MİHAV.COM'A Hoşgeldiniz.

Kedilerde Bağırsak Parazitleri Nasıl Tedavi Edilebilir?

22.05.2021 10:17:16

Bağırsak parazitleri farklı belirtiler gösterir. Parazit kontrolü, bu işaretlerin ve nedenlerin temel bir kavrayışını gerektirir.

Kedi sahiplerinin göz önünde bulundurduğu tüm sağlık konuları arasında, bağırsak kurtları nadiren listeye girer, özellikle de kedi sadece evde kalıyorsa ve asla dışarıya çıkmıyorsa. Bununla birlikte, bağırsak solucanlarının çeşitli nedenlerden kaynaklandığını ve durumu düzgün bir şekilde yönetmezsek insanlar olarak enfekte olabileceğimizi bilmemiz gerekmektedir.

Kedinizin bağırsak parazitleri olup olmadığını düşünürken dikkat etmeniz gereken belirtiler şunları içerir:

  • Aralıklı ishal

  • Sağlıklı beslenmeye rağmen çok az kilo alma veya hiç kilo alamama

  • Sürekli uyku

Birkaç farklı parazit türü ile karşı karşıya olduğunuzu ve bunların hepsinin gözle görülemediğini bilmeniz gerekir.

Yuvarlak kurtlar: Hayvanlar alemini enfekte eden en yaygın solucan türüdür. Genellikle 2 ila 4 inç uzunluğunda, ten rengi veya sivri uçlu "spagetti benzeri" yaratıklardır. Yuvarlak solucan yükü fazlaysa, kedi bu solucanları kusabilir veya hepsini dışkısı ile atabilir. Yuvarlak kurtlar kusmaya ve ishale neden olmanın yanı sıra kedinin genel sağlığı ve görünümü üzerinde de etkili olabilir. Yuvarlak kurtlarla enfekte olan yavru kediler göbekli, şişkin bir görünüme sahip olacaktır ve sürekli olabilirler. Yavru kediler annelerinden süt yoluyla yuvarlak kurtlar alabilir.

Yuvarlak kurtlar zoonotiktir (insanlara aktarılabilir) ve kas dokusunda iltihaplanma ve körlüğe neden olabilen "İç Organ Larva Migrans" olarak bilinen bir enfeksiyona neden olabilir.

Tenyalar: Çıplak gözle görülebilen bu parazitin diğer tipidir. Aslında, gözlemleyeceğiniz şey, kedinin bağırsak yolunun astarına bağlı olan yetişkin parazitten kopan tenya parçalarıdır. Bu tenya parçalarının uzunlukları değişiklik gösterir, genellikle beyazdır ve genellikle (hala canlıyken) kedinin rektumu veya dışkısının etrafında büzüldüğü ve ortadan kaldırıldıktan hemen sonra genişlediği görülür. Parçalar öldüğünde, pişmemiş pirinç veya susam taneleri gibi görünecek ve genellikle kedinin uyuduğu yerde bulunacaktır.

Hookworms: Kan emen bağırsak parazitleri, hookworms kedilerde ölüme sebep olabilir. Kancalı kurtlar çıplak gözle görülemez ve yan etkilerin şiddeti bağırsaktaki solucan miktarına, hayvanın genel sağlığına, yaşına ve edinilmiş bağışıklığına bağlı olacaktır. Kediler yaşlandıkça kancalı kurtlara karşı daha dirençli hale gelebilir. Dışkı kontamine toprakla temastan kaynaklanan larva göçü yaygın bir nedendir.

Coccida: Bu parazit bir solucan değildir, çok sayıda bulunduğunda kedinin bağırsak yolunda hasara yol açacak tek hücreli mikroskobik bir organizmadır. Bu protozoan, immatür veya riskli bağışıklık sistemine sahip genç ve duyarlı hayvanlarda sulu ishale neden olacaktır. Bazı durumlarda ishal yaşamı tehdit edecek kadar şiddetli olabilir.

Çoğu kedinin bağırsak paraziti belirtileri göstermesi için zamana ihtiyaç duyacağını bilmek önemlidir. Parazit kontrolündeki ilk adım, veterineriniz tarafından test edilen bir dışkı örneğine sahip olmaktır. Pozitif dışkı muayenesi sonuçları, söz konusu solucanı temizlemek için önerilen uygun ilacı belirleyecektir. Solucanlar kesinlikle bir sağlık riskidir, ancak uygun şekilde tedavi edilebilir.

En Yeni Ürünler





Yorum Yap


Yorum yapabilmek için lütfen üye girişi yapınız veya yeni hesap oluşturabilirsiniz.
Kayıtlı Yorumlar