Kedi dostlarımız kendi bakımlarını üst düzey derecede iyi yaptıkları için, diğer evcil hayvanlar kadar kulak temizlik ya da genel bakıma ihtiyaç duymamaktadırlar. Zaten tıpkı köpek dostlarımızda olduğu gibi kedilerde de rutin kulak temizliği pek önerilmemektedir. Ancak, haftalık ya da aylık olarak kulak kepçelerinde biriken az miktardaki kiri temizlemeniz kedi dostunuzun kulak sağlığının kontrol edilmesinde oldukça yararlıdır.
Kedi dostlarımızda aşırı kulak kiri genel olarak bir enfeksiyon belirtisi olabilir. Veteriner hekimlerimizin bu duruma bakması çok önem arz eder. Eğer böyle bir durumla karşılaşırsanız direkt olarak veteriner hekiminize danışmanız gerekir. Kedinizin kulak kirlerini temizlerken bazen bir kulak enfeksiyonu görebilirsiniz. Bu hâlde direkt veteriner hekime başvurun. Eğer kedi dostunuz başını bir tarafa eğik tutuyor ise ya da denge sorunları ile karşı karşıya kalıyor ise onu veteriner hekime götürene dek kulaklarına herhangi bir ilaç sürmemeye ya da kulağını temizlememeye özen gösterin.
Minik Dostlarımızın Kulakları Düzenli Olarak Kontrol Edilmeli
Canlarımızın kulaklarının sürekli olarak kontrol edilmesi ve bu düzenin oturtulması olası sağlık sorunlarına dair belirtilerin önceden fark edilip sorunun direkt ortadan kalkmasını sağlayabilir. Kulak içindeki kokular, kulak zarındaki kızarıklık, akıntılar, kulak şişliği ya da hassasiyet gibi durumlar düzenli kontrollerde görülebilecek işaretlerden birkaçıdır. Bu belirtilerin gözlenimi durumunda veteriner hekiminize danışın ve sorunun çözümünü onlara sorunuz.
Kedinizi Kulak Temizliği İçin Nasıl Tutabilirsiniz?
Kedi dostlarımız kulaklarını temizleme hususunda biraz hassas davranırlar. Bu sebeple yaşanabilecek bazı zorlukları en aza indirgeyebilmeniz adına gerekli tüm malzemeleri açık bir alana temiz bir havluya koyduğunuzdan ve ihtiyacınız olan her şeyi almış olduğunuzdan emin olmanız gerekiyor. Peki, genel olarak bu işlem için ne lazım olur? Kedi dostlarımızın kulaklarını temizleyebilmek adına bir parça pamuk, büyük bir havlu ve kulak yıkama solüsyonu gereklidir. Kulak yıkama solüsyonunu petshoplardan satın alabilirsiniz. Fakat, bu durumda birkaç solüsyon olduğunu bilmeniz gerekir. Kedinizin kulak temizliği için alacağınız ve kullanacağınız solüsyonun insanlar için değil de hayvanlara özgü üretilmiş olmasına dikkat etmelisiniz. Bu konu için de bir uzmandan, veteriner hekimden yardım alabilirsiniz.
Çoğu kedi dostumuz hareketsiz oturmayı pek sevmez. Bu sebeple kedi dostlarımızı büyükçe bir havluya sarmalı ve yüksek bir alana yerleştirmelisiniz. Kedi dostunuzu rahatça tutabilmek adına büyük bir banyo yhavlusunu uzun olacak şekilde ikiye katlayın ve katlanmıs havlunun ortasına kedinizi yerleştirin. Havlunun bir tarafını kedi dostunuzun sırt tarafına ve boynunun önüne sarmaya dikkat edin. Bunlar sonrasında havlunun iki ucunu sabitlemeniz gerekir.
Lütfen bu işlemleri yapamayacağınızı düşünüyorsanız bir uzmandan yardım almayı unutmayın. Aksi halde kedinizin sağlığına, kulak zarına ve direkt duyma alanına zarar verebilirsiniz. Bu gibi durumlarda çok daha kötü sonuçlar elde edilir. Veteriner hekimler bu konuda çok uzmandırlar.
Sizlere bu yazımızda Kedilerden kulak kiri nasıl çıkarılır? Kulak temizliği nasıl yapılır? gibi soruların cevaplarını vermeye çalıştık. Bizi takip etmeyi unutmayın. Onların sağlığı her şeyden önemlidir.