48 saat aralığı dikkat çeken davranışları da göz önüne sunmaktadır. Doğuma yakın yaşanan stresin yanında iştahsızlık ve sancılara bağlı halsizlik de en üst seviyeye doğru yavaş yavaş tırmanabilmektedir.

Kedi ve Köpeklerde Doğum Öncesi Belirtiler ve Değişiklikler

Fiziksel değişimler genelde doğuma yaklaştığının göstergesi olmakla birlikte davranış olarak da kendisini buna hazırlayan ve garip haller içerisinde girebilirler. Özellikle ilk doğum yapan dostlarımızda acemiliğin de verdiği etkiyle beraber kimi zaman bizlerin de desteklerini yanlarında hissetmek hissediyor olabilirler.

Vücut ısısı azalan hayvanların, yavruların beslemek için kullanacağı memelerini uçları gözle belirgin hale gelebilmektedir. Genital bölgelerinde genişlemeler de fiziksel açıdan en belirgin değişimlerin başında gelmektedir. Yavru sayısının da oldukça etken olduğu hamilelik sürecinde karnının sarkması da doğumun sonlarına yaklaştıkça daha da büyümektedir.

Davranış açısından değişimler ise olağanüstüdür. Annelik içgüdülerinin tavan yapacak olması ve yavrular doğduktan sonra oldukça korumacı olması kimseyi şaşırtmamalıdır. Psikolojik açıdan doğumdan önceki 48 saat, kalabalık, sesli, gürültülü ortamdan uzaklaşma isteği ve stres seviyesi yüksek olacaktır. Annelerdeki özellikle hamile köpeklerde dönme ve kazma hareketleri görülebilir. Ev ya da bahçede bakılıyor ise kendisine bunlardan izole ve sakin yer arayışı içinde olacak olması nedeniyle ona doğum yapacağı özel bir alan oluşturması yardımcı olmanız önemlidir. Kendisini güvende hissedeceği bir bölgenin yanında ortam seslerinin ve gürültünün en azından doğum sonlanana kadar ki zamana kadar sağlanması stres seviyelerinin düşmeleri açısından önemlidir.

Aranızdaki bağın gücüne bağlı olarak kimi zaman anne köpek ya da kediler sahipleri de olsa insanların onlara yanaşmasını istemeyebilir. Bu durumda oldukça agresif ve hırçın tavırlar sergilemeleri söz konusudur. Çok fazla üstlerine gitmeden doğum bitene kadar zaman zaman onları göz ucuyla kontrol etmek olası bir acil mücadeleye karşı önemlidir. Doğun öncesi en az 1 hafta ve doğum sonrasında onlar gelip ilgi istemediği sürece çok fazla onlara dokunmak ve temas halinde bulunmak stres düzeylerini artırabileceği gibi pati yemesine yol açabilir. Bu dönem süresi ve sonrasında beslenmelerine ekstra dikkat etmeli ve günlük besin miktarını emzirme yapacağından dolayı artırmalısınız. Olası bir istenmeyen durumda bilgi alabileceğiniz bir veteriner hekiminizin olması hem anne kedi ve köpekler hem de yavrular için hayati bir öneme sahiptir.

En Yeni Ürünler





Yorum Yap


Yorum yapabilmek için lütfen üye girişi yapınız veya yeni hesap oluşturabilirsiniz.
Kayıtlı Yorumlar