Diş çıkarma süreci insanoğlunda olduğu gibi kedilerde de son derece normal bir süreç içerisindedir. Birçok kedi dostumuz diş çıkarma sürecini problemsiz atlatmaktadır. Bazı kedi dostlarımız ise bu süreçte ekstra ilgiye ihtiyaç duyabilmektedir. Bu içeriğimizde kedilerde diş çıkarma süreci ile ilgili merak ettiğiniz tüm yanıtları sunmaya çalışacağız. Keyifli okumalar dileriz.
Kediler Nasıl Diş Çıkarmaktadır?
Kedi dostlarımız bebeklik dişlerini doğumdan hemen hemen iki ile altı hafta sonra çıkarmaya başlamaktadır. Tam olarak 26 adet süt dişi bulunan kedi dostlarımız, bebeklik dişlerini çıkarırken pek problemle karşılaşmaz. Genelde bir şeyleri ısırmaya başlaması ile birlikte yavru kedilerde diş çıkarma belirtisi de başlamış demektir. Bebek dişleri çıktıktan sonra ise çiğneme etkinliğinde artış görülmektedir. Kedi dostlarımız yaklaşık olarak üçüncü ya da altıncı ay arasında bebeklik dişleri dökülür ve yetişkinlik dişleri çıkmaya başlamaktadır.
Kedi dostlarımızda dökülen bebeklik dişleri genelde ince yapılı ve içi boş şeklindedir. Dökülmeden hemen önce dişin kökü vücut tarafından emilmektedir. Bu sayede ise kolayca düşmesi sağlanmaktadır. Kedi dostlarımızın diş çıkarma dönemi ile yetişkinlik dişleri çene kemiğinden itibaren büyümeye başlamaktadır. Dişler büyüdükçe diş etini deler. Ağız içine doğru yükselir. Bebeklik dişleri düştükten hemen sonra ise yetişkin dişler, köklerinin çene ile olan bağını güçlendirmektedir. Gerçekten de inanılmaz! Kökler çiğneme sırasında dişe güç sağlamaktadır. İşte bu sebepler ile beraber, sinir uçları ve dişin beslenmesi için gerekli olan kan damarları için de bir kanal görevi görmektedir. Kedi dostlarımızın diş çıkarma zamanı geldiğinde ise süt dişleri dökülür ve yetişkinlik için çıkacak dişlere yer açılır. Fakat, yerine geçecek yetişkin dişler çıkarken etrafa yapışan süt dişlerine ise kalıcı süt dişi denmektedir. Kalıcı süt dişleri ise kalıcı dişlerin yanlış açı ile büyümesi neticesinde oluşmaktadır ve aynı zamanda etraftaki dişlerin yapısını da bozmaktadır. Sonuçta kedi dostlarımızın çene yapıları doğru şekilde gelişmemektedir. Kalıcı süt dişleri diş eti iltihabı ve diğer ağız hastalıklarına sebep olabilir. Bu gibi durumlarda ise kalıcı süt dişleri, kalıcı dişin ağza bağlantılı dokusunda travmaya sebebiyet verebilir. Kalıcı süt dişi büyük oranda dört köpek dişinden birinde meydana gelebilmektedir.
Kedilerde Diş Çıkarma Belirtileri Nelerdir?
Kedi dostlarımızda geçici dişlerin dökülüp yerine yetişkin dişlerin çıkması ile beraber bazı belirtiler görülebilmektedir. Diş çıkarma dönemi geçiren kedi dosstlarımız daha fazla ses çıkarır ve daha çok miyavlar. Özellikle de yumuşak şeyleri çiğnemeyı çok severler. Bunun dışında ise diş eti kanaması, salya akıntısı, daha yavaş çiğneme, huysuzluk, iştah kaybı, ısırmaya çekinme ve kötü ağız kokusu gibi belirtiler bulunabilir. Bu belirtilerin bazıları son derece normalken bazıları ise kendiliğinden ortadan kalkar. Fakat, bazıları yakından takip edilmek istenebilir. Siz de bu gibi durumlarda lütfen veteriner hekiminize danışmaktan çekinmeyin. Onların diş çıkarma sürecinde yanında olun. Veteriner hekiminizin tavsiye edeceği şekilde ilerleyebilmek bu süreçte oldukça önemlidir.
Sizler için bugün Kediler Ne Zaman Diş Çıkarır isimli konumuzu ele aldık. Bizi takip etmeyi unutmayın.