Kediler her ne kadar atletik ve aşılmaz engelleri aşıyor gibi görünse de bu tip kazalar yaşamaları son derece normaldir. Yüksek katlı pencere, balkonlardan düşmeleri sonucu kimi zaman hayati bir durum oluşmasa da kırık ya da kemiklerinin çatlaması gibi olaylarla çok sık karşılaşırlar. Tüm bunların yanında fazla güvenden dolayı yüksek yerlerden atlama, araba çarpması ve kötü insanların ya da köpeklerin saldırısı sonucu bu durumla kediler yüzleşebilir. Genel olarak femur olarak bildiğimiz kalça kemiği, leğen kemiği, çene bölgesinde kırılma ve çatlama görülebilmektedir.
Kedilerde Kırık ya da Çatlak Belirtileri Nelerdir?
Kedilerin acı çektiğini ve bunu gösterdiğini çok sık göremezsiniz. Acısını gizlemekte usta olan bu dostlarımızın acı çekmediği manasına gelmiyor. Kırık ve çatlaklar bir süre sonra canlarını acıtmaya başlayacaktır. Fakat bunun başka belirtileri de bulunmaktadır. Eğer şüphe duyuyorsanız aşağıda gösterdiğiniz belirtilere de dikkat etmeniz önemlidir.
- Yemek yememe ve halsizlik
- Dokununca canının yanması (Değişik sesler çıkartma, inleme, uluma)
- Kendini temizlemeyi bırakması
- Yürürken güçlük çekme ve kuyruk hareketlerinde güçlük yaşamaları
- İnsanlarda ve diğer kedilerden kaçma
- Sorunlu bölgenin şişmesi, kızarması veya morarması
- Kalp atış düzeyinde artış ve nefes alışverişlerinde düzensizlik
- Açık kırıklardan kemiğin deriyi delerek çıkması
- Göz bebeklerinde dikkat edilir şekilde büyüme
- Size sokularak ilgi ve şefkat beklemesi
Kedilerde Kırık ya da Çatlak Tedavisi Nasıl Yapılır?
Bu tip sorunlar kendi imkanlarınızla ya da farklı kaynakları kullanarak düzeltilebilecek bir durum değildir. Kedinizin kalıcı şekilde sakat kalmasını veya en kötü senaryo olan can kaybı yaşanmaması için profesyonel bir kontrol ve tedavi sürecine girmeniz şart! Kırılma ya da çatlak tedavisi yapılırken buna neden olan kazanın ya da olay ilk kriter olurken devamında genel sağlık durumu yaşı ve zarar gören kemiğin tipi göz önüne alınmaktadır.
- Öncelikle röntgen çekimi ve kırığın seviyesi belirlendikten sonra müdahale edilir.
- Bacak bölgesindeki kırıklar ve çatlaklar genelde alçı ya da atel yoluyla tedavi altına alınır.
- Kemiğin tekrar yerine gelmesi ve eğer parçalı bir kırık ise tel metal/platin plaka ya da vida takılması gerekebilir.
- Omurga kısmı ve leğen kemiği kırıklarında ameliyat yapılması ve iç organların zarar görüp görmediği konusunda ekstra işlemler uygulanabilir.
- Tedavi esnasında yaşanan ağrı ve sızıya bağlı olarak antibiyotik tedavisi uygun görülebilir.
- Yaşanan kırığın çok büyük olması ve kurtarılamayacak seviyeye çıkması ampütasyon yani uzvun kesilmesi gibi üzücü bir noktaya çıkabilir.